Sommarens bästa drinkar – med inspiration från Hällnäs

Med smak av gurka och mynta – experten tipsar om årets drinkar. – Den lite sötare crisp-gurkan passar bäst i mina favoriter.

Sommarens bästa drinkar – med inspiration från Hällnäs

Varje sommar föds nya drinktrender på uteserveringarna och inte sällan innehåller drinkarna kryddor som citronmeliss och mynta levererade från Hällnäs handelsträdgård. Och nu kommer nästa trendingrediens; gurka.

– Men det är skillnad på gurka och gurka. Sedan en tid har vi odlat fram vår crisp-gurka som med rätt temperatur, smart ljus från innovativa LED-lampor och lite omtanke lämpar sig utmärkt till mer än bara härliga sommarsallader, säger Björn Isacsson, andra generationens odlare på familjeföretaget utanför Vindeln.

Vad det gäller drinkar har Björn Isacsson själv två sommarfavoriter som båda innehåller gurka; Cucumber Spritz och CrispCumber. Recepten och hur du blandar dem hittar du längre ned i texten.

Crisp-gurkan som företaget levererar till restauranger och affärer från Sveg till Kiruna smakar helt enkelt bättre berättar Björn Isacsson tack vare ett unikt sätt att odla och högeffektiv belysning.

– Vi levererar gurkan utan plastfolie vilket gör att den inte är saftspänd lika länge som om den hade haft folie runt sig. Jag tror att den korta tiden från skörd till kök ska göra den så fräsch att den snabbt äts upp, säger Björn Isacsson.

– LED-belysningen är inte bara ett sätt förbruka mindre energi och öka vår hållbarhet. Vi har, genom idogt experimenterande, kommit fram till att smaken på våra plantor ökar genom att, bland annat, justera våglängderna på ljuset.

De olika plantorna som ryms inne på handelsträdgården kräver olika typer av ljus har Björn och hans medarbetare kunnat lista ut. Vad som passar bäst för basilika behöver inte nödvändigtvis vara bäst för exempelvis crisp-gurkan.

– Just crisp-gurkan är unik, och då menar jag inte bara smaken. Vi använder oss uteslutande av biologiskt växtskydd och ett bevattningssystem som återanvänder vattnet. Sen odlar vi med hjälp av ett så kallat ”high wire”-system vilket kortfattat innebär att plantan får växa upp efter ett snöre.

Gurkplantan bygger upp torrsubstansen i plantan tills gurkan väger cirka 150 gram. Därefter fylls den på med vatten. Hällnäs Handelsträdgård skördar crisp-gurkan när den väger mellan 250 och 300 gram.

På plantan finns det bara en blomma vid varje blad och det är från blomman som gurkan växer ut. Precis som för normalt odlade gurkor påbörjas åldrandet i samma ögonblick som blomman vissnar. Vid traditionell gurkodling, så kallad paraplyodling, är det ofta svårt att veta vilken gurka som är äldst eftersom plantan kan bygga på alla gurkor samtidigt och i olika hastighet. Eftersom gurkorna växer i olika hastighet vet man inte hur gammal varje enskild gurka är. Sättet som Björn Isacsson odlar sina gurkor gör att han har bättre koll på varje enskild planta.

– Vi vet alltid exakt hur många dagar som har gått mellan blomman har vissnat och skörden – normalt sju till tolv dagar. På så sätt kan vi leverera gurkor som håller högre kvalitet och med längre hållbarhet. När kunden sedan köper den i butiken, eller får den i drinken, är den i princip nyskördad, säger Björn Isacsson.

Vill du veta mer om Hällnäs Handelsträdgård – Klicka här

Örter paketerade i utskickslåda – redo för transport. Först till butik eller restaurang för att sedan hamna på tallrik eller i drink.

Men det är inte bara hållbarheten som är bättre på crisp-gurkan jämfört med andra, ”vanliga”, gurkor. Smaken är bättre menar Isacsson och förklaringen är tiden som gurkan befinner sig på plantan som är betydligt kortare än det normala som är cirka 25 dagar. Med en tidig skörd hinner inte gurkan samla på sig för mycket vatten som innebär att smakerna tunnas ut. För det är i ”det köttiga” som den söta smaken finns. Smaken som gör sig väldigt bra i sallader och, kanske lite överraskande, i sommardrinkar.

– Det är sedan länge välkänt att gurka och gin är en kombination som fungerar väldigt bra ihop. Det roliga är att det nu börjar poppa upp lite drinkrecept som tar den kombinationen ytterligare ett steg, säger Isacsson och understryker samtidigt att flera av hans favoritrecept finns som alkoholfria alternativ.

Han fortsätter;

– Samtidigt som jag tycker det är väldigt roligt har jag svårt att tro att min pappa, när han 1953 började odla grönsaker och blommor till gårdarna härikring, kunde ana att vi skulle vara med och leda utvecklingen på gurkor. Eller att man överhuvudtaget skulle ha gurka i drinkar på restaurangerna.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

FAKTARUTA; FÄRSK FAKTA OM CRISP-GURKA

Gurkplantan bygger upp torrsubstansen i plantan tills gurkan väger cirka 150 gram. Därefter fylls den på med vatten. Hällnäs Handelsträdgård skördar crisp-gurkan när den väger mellan 250 och 300 gram. En större, tyngre och mer traditionell gurka innehåller inte så mycket mer biomassa men däremot betydligt mer vatten och smakar därför mindre.

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – 

Här hittar du mer information om crisp-gurkan och allt annat som odlas på Hällnäs Handelsträdgård.

 

Testa Björns sommarfavoriter – Cucumber Spritz och CrispCumber

CUCUMBER SPRITZ

5 cl gin

10 cl mousserande vin

15 cl soda

Crisp-gurka och mynta från Hällnäs handelsträdgård

GÖR SÅ HÄR; Kombinera alla ingredienser i ett vinglas fyllt med iskuber eller krossad is. Rör om lätt. Garnera med tre tunna gurkskivor och en myntakvist.

CRISPCUMBER

20 cm crisp-gurka

1 cm ingefära

1 cl koncentrerad flädersaft

1 cl citronsaft

3 cl äppeljuice

3 cl gin

Is

Citronskal

GÖR SÅ HÄR; Skär gurkan i bitar och skala ingefäran – mixa till flytande form. Tillsätt övriga ingredienser och mixa ihop. Sila och häll upp i kylda martiniglas. Garnera med citronskal.