Vasagymnasiet – en modern skola för framtiden: ”Jag känner mig verkligen trygg här”

På Vasagymnasiet i Arboga är delaktighet, trygghet och studiero honnörsord vilket medför att unga människor tillåts växa både kunskapsmässigt och som människor.
Välkommen till en skola där beslutsvägarna är korta, där eleverna får påverka och där de goda studieresultaten talar för sig själv.

Fanny Blomberg, Wilma Blomberg, Emma Kortene samt Lisa Öijvall på tidigare handels- och administrationsprogrammet, årskurs 3. Alla fyra är väldigt nöjda med sitt gymnasieval. Lärorika, roliga och intressanta kurser, jättebra lärare som är duktiga på att förklara, stöttande och närvarande. ”Vasagymnasiet är en liten, trygg skola där man känner igen varandra och där saker ligger kvar om man råkar glömma dem någonstans", förklarar kvartetten. De har gjort APL i olika butiker i Arboga och har fått extrajobb efteråt. Nu satsar de på UF-företaget som för deras del handlar om att arrangera studentbalen till våren, och att göra och sälja smycken till arrangemanget.

Rektor och lärare är stolta över skolan som får fina omdömen inte bara av elever och föräldrar, utan även i Skolinspektionens elev- och lärarenkäter från 2018 och 2020.

Vasagymnasiet erbjuder sju program. Eleverna som väljer teknikprogrammet läser på Saab tekniska gymnasium, en möjlighet som endast Vasagymnasiet kan erbjuda. Programmet ger inblick i Saabs verksamhet genom sommarjobb, studiebesök och 500 utbildningstimmar på företaget.

Läs mer om Vasagymnasiet och alla dess program och inriktningar här

Ida Wigren och Martin Olsson Ternström, Saab tekniska gymnasium, STG, årskurs 3.
Ett program som är tufft stundvis men väldigt roligt och som öppnar många vägar till högre studier. De tycker båda om matte, höjer alla lärare men sin mattelärare lite extra som de har i just matte och fysik och även som mentor och som de träffar många gånger i veckan. ”Det ska gå bra, det ska vara kul och han ser hela tiden fram emot att vi ska lära oss”. De berättar om en skola med härlig stämning, liten och familjär, och där till och med rektorn känner igen och kan varje elevs namn.

När eleverna i årskurs 1 fick frågan hur intrycket av Vasagymnasiet var efter tre veckor på skolan blev några av svaren så här: ”Man känner sig verkligen välkommen. Jag hade höga förväntningar men det var ännu bättre. Lokalerna är fina och fräscha, ingenting är förstört. Jag känner mig verkligen trygg här. Det är som en riktig arbetsplats – jag blir tagen på allvar. Det är lugnt. Jag kan sitta var som helst och studera utan att bli störd.”

Douglas Torres och Elvira Ahlgren, samhällsprogrammet/beteendevetenskap, årskurs 3.
De är båda intresserade av hur människor fungerar och har lärt sig mycket genom kurserna i bland annat psykologi, sociologi och filosofi. Utbildningen är bred och valmöjligheterna vidare är många. Lärarna tar sig tid och som elev märker de att lärarna vill att de ska lyckas. Vasaandan beskriver de som att man respekterar varandra och hjälps åt. Douglas berättar om gymnasiearbetet där en grupp elever ur samhälls- och naturvetenskapsprogrammen reser till Abisko. Elvira i sin tur gör ett eget gymnasiearbete som handlar om hur distansstudier under coronapandemin har påverkat den psykiska hälsan hos ungdomar.

Samverkan sker med Mälardalens högskola inom nätverksteknik, vilket innebär att eleverna på el- och energiprogrammet arbetar mot olika Ciscocertifikat.
– Vi har även ett brett internationellt perspektiv i undervisningen, säger rektor Per Gamalielsson.

Vasagymnasiet är en fräsch skola med bra läromedel och teknisk utrustning. Mattestugan hålls öppen tre dagar i veckan. På Vasagymnasiet har alla möjlighet att äta filfrukost utan kostnad. Fruktstund och grillstund är återkommande arrangemang.

Ahmed Ali och Angelica Barragan, naturvetenskapliga programmet, årskurs 3.
Ahmed gillar både naturämnena och utmaningar, och valde just Vasagymnasiet för storleken och atmosfären på skolan. Angelica valde natur dels för ämnena, dels för att programmet ger så stora valmöjligheter. Hon besökte och jämförde flera gymnasieskolor innan valet gjordes. ”Jag fastnade för Vasagymnasiet för att lärarna här kändes väldigt närvarande och de verkade bry sig på riktigt”. Trygghet, trivsel och att eleverna tycker om sin skola och respekterar varandra tror de är ingredienser som skapar den speciella Vasaandan. Båda kan tänka sig att söka läkarprogrammet efter studenten – i alla fall som tankarna går just nu.

Är du nyfiken på skolan? Anmäl dig till ”Elev för en dag” genom din studievägledare som samordnar besöket tillsammans med Vasagymnasiet. Du kan komma ensam eller tillsammans med en kompis, och följa ett eller flera program under en dag. Och du kan komma fler gånger. Möjligheten finns fram till omvalet i maj 2022.

Vasagymnasiet – program och inriktningar:

Ekonomiprogrammet
– Ekonomi
– Juridik

El- och energiprogrammet
Certifierat inom Teknikcollege
– Dator- och kommunikationsteknik/nätverkstekniker

Introduktionsprogrammet
IMA och IMS

Försäljnings- och serviceprogrammet
Kurser inom försäljning, service, handel och entreprenörskap

Hotell- och turismprogrammet
Kurser inom hotell, konferens, turism och resor

Naturvetenskapsprogrammet
– Naturvetenskap
– Naturvetenskap och samhälle

Samhällsvetenskapsprogrammet
– Beteendevetenskap
– Samhällsvetenskap

Teknikprogrammet Saab tekniska gymnasium
Certifierat inom Teknikcollege.
– Design och produktutveckling

Vi har riksidrottsgymnasium brottning.

Studieresor i Sverige och utomlands genomförs på många av våra program.

Vi arbetar med ung företagsamhet (UF) och EU-projekt, och erbjuder APL i utlandet i årskurs tre.

På skolan finns ett modernt bibliotek samt skolsköterska, kurator och studie-och yrkesvägledare på heltid.

Kontaktperson:
Per Gamalielsson, rektor
073–765 73 10
0589–87310
per.gamalielsson@arboga.se
Besöksadress:
Skolvägen 4, Arboga
Telefonnummer:
0589–87000 (vxl Arboga kommun)
Hemsida:
www.vasa.se
Facebook:
www.facebook.com/Vasagymnasiet
Antal elever:
Cirka 360

Du kan inför ditt gymnasieval följa ett eller flera program som ”Elev för en dag”.