Vassare motorvecka ska locka människor till Höga Kusten

När Höga Kusten Motorvecka i sommar arrangeras för tredje gången är det med ett tätare och bredare program där tidigare års mest uppskattade inslag har fått mer utrymme.

"Vi har tagit det gottaste från tio dagars evenemang tidigare och lagt ut det på fem dagar", berättar Per-Erik Eriksson, huvudansvarig för Höga Kusten Motorvecka.

Sveriges yngsta motorvecka har blivit en succé. Inför årets upplaga, som äger rum 31 juli – 4 augusti, har arrangörerna tagit ett steg till i utvecklingen mot något de om några år tror ska bli riktigt, riktigt stort.

– Vi har ökat energin i evenemanget genom att slipa till kvaliteten och dragit ned på antalet dagar. Vi har tagit det gottaste från tio dagars evenemang tidigare och lagt ut det på fem dagar, berättar Per-Erik Eriksson, huvudansvarig för Höga Kusten Motorvecka.

Vi har ökat energin i evenemanget

Tanken med färre dagar är också att det kan få flera besökare att stanna kvar och turista efteråt.

Tanken med färre dagar är också att det kan få flera besökare att stanna kvar och turista efteråt, något som passar bra med Motorveckans ambition att bidra till besöksnäringen i Höga kusten-området. Säkert blir många besökare lockade av de vackra omgivningarna kring arrangemanget. Till exempel går rallykortegen med mopeder och EPA-traktorer den 1 augusti i mål i vackra Klockestrand – och det årliga Kustrallyt  ”Wheels n’ waves” som rullar fram på slingriga vägar direkt ute vid det vackra kustsnittet både lockar och förför med sina vyer. Sverigecuptävlingen i Watercross dagen innan arrangeras på lika vackra Sandslån, vilket även gäller Kustom Hotrod Chopper-träffen ”Old Iron Creation meet” den 2 augusti.

Håll dig uppdaterad, följ oss på Facebook!

– Kustom handlar om att du bygger om en bil eller motorcykel utifrån din egen stil. Det har en riktig renässans nu och vi vill lyfta fram all den kunskap som finns på området. Ofta handlar det inte om dyra ombyggnationer utan att du med svets och lackeringskunskap kan skapa riktigt häftiga fordon.

Festivalen toppas med två motordagar på Höga Kusten Airport, vilket är ett svar på intresset för tidigare arrangemang på flygfältet under Motorveckan. Här kommer allt från billjudstävling och burn out till tvåhjulskörning och flygplan att visas upp.

Läs mer om Höga Kusten Motorvecka här!

Många besökare lockas av de vackra omgivningarna kring arrangemanget.

– Vi har ett betydligt större program på flygfältet än tidigare och räknar med att öka besökssiffran rejält. Nu kommer vi även att för andra gången ha dragracing på flygfältet. Det är SHRA Övik som arrangerar tävlingen i år, under vårt paraply.

På kvällen mellan flygfältsdagarna arrangeras också den stora cruisingen i Kramfors. Temat kommer att vara popgruppen The Beatles som upplöstes för 50 år sedan i år.

– Eftersom Beatles grundades 1962 kan deltagare med bilar från det året räkna med lite extra uppmärksamhet, särskilt om de är tidsenligt klädda, säger Per-Erik Eriksson som även avslöjar att man kommer att återskapa Beatles allra sista spelning, den på skivbolagets tak i London, med covergruppen Nowhere Men från Umeå.

Med årets ökade bredd hoppas arrangören bereda mark för att Höga Kusten Motorvecka ska kunna växa ännu mer i framtiden. Diskussioner förs om att på sikt även involvera Kramfors grannkommuner. För, som Per-Erik Eriksson konstaterar, intresset för motorer är otroligt stort i hela Norrland.

Höga Kusten Motorvecka

Höga kusten Motorvecka arrangerades första gången 2017 och är ett samarbete med Kramfors Kommun och många av de motorföreningar som finns i kommunen. Första året lockade arrangemanget 10 000 besökare och förra året något fler. Årets arrangemang äger runt i och omkring Kramfors 31 juli – 4 augusti. Förutom motorerna har musiken en viktig roll under veckan.