Hemköp Hedemora satsar på lokala råvaror – hyllas för sin kött- och charkavdelning

Vad har Hemköp Hedemora som inte andra butiker i närområdet har? De har bland annat Sveriges bästa kött- och charkavdelning, avtal med flera lokala leverantörer samt snabb, smidig och enkel e-handel.
– Vi har även otroligt kunnig och erfaren personal. Vissa har varit hos oss i över 30 år. Vi har roligt på jobbet – och det märker våra kunder, säger Terese Awén, butikschef.

Styckmästarna Daniel Andersson och Christian Björkefors.

Hemköp Hedemora har ett brett sortiment, men de har också valt att satsa på lokala varor och lokala bönder. I april 2020 öppnade de en kött- och charkavdelning som snabbt har blivit en favorit bland kunderna. Det är styckmästarna Christian Björkefors och Daniel Andersson som håller i knivarna – och de tummar inte på vare sig kvalitét eller hantverk.

– Vi har en yrkesstolthet, och det känns fantastiskt att arbeta med bra produkter. Det är en ära att kunna erbjuda lokala råvaror till våra kunder, säger Christian Björkefors.

Daniel Andersson håller med. Han berättar att de även är ensamma om sitt koncept i trakten. De får bland annat sitt kött från St Skedvi. Djuren växer upp där, slaktas och grovstyckas på gårdsslakteriet.

– Sedan finstyckar vi köttet på plats i butiken. Men vi har inte bara kött. Vi gör till exempel vår egen wok, burgare, kryddor och Dalaschnitzel samt kryddar och grillar rostbiff gjord av lokalt kött, säger han.

Läs mer om Hemköp Hedemora och se hela utbudet här 

Terese Awén, butikschef, betonar att de vill arbeta så hållbart som möjligt. Hon menar att det är bättre för både miljön och djuren.

– Vi vill ha en levande bygd, men då måste man stötta de lokala leverantörerna. Våra ägg kommer till exempel från Catarinas sprätthönseri och DalaÄgg medan vår potatis kommer från Roslunds. Vi kompletterar även med kött från Siljans Chark, säger hon.

Det här är ett bevis på att vårt koncept fungerar, men det här är bara början

Eftersom de arbetar nära sina leverantörer kan kunderna dessutom göra specialbeställningar.

– Det handlar om allt från älgkött till vildsvin, säger Terese Awén.

Massa spännande nyheter på gång – följ Hemköp Hedemora på Facebook här 

Deras hårda arbete har gett resultat. Förra året blev Hemköp Hedemora tilldelad titeln Sveriges bästa kött- och charkavdelning.

– Det kändes helt otroligt att bli nominerad, och sedan går vi och vinner. Jag blev jätteglad, säger Daniel Andersson.

I juryns motivering står det bland annat att; tillsammans med en tydlig märkning av det lokala köttet, utveckling av hela sortimentet, satsning på lokala charkuterier och frejdig närvaro på sociala medier ger det en vinnare som är helt rätt i tiden och som sticker ut.

– Det här är ett bevis på att vårt koncept fungerar, men det här är bara början. Vi har massor av spännande nyheter på gång. Håll utkik i butiken och på sociala medier, säger Terese Awén.