Så går Kramforshandlarnas tankar inför julhandeln – Åsa och Lotta: “Än viktigare att handla lokalt i tider som dessa”

Handeln i allmänhet, och julhandeln i synnerhet, är livsviktig för handlarna i Kramfors. I år tampas de med större utmaningar än vanligt, och uppfinningsrikedomen sätts på prov när kunder uteblir eller handlar på nätet.
– Vill vi att Kramfors kommun ska leva måste vi stötta butikerna och handla lokalt, inte bara i svåra tider, säger Åsa Westman, ägare av Colorama i Lunde.

Åsa Westman och Lotta Sahlén uppmanar alla att handla lokalt hos de närliggande handlarna och butikerna i Kramfors kommun.

2020 blir ett svårglömt år för de flesta av oss. Och när nu advent och jul närmar sig, står handlarna i Kramfors inför stora utmaningar. Kunder blir kvar hemmavid och kanske väljer att klicka hem sina varor i olika nätbutiker istället för att handla på hemmaplan.
– Att handla lokalt är en förutsättning för att butikerna ska finnas kvar och också att det ska finnas jobb i kommunen. Jag tror att de flesta vill att Kramfors kommun ska blomstra, säger Åsa Westman.

Lotta Sahlén, ägare av Ådalens TV-service, håller med.
– Om vi inte handlar i våra lokala butiker så kommer de till slut inte att finnas kvar, säger hon.

De driver båda familjeföretag. Ådalens TV-service startade 1962 av Lottas far, Kjell Flodén. För 20 år sedan startade Åsa Westman Colorama i Lunde, tillsammans med sin pappa. De är båda engagerade i Kramfors företagsliv, Åsa som ledamot i styrelsen för Företagarna Kramfors, och Lotta som vice ordförande i Kramfors handel.

Nu startar årets julhandel. Kramfors handlare har genomfört många åtgärder för att alla kunder ska känna sig trygga och säkra.

Den 27 november, äger det årliga Black Friday rum. Dagen då butiker uppmanar till shopping.
– I år deltar vi i den nationella kampanjen Local Is The New Black, som sätter fokus på att handla på hemmaplan istället för att handla på nätet, berättar Lotta Sahlén och fortsätter:

Kampanjen känns mer angelägen än någonsin. Men den lokala handeln är alltid viktig, inte bara på Black Friday.

För Åsa och Lotta har pandemin, som för så många andra företagare, varit kännbar.
– Jag tror att många slåss med näbbar och klor. Som företagare är man också rädd att bli sjuk och att affärerna blir lidande av det, säger Åsa.

Den rådande situationen i samhället har resulterat i nya utmaningar för Kramfors lokala butiker och handlare.

Hon förklarar att de flesta butiker i Kramfors var snabba på att ställa om och hitta nya vägar.
– Det blev en nödvändighet, för att överleva. I dag packar vi mycket varor på Colorama och ställer dem vid dörren om kunden inte vill komma in. Vi kan också skicka bilder på varor till kunderna, det gäller att hitta sätt som funkar.

Både Lotta och Åsa har coronasäkrat sina butiker.
– Vi har stora och rymliga butiker där folk ska kunna känna sig trygga. Det kan vara en fördel med att ligga lite avsides med stora parkeringar utanför, säger Lotta.

Handeln i allmänhet, och julhandeln i synnerhet, är livsviktig för handlarna i Kramfors.

Inför julhandeln gör Kramfors handlare på lite olika sätt för att bjuda in till lokal shopping. Bland annat kan de via föreningen Kramfors Handels sociala medier, marknadsföra sina produkter.
– Det är ett bra sätt för oss att visa upp oss, förklarar Åsa, och får medhåll av Lotta.

Om man vill handla lokalt så är ett bra sätt att se om den vara man vill köpa, finns i Kramfors. Jag skulle vilja att alla följde Kramfors Handel och sina lokala butiker på sociala medier.

Handlarna hjälps också åt i en grupp på facebook där de kan ge varandra stöttning, tips och idéer i tuffa tider.
– Att handla lokalt är livsviktigt. Det handlar inte om mig som enskild person eller företagare, utan det är om en fråga om att ha en levande stad och om att människor ska kunna och vilja bo kvar här. Man måste se det i ett större perspektiv, säger Lotta.

En hälsning från handlarna i Kramfors kommun inför julhandeln:

Handla smart, säkert och lokalt. Det är viktigt att vi följer restriktionerna och det kan vi om vi är förnuftiga, betänksamma och försiktiga. Kramfors handlare och företagare gör det genom att minska riskerna för smittspridningen i butikerna och förutom det har även många utökat sin service genom att exempelvis ta beställningar via telefon eller e-post, leverera färdiga paket utanför butikerna, med mera. Kontakta gärna din butik så hjälper de dig. Ett stort tack på förhand till alla i Kramfors kommun för att vi alla tänker på varandras hälsa, miljö och det lokala näringslivet.

En god jul önskas av:

Föreningen Kramfors Handel
Gallerian Christoffer
BN´S Motor
Optikern i Kramfors
Mekonomen Kramfors
Jönssons Glas
Life Kramfors
Subway Kramfors
Nylands Järnhandel
Ådalens Bildemontering
Colorama
Ådalens Tv-service
Torgnys Däckservice
Kramfors Lantmagasin
Polyfoto
Låssmeden i Kramfors
Mjälloms Tunnbröd
Blomstrande Hem med Kramfors trädgård
Ullångers färg
Unanders motor
Farmartjänst Norrland
Henrikssons blommor
Nylands Trä
Intersport Kramfors
Ådalens Farmartjänst
Kramfors kommun