Varubolaget en del av klimatlösningen
– Nu ökar efterfrågan på återbrukat även i våra regioner. Det är positivt för Varubolaget, och en absolut nödvändighet för klimatet menar ägaren, och grundaren, Andreas Florén.
Personalen, företagets viktigaste resurs.
Varubolaget i Hudiksvall, har onekligen brutit mark när det gäller återbruk av kontorsmöbler. Företaget erbjuder flexibla ergonomiska och hållbara inredningslösningar, mellan golv och tak, och har kunder över hela landet. Man har bland annat utfört stora uppdrag åt Eniro runt om i Sverige. På närmare håll återfinns kunder som Monitor, Iggesund Paperboard och Sjölins Smide. Däremellan mängder av småföretagare som är återkommande kunder.
– Återbruksvågen, som äntligen börjar slå rot även här, gör att vi kan fokusera alltmer på vårt närområde. Vi brinner för lokal och regional hållbarhet. Vi har ju länge varit pionjärer inom branschen, vilket inneburit en hel del resande till storstadsregionerna. På senare tid har vi dock känt av att miljömedvetandet växer även i vår egen region, exempelvis via avtal med Gävle Drift & Service, vilka levererar återbrukade möbler till verksamheter inom Gävle kommun. Färre och bättre koordinerade resor gynnar alla parter, inte minst miljön, säger Anderas Florén.
Han menar att synen på återbruk har förändrats i takt med människors ökade miljömedvetenhet. Slit- och slängprodukter är ute. Saker måste hålla över tid. När Varubolaget är ute och kikar på möbelbestånd i avvecklingsmiljö, är det kvalitativa möbler man letar efter. Strävan är alltid att maximera återbruket så långt det bara går.
– Kunderna vet att våra produkter håller hög standard och vi ger alltid tre års garanti på återbrukat från oss, säger säljansvarige Alexander Melin.
Men affärsidén ska harmonisera hållbart i alla delar. Rengöring av möbler sker exempelvis så långt som möjligt, med metoder som inte är miljöbelastande. Kvalitativa möbler med slitna ytskikt tapetseras och målas om. Fungerande möbler som inte kan säljas skänks vidare till välgörande ändamål i bland annat Baltikum, och trasigt källsorteras in till minsta mutter.
Personalen, företagets viktigaste resurs, ska också trivas. På fredagar efter lunch, då trycket är lite lägre, har man valt att hålla affären stängd. Detta för att för att skapa tid för att hinna med bakomliggandearbete, samt för att ge personalen möjlighet att nyttja komptid till att förlänga helgledigheten med.
– Vi trivs grymt bra här. Stämningen är avslappnad och vi har kul tillsammans. Det känns även bra att få vara en del av en verksamhet som tar tillvara på befintliga resurser, och hittar nya användningsområden, säger Alexander Melin.
Förutom de sex anställda har Varubolaget även en praktikant.
– Vi vill bidra till integrationen. Det är tufft för utrikesfödda att ta sig in på arbetsmarknaden. Vi vände oss till Arbetsförmedlingen och fick tips om Samuel. Han har möbelvana från sitt hemland Eritrea och har blivit ett fint tillskott i teamet, berättar Andreas Florén.
Det är en upplevelse att besöka Varubolaget. Med en sammanlagd lageryta på ca 2500 kvadratmeter återbrukade kontorsstolar, skrivbord, soffor och förvaringsmöbler finns något för alla. Därtill tillhandahåller man ett kompletterande sortiment av nyproducerat. Sedan ett antal år tillbaka ingår Mariannes gardinservice i verksamheten.
– Marianne har 40 års erfarenhet och kan allt om gardiner, solskydd, och ljuddämpning. Hon kompletterar vårt möblemang med stilfulla textillösningar enligt kundens önskemål
Flexibilitet, kundservice och hållbarhet i alla dess former är Varubolagets paradgrenar.
– Vi står i ständig beredskap för att lösa kundernas behov. Vi gör det därtill snabbare än någon annan i branschen, avslutar Andreas Florén som ser fram emot att växa hållbart lokalt och regionalt.