En sommelier i köttdisken

Anders Birgersson kan plocka fram precis rätt vara vid precis rätt tidpunkt. Det har aldrig varit enklare att ställa rätt rätt på middagsbordet. Att han dessutom är sommelier och kan tipsa om dryck som passar perfekt till maten gör knappast saken sämre.
Anders Birgersson

Anders Birgersson

Det är knappast en nackdel att det är en utbildad kock som ansvarar för kött- och fiskdisken på Flygfyren. Anders Birgersson kan plocka fram precis rätt vara vid precis rätt tidpunkt. Det har aldrig varit enklare att ställa rätt rätt på middagsbordet. Att han dessutom är sommelier och kan tipsa om dryck som passar perfekt till maten gör knappast saken sämre.

Vilka är dina ansvarsområden?

– Jag ska se till att vi har ett brett, och förstås tilltalande utbud, på min avdelning. Vi vill självklart ge bästa möjliga service till våra kunder. Det ska finnas något för alla och dessutom vill vi alltid kunna erbjuda det där lilla extra, det oväntade. Förutom det så vill vi självklart ge bästa möjliga service till våra kunder.

Hur hamnade du här?

– Jag har alltid varit intresserad av mat och har en bakgrund inom restaurangbranschen. Jag är utbildad kock och började läsa vin redan i tjugoårsåldern. Sedan jobbade jag i flera år som hovmästare och som restaurangchef på Fredsgatan 12 i Stockholm. Men efter det så började jag känna mig rätt mätt på den grejen och tvekade mellan att jobba i butik eller söka till Systembolaget. Det blev Flygfyren och jag stortrivs verkligen.

Vad är det som gör att du trivs?

– I grund och botten handlar det om service, om att få hjälpa till och använda den kunskap man har samlat på sig. Jag gillar kontakten med kunderna och när jag kan bidra till att de får en bättre upplevelse – och en ännu godare middag. Extra roligt är det förstås att få tipsa om något vin som höjer det som ska lagas. Det händer inte jätteofta, kanske blir det mer sånt när våra kunder läst det här (skratt).

Hur gör man för att hela tiden ligga i framkant?

– Framför allt handlar det om att vara noga med råvarorna och ha bra samarbeten med leverantö- rerna. Jag är kräsen så det händer att jag skickar tillbaka grejer som inte håller mått. Men de leverantörer som vi har en bra dialog med vet att det inte är någon idé att skicka något annat än kvalitet hit.

Händer det att du övertalar kunderna att köpa ett köttstycke med mer insprängt fett eller en fisksort de inte brukar prova annars?

– Haha, jodå det händer. Men det är alltid kunden som bestämmer i slutänden.