Handla lokalt – din lojalitet bidrar starkt till utvecklingen i Kramfors kommun: ”Betyder så mycket för så många”

26 november är det Black Friday. Sedan kommer december med julhandeln. För den lokala handeln är det här årets viktigaste period.
– Att gynna de lokala butikerna är att bidra till sysselsättning, service och attraktionskraft i Kramfors kommun, säger Caroline Strindlund, verksamhetsledare för Kramfors Handel.

Handla lokalt – din lojalitet bidrar starkt till utvecklingen i Kramfors kommun: "Betyder så mycket för så många”

Visste du att cirka 400 personer jobbar inom detaljhandeln i Kramfors kommun? Och att den sektorn därmed är en av de största arbetsgivarna?
– Det är lätt att handla på nätet och många lockas av stora handelsområden utanför kommungränserna. Därför är det viktigt att så många som möjligt känner till vilken stor betydelse det har om man väljer att i stället handla i lokala butiker.

Ju fler som väljer att handla lokalt, desto bättre utbud av varor och fler mötesplatser.
– För många ungdomar erbjuder också butiker den allra första anställningen, säger Caroline Strindlund.

Handla smart och lokalt – läs mer om Kramfors handel här

Linda Thylander startade Restaurang LAT i Kramfors i höstas tillsammans med sin man Anders.
– När man gynnar ett lokalt företag gör det att företaget vågar satsa på kompetensutveckling för sin personal, förutom att det skapas fler arbetstillfällen och ett ännu bättre företagsklimat.
Linda pekar också på att när det går bra för lokala företag kan det ge ytterligare positiva effekter:
– Om ungdomar ser att man kan driva företag i små städer eller mindre orter ökar chanserna att de vill stanna kvar och själva starta upp verksamheter. Det genererar i sin tur ökad sysselsättning.

Linda och Anders Thylander.

Mattias Norlén äger Nylands Trä och XL–Bygg–butiker i både Nyland, Kramfors och Docksta. Han säger:
– Man kan inte trycka nog mycket på hur viktigt det är att handla lokalt och speciellt på sådana ställen som vi som har, med mycket lokal tillverkning och lokala råvaror som blir trävaror till bygghandeln. Det vi gör och säljer bidrar till att skapa arbetstillfällen till bland annat skogsnäringen, transportbranschen och byggbranschen, som i sin tur gagnar allt ifrån hantverkare till verkstäder. Och i förlängningen ger det oss möjlighet att återinvestera i samhället som vi gjort, till exempel i en padelhall, motorbana, brandstation och bensinmack. Som lojalt företag månar vi om bygden, eftersom vi även bor och verkar här.

Mattias Norlén.

Torbjörn Ullsten, vd för Mjälloms Tunnbröd, är annan företagare och entreprenör i Kramfors kommun som vet värdet av att handla lokalt:
– När vi öppnade en delikatessbutik i Ullånger var vi ganska säker på att den skulle gå bra under turistsäsongen, men att den också går att driva resten av året är till allra största del lokalbefolkningens förtjänst. Att välja att handla lokalt skapar långsiktigt hållbara företag men utvecklar också servicen på orten, i bästa fall året runt. Det i sin tur föder nya satsningar och arbetstillfällen och gäller inte bara bröd och delikatesser, det gäller allt. Det är tillsammans vi blir bättre!

Torbjörn Ullsten.

Nu när det snart är julklappstider kan Kramkortet vara perfekt att ge bort – Kramkortet är Kramfors Handels eget presentkort. Det köps på Kramfors Bokhandel och kan användas i butiker, på hotell, restauranger, caféer och andra verksamheter i hela Kramfors kommun.
– Kramkortet är bra på många sätt, säger Caroline Strindlund, och fortsätter:

Kramkortet är enkelt att ge bort, uppskattat som gåva och alla pengar stannar i det lokala näringslivet.

Det är också därför många företag köper Kramkortet till sina anställda. Förra året såldes över 8 000 Kramkort och antalet kan bli ännu större i år.
– Har du redan ett Kramkort som du inte utnyttjat, se till att göra det så snart som möjligt. Varför inte på Black Friday eller under julhandeln?

För att läsa mer om Kramkortet och även se över den kompletta listan av anslutna företag – klicka här

Caroline Strindlund, verksamhetsledare för Kramfors Handel.

Maria Fredriksson driver Blomstrande Hem på Ringvägen i Kramfors tillsammans med sin make Magnus.
– Vi öppnade butiken på Ringvägen för två år sedan för att den butiksyta vi hade vid västra infarten blivit för trång, samtidigt som vi ville utöka vårt sortiment. När de här lokalerna blev lediga, med helt perfekt läge, valde vi att ta steget. Vår erfarenhet är att man genom att vara lyhörd för kunderna önskemål och satsa på bra service, kan skapa attraktion för sin butik. Sedan är det självfallet väldigt viktigt att kunderna uppskattar och förstår att det gör stor skillnad när de väljer att handla lokalt.

Företag kan köpa Kramkortet via info@kramforshandel.se

Maria Fredriksson.

Caroline Strindlund tror och hoppas på en god black friday och julhandel för Kramfors alla handlare.
– Nu hoppas jag att så många kramforsbor som möjligt handlar lokalt. Det betyder så mycket för så många, avslutar Strindlund.

Kramkortet är Kramfors Handels eget presentkort – och även en perfekt julklapp.

Fakta – Lokal handel

Här är intressanta siffror om handeln för hela Sverige, för att understryka hur viktig den är:
● 10 procent av alla som har sysselsättning i landet har det inom handeln.
● 18 procent av alla sysselsatta ungdomar jobbar inom handeln.
● 11 procent av Sveriges BNP kommer från handeln.
● 14 procent av Sveriges skatteintäkter kommer från handeln.