Skarpt läge vid akut hjärtstopp – ”Så skulle många fler skulle kunna räddas”

Ungefär 10 000 hjärtstopp sker varje år utanför sjukvårdens väggar. Av dessa räddas ca 600 personer. – Den siffran skulle kunna förbättras avsevärt om vi blev fler som kunde hjärt- och lungräddning och hade kunskap om hur en hjärtstartare fungerar, säger specialistsjuksköterskan Veronica Jakobsson.

LÄR DIG RÄDDA LIV. – Hittills har kursdeltagare som gått mina utbildningar räddat livet på 4 barn och 16 vuxna, säger Veronica Jakobsson på HLR Education i Örebro som utbildar medarbetare på företag i HLR, akut luftvägsstopp, första hjälpen och i att hantera hjärtstartare.

Veronica har jobbat 30 år inom akutsjukvård och i sitt yrke hävt många hjärtstopp. Men också räddat sin egen son när han var i ett-årsåldern.

– Vi satt och åt och han blev helt tyst. Jag insåg inte riktigt vad som hänt honom men agerade rent instinktivt så som jag lärt mig att man ska göra vid ett akut luftvägsstopp hos ett barn.

Det räddade pojken.

– Först efteråt förstod jag hela händelseförloppet när jag såg korvbiten ligga på bordet. Mitt handlande satt i mitt muskelminne och det är precis dit jag vill att deltagarna på mina utbildningar ska nå.

SMS-LIVRÄDDARE. Veronica är sms-livräddare vilket innebär att hon får ett sms när hon är i närheten av ett akut hjärtstopp och snabbt kan springa dit för att hjälpa till. Men bara i andra län, Örebro län har ännu inte kommit igång.- I Östergötland startade de sms-livräddarna den 1 november och redan första helgen gick det ut larm om 10 hjärtstopp.

Deltagarna på Veronicas kurser lär sig träna hjärt- och lungräddning (HLR) på verklighetstrogna dockor som är mycket noggrant utvalda av Veronica.

– Jag vet hur det känns att utföra HLR på en människa, vilket motstånd kroppen ger och hur hårt man måste trycka. Dockorna ger samma motstånd och det tycker jag är viktigt. Oavsett om det är ett spädbarn, småbarn eller en vuxen vi tränar på.

Det är inte bara vuxna som drabbas av akut hjärtstopp. Också barn gör det och Veronica har fått många samtal från tidigare kursdeltagare om situationer där de varit med och räddat liv.

– Jag startade HLR Education 2014 och hittills vet jag att mina kursdeltagare har räddat 4 barn och 16 vuxna. Jag blir lika glad varje gång jag får ett sådant samtal för det är helt fantastiskt att vara med och rädda liv.

AKUTSJUKSKÖTERSKA. I över 30 år har specialistsjuksköterska Veronica Jakobsson arbetat inom akutsjukvården. – Jag extraknäcker fortfarande ibland för att hålla mig ajour, säger hon.

Veronicas utbildningar på HLR Education riktar sig till företag.

– Det står i arbetsmiljölagen att alla arbetsgivare med två eller fler anställda måste ha rutiner i HLR och första hjälpen. Om nu någon skulle tvivla på behovet av kunskap i hur du räddar liv.

Utöver kunskaper i HLR ger Veronicas utbildning också kunskaper i första hjälpen, hantering av akut luftvägsstopp samt hur du använder en hjärtstartare. Både på vuxna och barn.

– Philips HeartStart HS1 är superenkel att använda och är den enda hjärtstartare som blivit godkänd att säljas till privatpersoner i USA eftersom den är säker, effektiv och tillförlitlig. Instruktionerna är tydliga och det är viktigt när du befinner sig i ett skarpt läge.

För det är ett skarpt läge när hjärtstoppet är ett faktum och det är en situation som du behöver öva på.

– Du kan aldrig skada någon i detta läge. Du kan enbart rädda liv, säger Veronica och det är viktigt att veta när kompressionerna gör att revbenen går sönder och när hjärtstartarens elström försöker få hjärtat att starta om.

VERKLIGHETSTROGNA. Dockorna som deltagarna får öva på i HLR Educations utbildningar känns som riktiga människor: – Dockorna ger samma motstånd och det tycker jag är viktigt, säger Veronica Jakobsson.

Vid ett akut hjärtstopp måste åtgärder sättas in direkt om personen ska överleva.

– Ju fler vi blir som kan HLR och hur en hjärtstartare fungerar desto fler människor kommer att överleva.

Veronica Jakobsson på HLR Education i Örebro brinner för att hjälpa till och utbilda dig. Med sin 30 åriga erfarenhet inom akutsjukvård har hon massor av kunskap att dela med sig av.

– Vi måste helt enkel bli flera i hemmen och på arbetsplatserna som kan rädda liv.

Erbjudande

Philips HS1 med väska och godkänd skylt 12 900 kronor exkl moms.

Läs mer om vår hjärtstartare här.

Utbildning i Första hjälpen och krisstöd som följer arbetsmiljölagen för 12 personer 7000 kronor exkl moms.

Här hittar du mer info om våra utbildningar.