”Vi motiverar våra elever att utmana och utveckla sig själva”

När Skolinspektionen gjorde tillsyn på Hudikgymnasiet 2008 och 2014 så genomgick skolan inspektionerna helt utan anmärkningar – något som är mycket ovanligt.
– Vi har otroligt roligt på Hudikgymnasiet, och vi är måna om att alla elever ska må bra och lyckas med sina studier, säger Pia Larsson, lärare.

"Vi motiverar våra elever att utmana och utveckla sig själva"

Lärarbristen påverkar hela samhället och 2025 beräknas Sverige sakna mer än 65 000 lärare. Skolor över hela landet skriker efter behörig personal, men Hudikgymnasiet har inte känt av krisen. Sedan starten 2006 har de haft en låg personalomsättning och beskriver relationen mellan elever och lärare som familjär och positiv. Pia Larsson har arbetat som lärare i engelska, franska och pedagogik på den fristående skolan i över elva år.
– Jag hade arbetat som lärare i 20 år när jag bestämde mig för att söka mig till Hudikgymnasiet. Jag vill bidra med min kunskap och erfarenhet och det kan jag göra här. Det är stor skillnad på hur jag arbetade tidigare, säger hon och lyfter fram skolans värderingar som en positiv del av hennes vardag.

Hudikgymnasiets vision har nämligen alltid varit att skapa Sveriges bästa skola där både elever och personal trivs och vill skapa bra resultat tillsammans. Pia Larsson förklarar att de bland annat motiverar eleverna att utmana – och utveckla sig själva.
– Vi har byggt upp ett nära samarbete med våra elever. Det går bara cirka 130 elever på skolan och vi kan förnamnen på alla. Vi har verkligen roligt tillsammans och det märks att vi spelar i samma lag och arbetar mot samma mål, nämligen att de ska lyckas med sina studier, säger hon.

Vår styrka är att vi är en liten skola

Gustaf Andersson är lärare i naturkunskap och musik på Hudikgymnasiet. Han firar tio år på skolan och berättar att han trivs bra med att blanda en kreativ inriktning på det estetiska programmet med teoretiska ämnen. En dag i veckan är han även lärare i kursen ”Naturguidning”.
– Vi har en levande kultur och en schysst stämning på skolan. Vi jobbar även mycket nära arbetslivet. Det blir ett mer skarpt läge när eleverna arbetar mot till exempel ett företag. Vi producerar bland annat reklamjinglar som sänds i radio, men vi tar också fram mycket grafiskt material till våra kunder, säger han.

Vill du jobba med oss? Klicka här!

Pia Larsson tror att deras låga personalomsättning och höga andel behöriga lärare, bland annat beror på deras ledarskapsutbildning. Hon berättar att både personal och elever lär känna sig själva och hur man leder andra.
– En sak som är unik med Hudikgymnasiet är att vi inte har någon mobbning på skolan. Vi stämmer regelbundet av miljön och vi har bra koll på alla elever. De vet att de kan komma till oss lärare och prata om allt, säger hon och betonar att tryggheten som de erbjuder på skolan betyder mycket både för elever och föräldrar.

Blir du nyfiken? Kom och besök oss under en dag!

Om Hudikgymnasiet

Startades 2006

Fyra program – Ekonomiprogrammet, Estiska programmet, Samhällsvetenskapliga programmet, Barn- och Fritidsprogrammet.

Skarpt läge – Produktioner och arrangemang tillsammans med näringslivet.

Samlad skoldag med start klockan 9 på morgonen.

Ordning och reda i utbildningen – digitala verktyg som gör att elever alltid har koll på hur de ligger till.

Motivations & ledarskapsutbildning – kunskaper som ger ett försprång i arbetslivet.

Nyhet:  Idrottsspecialisering – elever kan kombinera studier på alla program med satsning i sin idrott.