Mälardalens Ridgymnasium – med hästen i centrum: ”Här kan jag fokusera både på skolan och ridningen”
En skola i det mindre formatet bidrar också till att elever och lärare kommer varandra nära.
Elever ur årskurs 1 tillsammans med Kalle, en av ridgymnasiets hästar. Flera elever har ansökt och blivit antagna till NIU, Nationell godkänd idrottsutbildning, där de kan elitsatsa på sin ridning parallellt med gymnasiestudierna.
Familjärt, trivsamt och hästinspirerat är ord som tidigare elever beskrivit skolan med. För Hanna Stefansson i Västerås var de bra bussförbindelserna ytterligare en anledning till att välja Mälardalens Ridgymnasium.
– Det finns också många hästkunniga personer här om det är något man undrar över med den egna hästen. Och det är skönt med en skola där det inte är så mycket folk. Man lär känna alla, säger hon.
Läs mer om Mälardalens Ridgymnasium och alla dess inriktningar och kurser här
Mälardalens Ridgymnasium har goda kontakter med branschen. Flera APL-perioder under elevernas tid på skolan ger möjligheter att lära känna olika arbetsplatser inom hästnäringen.
För den som vill ha den egna hästen med finns boxplatser avsatta för ändamålet. Josephine Dinehage har sin häst inackorderad på skolan.
– Det är jätteskönt att ha hästen här. Behöver jag fixa något i stallet kan jag göra det under en rast, och när hon går med på lektioner har man ridningen klar också, säger Josephine som har valt att bo på ett av skolans elevhem i stället för att pendla.
– Det funkar bra, det är skönt att bo så. Jag sökte hit för att jag ville få hjälp med min satsning, här kan jag fokusera både på skolan och på ridningen. Jag har bara haft hästen i en månad, och tanken är att hon så småningom ska gå både i SM och NM i dressyr men vi är inte riktigt där än.
Elever som saknar egen häst men vill rida mer, kan erbjudas ett medryttarsystem där skötsel och stalltjänst ingår.
På en liten skola går det lätt att lära känna varandra.
Mälardalens ridgymnasium välkomnar även elever till den fyraåriga gymnasiesärskolan.
– Inriktningen är häst som ingår i det nationella programmet skog, mark och djur, förklarar skolans rektor Mia Pettersson.
Mia Pettersson beskriver miljön som väl lämpad för fyraårsprogrammets elever. Skolans storlek gör det enkelt att lära sig hitta, antalet elever gör att de både känner igen varandra och lär känna varandra snabbt, lärare finns alltid tillgängliga och hos ridskolan på andra sidan stallbacken kan praktikplatser ordnas. Där är förresten tre av ridgymnasiets tidigare elever anställda.
Fakta – Mälardalens Ridgymnasium Västerås
Program och inriktningar:
● Naturbruksprogrammet – hästhållning
● Naturbruksprogrammet – hästhållning – NIU
● Introduktionsprogram – IMV, IMY
● Skog, mark, djur – Gymnasiesärskola
Kontaktperson/er:
Mia Pettersson – rektor
Besöksadress:
Hamre Gård, Eskadergatan, 721 31 Västerås
Postadress:
Aberga Gård, 72595 Västerås
Telefonnummer:
021-80 02 41
E-post:
info@mrgrid.se
Hemsida:
www.malardalensridgymnasium.se
Antal elever:
58 elever
Öppet hus – digitalt och på plats:
● 25/10 2021 kl: 18.00 Infokväll
● 11/12 2021 kl: 12.00 Öppet hus
● 15/1 2021 kl: 12.00 Öppet hus
Prova-på-dagar:
● 1/11 2021 – höstlovet
● 7/1 2022 – jullovet
● 28/2 2022 – sportlovet
● 11/4 2022 – påsklovet
Föranmälan krävs, se hemsidan
Text och foto: Annika Persson