Slottegymnasiet i Ljusdal är de många möjligheternas skola – alla elever blir sedda och lyssnade på

Här är skolan där du kan välja en utbildning som gör gymnasieåren roliga. Vad sägs om att styra de senaste modellerna av skotare och skördare i skogen, lära dig guida turister inom jakt och fiske eller helt enkelt ta ”motorvägen” till högre studier genom samhälls- eller naturvetenskapsprogrammet.

På Slottegymnasiet i Ljusdal kan tjejer och killar välja fotboll som NIU, nationell idrottsutbildning.

Arbetsmarknaden väntar på dig som väljer skogsbruk som inriktning på skolans naturbruksprogram. Maskinförare är efterfrågade, branschen söker arbetskraft med ljus och lykta. 90 elever går nu i de tre årskurserna, och utgör skolans mest välfyllda program. På naturbruksprogrammet liksom alla skolans yrkesprogram kan grundläggande högskolebehörighet läsas in.

Läs mer om Slottegymnasiet och alla dess program och inriktningar här

Flera elever som går eller har gått på Slottegymnasiet spelar nu i Ljusdals BK.

Naturbruksprogrammets andra inriktning naturturism kan ses som en ledarskapsutbildning där du lär dig leda, lära och instruera människor, allt med naturen som fond. Som färdig naturguide kan du få leda en grupp fiskeentusiaster på tur till fjällsjöarna där ädelfisken väntar, eller på företagsjakt någonstans i de djupa hälsingeskogarna. I många av naturturismens grenar kan diplomering göras som gör dig än mer attraktiv på arbetsmarknaden. Med den ledarskapsutbildning som ingår i programmet är eleverna eftertraktade även i andra branscher.

På industritekniska programmet kan du få lära dig att svetsa.

Ljusdals kommun har satsat på CNC-maskiner, bland annat en femaxlad som utgör top-notch bland utrustningen på Slottegymnasiets industritekniska program. Industrierna runt om i regionen söker välutbildad arbetskraft, och efter tre år på skolan kan du bli en av dem som anställs.
Därtill så växer teknikprogrammet. Det senaste som infördes var inriktningen teknikvetenskap där artificiell Intelligens, AI, är en av profilerna.

På Slottegymnasiet går ungefär 450 elever.

Inom samhälls- och naturvetenskapliga programmet kommer fler profiler att välja på, bland annat i kriminologi på samhällsprogrammets beteendeinriktning.
På ekonomiprogrammet kan du nu diplomeras till gymnasieekonom och få enklare jobb i branschen direkt efter studenten.
Skolan har riksintag inom både bandy och fotboll, NIU, vilket även lockar killar och tjejer från andra orter i landet. Flera elever i årskurs 3 och elever som nyss har tagit studenten från Slottegymnasiet ingår förresten i Ljusdals BK:s startelva.

Efter vård – och omsorgsprogrammet kan du börja jobba direkt.

Både industritekniska som naturbruksprogrammet är certifierade utbildningar inom Teknikcollege. Vård- och omsorgsprogrammet ingår på motsvarande sätt i Vård-och omsorgscollege.

Att lära sig köra skotare och skördare på naturbruksprogrammet är en häftig upplevelse.

Slottegymnasiet är en centralt belägen gymnasieskola med ändamålsenliga lokaler av hög kvalitet. Skolan erbjuder åtta nationella program. 90 procent av lärarna även på de yrkesförberedande programmen är legitimerade, en siffra som ligger högre än det nationella snittet. Skolan har god kontakt med näringslivet på orten.
Kommer du som elev utifrån kan du bo på Slottegymnasiets elevboende som ligger i direkt anslutning till skolan, och där husvärdar finns under kvällar och nätter.

Som färdig naturguide kan du få leda en grupp fiskentusiaster på tur till fjällsjöarna där ädelfisken väntar.

Fakta – Slottegymnasiet

Program och inriktningar:
● BF: Fritid och hälsa, Pedagogiskt och socialt arbete
● EK: Ekonomi, Juridik
● IN: Produkt- och maskinteknik, Svetsteknik
● NA: Naturvetenskap, Samhällsvetenskap
● NB: Naturturism, Skogsbruk
● SA: Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap
● TE: Teknikvetenskap (profil AI)
● VO

Kontaktperson/er:
Rektor Martin Olsson och biträdande rektor Susanna Walter Westberg

Besöksadress:
Verkstadsskolevägen 34

Postadress:
827 34 Ljusdal

Telefonnummer:
0651-184 00

E-post:
slottegymnasiet@ljusdal.se

Hemsida:
www.slottegymnasiet.se

Antal elever:
450 stycken