Slopa kemikalierna och låt naturmaterialen få ta över din sömn

– Vet du, säger Lena Steding Lundberg till mig där jag ligger på sängen i nyöppnade Hästens-butiken i Örebro. Det vältränade fotbollsproffset Mark van Bommel i Bayern München fick träningsvärk efter första natten i sin nya Hästens säng. Han blev uppriktigt förvånad, ringde mig, och jag visste varför och kunde förklara.

FÖR FRAMTIDEN. – En Hästens-säng är byggd för hand av förstklassiga naturmaterial, säger Lena och Lasse i Hästens-butiken centralt i Örebro. Du sover gott i en säng fri från skumgummi, polyuretan och latex.

– Hans nyinköpta Hästens-säng erbjöd honom total muskulär avslappning. Vilket hans muskler inte var riktigt vana vid säger Lena och fortsätter:
– Vänd på dig. Jag ska visa vad jag menar med avslappning.

KVALITET: Naturmaterial förändrar sig inte som latex, skumgummi och polyuretan gör. Därför åldras inte en säng av naturmaterial utan har en enormt lång livslängd.

Jag snor runt och lägger mig på sidan bland de blå-vita rutorna. Hon ställer sig på knä intill sängen och lägger sina händer under den bäddmadrass jag ligger på och lyfter försiktigt upp min axel och höft;
– Fokusera på axel och höft. Känner du något tryck mot dem?
Jag känner ingenting. Bara att axel och höft mjukt sjunker ner i sängen samtidigt som midjan får ett fantastiskt stöd. Mmm, här skulle jag kunna somna.
– Bra, då kan den här hårdhetsgraden vara rätt för dig, säger hon.

Jovisst tänker jag, men jag känner tydligt behovet av hjälp att hitta rätt bland hårdhetsgrader, kontinentalsängar, ramsängar och bäddmadrasser.
– Provar du sängar med rätt guidning så kommer du att veta när sängens hårdhet är optimal för dig, säger Lena. – Varje modell är också en individuell upplevelse. Det handlar om att pröva sig fram. Att ta sig den tiden.

Läs mer om vilka sängar Hästens har här!

Jag tror henne. Men jag har också ytterligare beslut med mig i sängvalet. Jag vill inte längre sova på kemikalier. Jag vill sova på naturmaterial och ha en säng som håller riktigt, riktigt länge. Lena nickar.
– Upplevelsen av sängen blir en helt annan när den är uppbyggd av naturmaterial, säger hon. Sängen andas samtidigt som du behåller kroppsvärmen utan att bli för varm – eller kall.

Sömn på finaste lin, mjukaste ull och bomull, svenskt långsamväxande furu och ej-allergiframkallande tagel

Hon förklarar i detalj hur det går till. Att Hästens sängar är uppbyggda av tagel, lin, ull, bomull och furu. Att taglets handtovade strån funkar som ett sugrör med ventiler som suger upp fukt. Och följer dina kroppsformer. Att ullen och bomullen värmer och linduken fast skyddar det patenterade fjädersystemet.
– Varje säng är ett gediget hantverk i sig. Gjord med fokus på naturmaterial och närproducerad runt hörnet i Köping, säger Lena. I ett familjeföretag som grundades år 1852 och nu drivs av sjätte generationen.

Hästens är så mycket mer än bara sängar. Se våra tillbehör här!

Hon kan sängar och sovkomfort det märks. Efter 13 år i branschen och med egna Hästens butiker i bland annat Basel, Zürich och München. Och nu i Örebro.
– Hästens har expanderat kraftigt utomlands de senaste 15 åren, berättar hon. Jag fick möjligheten att öppna Tysklands första butik år 2005 och därefter ett antal butiker i Schweiz som jag fortfarande äger och driver vidare. Men ville återvända till Örebro efter sexton år och har nu öppnat Hästens-butiken tillsammans med min sambo Lasse Högberg.

En bra sömn handlar egentligen inte om att sova. Den handlar om den vakna tiden tänker jag. Och om att investera i sig själv och sin vakna tid. För 25 år framåt – minst.

För mer sänginspration, besök vår Instagram

– Kom gärna in fler gånger innan du bestämmer dig, säger Lena. Jag har ju inte visat dig hantverket i detalj, alla tygprover, exakt hur fjädersystemen funkar, finansieringslösningarna…
Jag stoppar henne. Jag kommer tillbaka. Det vet jag. Till Hästens-butiken i Örebro.

PROFFSHJÄLP – Provar du sängar med rätt guidning så kommer du att veta när sängens hårdhet är optimal för dig, säger Lena.