Handla lokalt – och låt årets julklapp i Kramfors bli ett Kramkort
– Köper du ett Kramkort kan mottagaren använda det i över 70 butiker, caféer, restauranger och andra verksamheter i Kramfors kommun. Samtidigt gynnar du lokala företag och bidrar till sysselsättning, service och attraktion, säger Sofia Wolfenstein på Kramfors Handel.
Handla lokalt – och låt årets julklapp i Kramfors bli ett Kramkort
Med Black Friday och skyltsöndagen inleds julhandeln på allvar. Ju fler som väljer att handla lokalt, desto större utbud av varor.
– Våra lokala butiker är även uppskattade mötesplatser och viktiga arbetsgivare som stärker känslan av gemenskap i Kramfors kommun, säger Sofia Wolfenstein.
– Butikerna i Kramfors kommun drivs till stor del av lokala entreprenörer som bidrar till utveckling och service.
Kramkortet är Kramfors Handels eget presentkort. Du kan köpa det både hos Kramfors bokhandel och hos Granlunds Färg & Fritid i Ullånger.
Här kan du se den kompletta listan över anslutna företag till Kramkortet
Kramkortet är både en enkel och uppskattad gåva. Inte minst som julklapp.
– Genom att handla lokalt och köpa Kramkort stöttar du både företag och kommunen, säger Sofia Wolfenstein.
Kramfors kommun har valt att ännu en gång ge sina medarbetare 500 kronor i julgåva i form av ett Kramkort.
– Julhandeln kan komma se annorlunda ut i år eftersom hushållens köpkraft befaras minska med anledning av lågkonjunktur, räntehöjningar och utvecklingen av drivmedels- och energipriser, säger Susanne Königson, tillväxt- och näringslivschef.
– Vi hoppas att fler arbetsgivare har möjlighet att stimulera den lokala handeln genom att köpa Kramkort till sina anställda. Det handlar om överlevnad och viktiga arbetstillfällen.
Här är några av de företag där du kan lösa in ditt Kramkort:
En snörik vinter är inte bara vad alla barn önskar sig. Det gör även Göran Wikström på BN´s Motor.
– Snöar det mycket behöver folk snöslungor, konstaterar han.
Rikligt med snö gynnar också snöskoterförsäljningen.
– Vi är bara några få handlare i kommunen som säljer skotrar och snöslungor och det är förstås en trygghet för kunden att vi även har egen verkstad för service och reparationer, säger Göran.
– Det har hänt fler än en gång att det ringt eller kommit in kunder som köpt grejer på nätet som har krånglat eller gått sönder och så har de ringt firman som sålt dem och inte fått hjälp. Då är den lokala servicen guld värd.
Den som söker efter stekhällar och hopfällbara grillar för vinteruflykten hittar även sådant hos BN´s Motor.
– Allt i butiken är i princip för utomhusbruk. Båtar, båtmotorer och fyrhjulingar är populära sommartid och det kan vara bra att känna till att det är långa leveranstider på många av dem. Sommaren känns avlägsen nu men ska man ha en ny båtmotor om sex–sju månader är det lika bra att vara ute i tid med att beställa den, säger Göran Wikström.
Att ha butik i ett litet samhälle innebär ofta att du behöver ha ett brett utbud av varor. Så är fallet även för Granlunds Färg & Fritid i Ullånger, som sedan i fjol huserar i lokalerna under den klassiska klädhängaren vid E4.
– Jag hyrde lokal på Sundbrogatan tidigare men valde att flytta hit för att hamna mer i blickfånget för bilisterna och dessutom få större butiksyta för varorna, säger ägaren Jens Granlund.
Färg och skor är basen men här finns även bland annat kontorsmaterial, leksaker, spel, presentartiklar och friluftsgrejer.
– Omsättningen har ökat sedan jag kom hit men jag hoppas att fler ska upptäcka hur mycket jag har i butiken. Inte minst inför julhandeln.
– Många som kommer in här blir förvånade över att de kan hitta både det ena och det andra under samma tak. Inte minst alla dem som stannar för att ladda sina elbilar vid laddstationen bakom OKQ8 och passar på att shoppa medan de väntar.
– Att gynna lokala handlare är att värna om servicen på orten och om attraktionskraften. Förr kallades Ullånger ”köpcentrumet mellan städerna” och det vore kul om det kunde bli så igen i framtiden. Den här delen av Höga Kusten blir ju allt populärare, säger Jens Granlund.
Mats Löfroth äger Hotell Höga Kusten och Björkudden i Nyadal. Han vet värdet för hela kommunen att det går bra för de lokala företagen.
– Skatteintäkterna som företagen genererar används till samhällsutveckling och till skolor, vård, omsorg, fritidsanläggningar och mycket annat. Att gynna den lokala näringen är att bidra till ett levande samhälle, förutom att det medverkar till att skapa arbetstillfällen och satsningar, säger han.
– En annan aspekt är att både hotell– och restaurangbranschen och handeln ofta är det första insteget till arbetslivet för ungdomar.
För Mats båda verksamheter är de lokala kunderna väldigt viktiga.
– Om vi tar ett weekendevent på något av hotellen, utgör befolkningen i den egna kommunen för minst 40 procent av gästerna.
Trots kommuninvånarnas lojalitet med de lokala företagen tror Mats att det kan bli ännu bättre. Och han liknar det vid att semestra på hemmaplan.
— På samma sätt som du kan upptäcka saker i ditt närområde som du inte upplevt tidigare, finns det butiker och restauranger som du inte varit hos. Ju mer vi lägger pengar i den egna kommunen, desto roligare blir det att bo och leva här, säger Mats Löfroth.
Mona Karlsson avvecklade en butik i Kramfors centrum för cirka tio år sedan och öppnade en ny i sin egen fastighet i Frånö. Hon driver Monas klädbutik i det som en gång var en diversehandel och har bostaden en trappa upp.
– Det är praktiskt både för mig och för kunderna, säger hon. Jag har ju bara några steg till jobbet och kunderna har parkeringen alldeles utanför dörren, vilket är uppskattat av bland annat rörelsehindrade.
Läget, alldeles intill riksväg 90, gör att skyltfönstren exponeras för många bilister varje dag.
– Jag har öppet fyra vardagar i veckan och för grupper och vissa shoppingkvällar, säger Mona.
Butiken har damkläder för alla åldrar, maximalt sex plagg av varje modell och i olika storlekar.
– Förr sydde jag mycket, bland annat gardiner, men numera syr jag bara till kunder som handlar av mig. Lägger upp byxor till exempel.
Kunderna kommer inte bara från den egna kommunen utan även från grannkommunerna.
– Det finns inte så många unika klädbutiker kvar, säger Mona, och en hel del kvinnor vill gärna ha plagg som inte så många andra bär.
Jessica och Micael Demander har två verksamheter i Gallerian Christoffer i Kramfors centrum. Butiken You and me och caféet Mama Opas.
– Vår har förändrat utbudet och koncepten över tid för att motsvara kundernas önskemål, säger Jessica.
You and me var först en väskbutik, som kom att ta in skor – till att idag ha kvar ett litet sortiment väskor men mest fokusera på damkläder.
– Vi såg att det fanns ett behov av det när andra klädbutiker avvecklat. Och när det gäller Mama Opas har vi kontinuerligt skruvat lite på menyerna för att följa med trenderna. Kramfors må vara en småstad men det ska vara modernt även här.
Jessica Demander ser stora fördelar med att så många butiker ligger samlade inom ett litet, begränsat område i stadskärnan.
– Det finns tre livsmedelsbutiker på promenadavstånd från många butiker och Gallerian Christoffer. Det gör det enkelt och praktiskt för kunderna.
– Jag tycker också det är en självklarhet att vi handlare gynnar varandra för att hjälpa kunderna. Finns inte en vara hos oss tipsar jag om en annan butik, om jag vet att varan finns där. Det viktiga är att skapa attraktivitet för den lokala handeln och att ge bra service. På så sätt blir det mindre lockande att handla någon annanstans.