En härlig gemenskap på Västerås Citygymnasium – ”Lärarna gör allt för att vi ska förstå och komma vidare”

Hög trivselfaktor, stor hjälp av rektor och lärare och bra gemenskap utmärker Västerås Citygymnasium.
Här finns eleven som rekommenderas av kompisen med orden: ”Vill du gå på en skola där du får mycket hjälp med studierna och där alla är kompis med alla ska du söka till Citygymnasiet”.

På Citygymnasiet är trivseln stor. Elever beskriver en skola där atmosfären är väldigt positiv och där det är lätt att lära känna varandra.

Det mesta är som vanligt på Citygymnasiet nu när restriktionerna gällande pandemin är borttagna. Distansstudierna är endast ett minne blott och alla lektioner sker på skolan.

Några små förändringar har dock skett. En sådan är att Skolverket har gjort en förändring i programstrukturen för Barn- och fritidsprogrammet.
– Det innebar för oss att vi även fick möjligheten att erbjuda yrkesutgången barnskötare. Då valde vi att ta bort yrkesutgången personlig assistent samtidigt som vi behöll väktarutgången. Som barnskötare har du lättare att få ett fast jobb och vill du jobba som personlig assistent är det bättre att gå undersköterskeutbildningen på vård- och omsorgsprogrammet, förklarar biträdande rektor Mia Johansson, som tillägger att intresset är stort för den nya yrkesutgången.

Läs mer om Citygymnasiet och alla dess program och inriktningar här

Fyra tjejer som har tydliga mål med sina studier. Från vänster Mina som vill plugga juridik efter studenten, Tindra som vill bli lärare, Haya läkare och Hadil arbeta inom akutsjukvården.

Fler elever än tidigare har sökt sig till skolans naturvetenskapliga- och samhällsvetenskapliga program för att kunna plugga vidare på universitet och högskolor. En av dem är Haya Hakem som läser andra året på naturvetenskapliga programmet. Hon har siktet inställt på yrket som läkare, efter att hon som liten träffade en kvinnlig barnläkare som gjorde stort intryck. Den kvinnan blev Hayas förebild.
– Det är ganska svåra ämnen på naturvetenskapliga programmet, men lärarna är så bra, de gör verkligen allt för att vi ska förstå och komma vidare, säger hon.

Mina Al Hindawi och Tindra Kivimäki blev bästa vänner i tredje klass och har hållit ihop sedan dess. Mina går andra året på samhällsvetenskapliga programmet på Citygymnasiet. Hon lockades till skolan av Tindra som berättade att eleverna får väldigt mycket hjälp av lärarna med sina studier och att det inte finns några grupperingar bland eleverna. Tindra har vetat länge att hon vill arbeta som lärare och valde skolans Barn- och fritidsprogram av just den anledningen.

Hadil Ibrahim går på Citygymnasiets vård- och omsorgsprogram, och har lagt till ämnen för att få högskolebehörighet. Även hon berömmer lärarna och uppmanar även ungdomar att söka sig till Citygymnasiet om de också tycker om att träffa människor från olika kulturer och vidga sina perspektiv.
– Man får större erfarenhet och kan förstå varför andra tänker och tycker på andra sätt än man själv, säger Hadil.

Att studera på Citygymnasiet är att plugga på en mindre skola med lärare som stöttar och uppmuntrar, och med elever som ställer upp för varandra.

Citygymnasiet grundades 2008 av Eliseo Soria Reátegui som själv kom som flykting till Västerås med sin familj. Han beskrivs som en närvarande rektor som pratar med alla, är hjälpsam och delar med sig av råd och tips.

Lärarna är så bra, de gör verkligen allt för att vi ska förstå och komma vidare.

Text och bild: Annika Persson

Västerås Citygymnasium – program och inriktningar:

Naturvetenskapsprogrammet
– Inriktning Naturvetenskap

Samhällsvetenskapsprogrammet
– Inriktning Beteendevetenskap

Barn- och fritidsprogrammet
– Yrkesutgångar barnskötare, väktare

Vård- och omsorgsprogrammet
– Yrkesutgång undersköterska

Intresseprofiler
– Mänskliga rättigheter

Kontaktperson/er: Mia Johansson, Eliseo Soria Réategui, Ivan Soria Vasquez

Besöksadress:
Port Anders Gata 5, 722 12 Västerås
Postadress:
Västerås Citygymnasium, Box 444, 721 08 Västerås
Telefonnummer:
021 – 480 78 99
E-post:
info@citygymnasiet.com
Hemsida:
www.citygymnasiet.com
Antal elever:
Cirka 150

Öppet hus:
Höstterminen 2021
Lördag den 20 november kl. 12-14
Tisdag den 23 november kl. 17-19

Vårterminen 2022
Onsdag den 26 januari kl. 17-19
Torsdag den 28 april kl. 17-19

Vi är skolan som ser världen, lär om världen och håller om världen.