Voxnadalens Gymnasium i Edsbyn – den lilla skolan med de stora resultaten

På Voxgym, skolans namn i folkmun, har elever i Ung Företagsamhet tagit sig ända till SM elva år i rad, en bedrift som talar för sig själv. Med kompetent personal som gärna börjar på skolan och blir kvar, och en bandyakademi med elevupptag från hela Norden så är klasserna välfyllda och skolan ett begrepp på orten.
– Vi är en lagom liten skola där en mycket hög andel av våra elever går ut med gymnasieexamen efter tre år. Eleverna trivs och vi har lyckats rekrytera lärare, även från de större orterna, säger Johan Rasmussen, rektor på skolan.

Elever utanför skolan.

En nära kontakt mellan lärare och elever där eleverna blir sedda och bekräftade, är också en anledning till att resultaten är så goda. Elevenkäterna visar att trivseln är hög.

Läs mer om Voxnadalens Gymnasium och alla dess program och inriktningar här

Lärare och elev under en lektion.

Skolan stävar mot en hög kunskapsnivå och personalen utbildas kontinuerligt med syfte att möta eleverna där de är för att kunna stötta och vägleda.
– Vi värnar också om att bibehålla trivseln och den goda atmosfären som skolan är känd för, säger Johan.

Elever på samhällsvetenskapliga programmet.

De flesta elever på Voxnadalens Gymnasium kommer från kommunens två högstadieskolor, medan bandygymnasiet lockar ungdomar från hela landet.
– Ted Hedell är en av dem som kommer utifrån och som nu spelar i Edsbyns A-lag. Ytterligare två elever som fortfarande går på skolan spelar i samma lag, säger Johan.

Edsbyns bandygymnasium lockar ungdomar från hela landet.

Bandyn är väldigt stor på orten. Det tog eleverna i ett av de tidigare UF-företagen fasta på när de genomförde sin idé att streama Edsbyns bandymatcher. Responsen blev enorm, och ledde till att ett aktiebolag, StayLive AB, så småningom bildades efter att eleverna slutat på skolan.
Företaget har vuxit med stormsteg och har numera verksamhet i fler än fyra länder.
– Lärarnas stora engagemang gör UF väldigt intressant, utmanande och roligt för eleverna. Att skolan elva år i rad har lag som tävlat i SM är något vi är väldigt stolta över, fortsätter Johan.

Lärare och elever på industritekniska programmet, inriktning svets.

Skolan arbetar mycket med internationalisering och är en diplomerad FN-skola. Elever som är intresserade av mänskliga rättigheter och internationellt samarbete oavsett program och inriktning kan vara med i FN-gruppen.
– Vi har genom åren besökt vår partnerskola i Sydafrika vid flertal tillfällen, och förhoppningsvis kan en sådan resa genomföras igen redan till våren.

Elever på partnerskolan i Sydafrika.

Skolan är även en diplomerad EU-ambassadörsskola, något som framför allt är riktat till samhällsprogrammets elever. Syftet är att sprida kunskaper om EU-parlamentet och parlamentarisk demokrati. Bryssel är resmålet där de får möta representanter från den svenska EU-delegationen och ta del av EU-atmosfären.

Voxnadalens gymnasium ligger vackert vid Voxnan.

Voxnadalens Gymnasium ligger naturskönt vid Voxnans strand mitt i Edsbyn. Skolans bottenvåning består av en öppen planlösning som rymmer ett litet café och många umgängesytor.

Några av skolans elever hänger på bottenplan av skolan.

De stora fönstren från golv till tak släpper in mycket ljus och bidrar till trivseln. Skolan är centralt placerad i Edsbyn och har nära till bibliotek, bandyarenan, fritidsområde, affärer och busskommunikationer.

Ekonomiprogrammet på studentdagen. Foto: Therese Bonnevier

Här möter du två elever på Voxnadalens Gymnasium:

Lina Strandberg och Marius Åström.

Lina Strandberg, ekonomiprogrammet, åk 3:
– Jag sökte till ekonomiprogrammet för att man lär sig så många realistiska saker men också för UF, att man får driva ett eget företag i trean.
Lina beskriver ekonomiprogrammet som lite friare än vad hon förväntade sig. Utbildningen ger stort utrymme för eget reflekterande och egna sätt att lösa uppgifterna på.
Lina har tillsammans med två klasskamrater döpt sitt UF-företag till Move Event. De arrangerar aktiviteter i Edsbyns padelhall för olika grupper. Det kan vara för elever på höstlovet, eller för företag som ställt upp som sponsorer. De ordnar tider för de som vill spela padel, och sköter förtäringen.
– Man lär sig mycket mer än vad man tror i ett UF-företag. Bara en sådan sak som att starta ett eget bankkonto! Allt som ska göras är vårt ansvar, ingen annan gör det.

Marius Åström, teknikprogrammet, åk 2:
Marius fick veta av äldre kompisar att Voxnadalens Gymnasium är en bra skola att gå på och att Edsbyns IF Bandy har bra tränare och ledare. Han ångrar inte sitt val. Marius läser på skolans teknikprogram och spelar i A-laget. Han antingen tränar eller spelar matcher varje dag i veckan, både i A-laget och i P19-laget men ibland måste han prioritera studierna och avstå från bandyn. Marius kommer från Bollnäs, men bor i eget boende i Edsbyn.
– Det har faktiskt fungerat jättebra, säger han.
Han siktar högt inom bandyn, vill bli så bra han någonsin kan bli och har en dröm att komma till landslaget.
Atmosfären på skolan beskriver Marius med orden härlig stämning och att alla tar hand om varandra. Han rekommenderar utan tvekan Voxgym till niondeklassare som ska göra sitt gymnasieval.

Fakta – Voxnadalens gymnasium

Program och inriktningar:
● Barn-och fritidsprogrammet, inriktningar Fritid & hälsa och Pedagogiskt och socialt arbete
● Ekonomiprogrammet, inriktning Ekonomi
● Industritekniska programmet, inriktning Produkt- och maskinteknik och Svetsteknik
● Introduktionsprogrammet, Programinriktat val, Yrkesintroduktion, Individuellt alternativ, Språkintroduktion
● Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap
● Samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning Samhällsvetenskap
● Teknikprogrammet, inriktning Informations- och medieteknik och Teknikvetenskap

Kontaktperson/er:
● Johan Rasmussen, rektor, 0271-571 67
● Marie Östling, skoladministratör, 0271-571 63

Besöksadress:
Olof Johanssons väg 21, 828 33 Edsbyn

Postadress:
Ovanåkers kommun, 828 80 Edsbyn

Telefonnummer:
0271-571 61

E-post:
voxgym@ovanaker.se

Hemsida:
www.voxgym.se

Antal elever:
278 stycken