Eftersökta utbildningar på Ösby Naturbruksgymnasium: ”Får hålla på med det jag är intresserad av”

Oavsett om du väljer yrkesinriktning eller högskoleförberedande studier väntar tre härliga år med djur och natur runt hörnet.
Skogsbruk, lantbruk, djurvård och häst är NB-programmets inriktningar, men därtill finns ett flertal kurser eller delar av kurser inom respektive inriktning, som exempelvis hund och djursjukvård. Skolans populära bygg- & anläggningsprogram har inriktningarna är husbyggnad och måleri.
Du kan dessutom bo inackorderad på skolan och ha med egen hund och häst.

Elina Sten har valt inriktning måleri, Ludvig Lindholm och Isac Jonsson träarbete på skolans byggprogram. De trivs med den yrkesinriktade utbildningen som innehåller många praktiska lektioner i skarpa lägen. Alla tre kan tänka sig att fortsätta på den inslagna yrkesvägen även efter studenten.

Ösby Naturbruksgymnasium är en skola där roliga aktiviteter avlöser varandra. Just den här dagen får tre lantbrukselever följa veterinär Marie Nordéns arbete i ladugården. En ko undersöks med ultraljud för att se varför inte brunsten kommer i gång, en annan kontrolleras för att hitta orsaken till att mjölkproduktionen stannat av.

Läs mer om Ösby Naturbruksgymnasium och alla dess program och inriktningar här

Elever och lärare på inriktning häst är den här morgonen på SORF, Salaortens Ryttarförenings anläggning. Skolans elever lånar ridskolans hästar för ett ridpass i veckan. Lektionen leds av deras lärare på Ösby. På SORF är ridningen inriktad på dressyr, hos Heby Ryttarförening står hoppning i fokus. Eleverna rider en fyraveckorsperiod på varje ställe. På så sätt tränas de i båda disciplinerna. Alva Johansson från Norberg är en av eleverna. Så här förklarar hon sitt gymnasieval. ”Det kändes kul, man får hålla på mycket med hästar men också med mycket annat”. Tindra Solheim kommer från Kungsör, bor på skolans internat liksom Alva och trivs med både boendet och utbildningen.

Samma dag har några av skogsprogrammets elever suttit med i programrådet. Skolan har nära samarbete med branschen. Här framförs bland annat önskemål om vilka kunskaper och kurser eleverna bör ha för att vara så väl förberedda som möjligt för arbetslivet.

Lärare Micaela Åhlberg på inriktningen häst leder dagens ridlektion. Innan ridpasset börjar har hon gått igenom momenten som ska utföras och förklarat vad lektionen går ut på.

Nytt för året är att veterinärkliniken på skolan utför kastrering av hankatter, vilket gör att eleverna nu också får vara med om enklare operationer. Kastreringar är något som många kattägare efterfrågar.

My Eriksson med Frasse av rasen mittelspitz samt Felicia Johansson med Bruno, rysk hittehund, läser tredje året på naturbruksprogrammet med inriktning djurvård. Just för dagen står träning av hund på schemat. My och Felicia har nyss avslutat en praktikperiod på hunddagis och på djurklinik. Båda är nöjda med sitt gymnasieval. ”Vi har många praktiska lektioner och man har tillgång till så mycket. Jag kan tänka mig läsa vidare till djursjukvårdare på SLU i Uppsala och jobba på djurklinik sedan”, säger Felicia. My kan tänka sig ett jobb med hundar. ”De här åren har varit så himla roliga. Tidigare tyckte jag att skolan var ganska värdelös, men nu får jag hålla på med det jag är intresserad av”.

Ösby Naturbruksgymnasium går bra. Fler elever får upp ögonen för möjligheterna skolans utbildningar ger, och byggprogrammet samt inriktningarna skog och djur har i år fullsatta klasser.

Martin Mansén och Ludvig Lagerholm siktar på yrket som maskinförare efter sina tre år på skolans skogsinriktning. Båda bor på internatet. Fördelarna med internatet är många. ”Man lär känna varandra bra, och man har tillgång till maskinhallen om man vill fixa något”.

Skolan arbetar ofta programöverskridande och eleverna får nya kunskaper genom projekt i skarpa lägen. Den nya betesmarken engagerade i fjol elever från inriktningarna skog, lantbruk och häst i ett gemensamt projekt som resulterade i ett fungerande sommarbete för unghingstar. Byggprogrammets elever arbetar ofta med underhåll av skolans byggnader och har bland annat byggt hundhallen, som används på lektioner men som även hyrs ut till utomstående.

Love Lund Arnell, Erik Öberg och Alma Palmér har valt inriktningen lantbruk och kan tänka sig en framtid i yrket. ”Man lär sig mycket här som man inte lär sig hemma på gården. Här får man veta varför man gör som man gör, och studiebesöken ger väldigt mycket.”, säger Erik Öberg. På bilden förbereds en av mjölkkorna för veterinärundersökning.

Fakta – Ösby, Västmanlands naturbruksgymnasium

Program och inriktningar:
– Bygg- & anläggningsprogrammet, med inriktningarna Husbyggnad och Måleri.
– Naturbruksprogrammet, med inriktningarna Djur, Häst, Lant, Skog.
– Yrkesintroduktionsprogrammet.
– Gymnasiesärskola.

Kontaktperson/er:
Studie- och yrkesvägledare Sandra Rydebjörk, rektor på gymnasiesärskolan Anna Johansson.

Besöksadress:
Ösbyvägen 3

Postadress:
733 91 Sala.

Telefonnummer:
0224–748813.

E-post:
osby@sala.se

Hemsida:
www.osbygymnasium.se

Antal elever:
Cirka 280.

Öppet hus:
Lördagen den 4 december kl 10-14. Anmäl gärna (se hemsidan).

Övrig info:
På vårt internat bor idag ca 80 elever. Här finns personal som hjälp och stöd under både dagar, kvällar och nätter. För elever som bor långt ifrån skolan är internatet ofta det som avgör att man kan välja hit.
Gymnasiesärskolans 4-åriga utbildningar på Ösby förbereder eleverna för både yrkesliv, boende och fritid. Den trygga skolmiljön erbjuder många möjligheter till praktiska övningar inom skog-mark-djur.