Göranssonska – en av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor: ”Du kan göra en månads APL någonstans i världen”

Edvin Jäderberg bestämde sig för det industritekniska programmet på Göranssonska Skolan efter en prova-på-dag.
– Det är bättre här än vad jag förväntade mig. Det allra bästa är att man blandar teoretiska ämnen med praktiska. Det känns också bra att få en elevlön förutom studiebidraget varje månad, berättar Edvin.

Edvin Jäderberg pluggar industritekniska programmet på Göranssonska Skolan.

Edvin berättar om några av de första dagarna på skolan, då alla elever från båda klasserna i årskurs 1 åkte på en kick-off till Laxön utanför Älvkarleby, och sov där två nätter.
– Lärarna hade förberett aktiviteter, det var mycket teambuilding, och tack vare dessa aktiviteter pratade man med alla och lärde känna varandra innan skolan började på allvar. Det lättade upp väldigt mycket.

På skolan går fler tjejer än vad det vanligtvis gör på det industritekniska programmet.
– Det tror jag också påverkar. Är det bara tjejer eller bara killar i en klass blir det ett visst klimat, men när det är blandat lär man sig se saker ur ett annat perspektiv.

Läs mer om Göranssonska Skolan här

Skolan startades 2002 av högteknologiska verkstadskoncernen Sandvik och Sandvikens kommun. Skolan är en av Sveriges främsta tekniska gymnasieskolor, med ambition att kunna tillgodose industrins växande behov av kompetenta medarbetare. På bilden: Filippa Enebrink, Klara Hertzberg, Klara Berg, Filip Andersson, Hugo Kreij och Edvin Jäderberg.

I årskurs 2 och 3 står vandring och paddling på schemat i början av terminen för att stärka sammanhållningen ännu mer.

Edvin uppskattar atmosfären på skolan. Den är välkomnande, lärarrummens dörrar står alltid öppna och eleverna får all hjälp de behöver av kunniga lärare. På skolrestaurangen erbjuds tre olika rätter varje dag, något som är viktigt då man som elev på Göranssonska Skolan går längre dagar än på andra gymnasieskolor.

Skolans rektor Maria Edring förklarar varför.
– Om vi jämför det här programmet med ett vanligt gymnasieprogram går eleverna ut med både en yrkesexamen och en grundläggande behörighet från vår skola. Eleverna kan även läsa in den särskilda behörighet som behövs för högre tekniska studier, så som till exempel Edvin valt att göra. De läser 3400 poäng istället för 2500 poäng, som ett nationellt gymnasieprogram innebär. På så sätt blir de redo både för yrkeslivet och för vidare studier. Vi brukar beskriva det som att de läser in fyra år på tre år.

Edvin Jäderberg trivs på Göranssonska Skolan.

De långa skoldagarna kompenseras av företaget Sandvik.
– Utöver studiebidraget får vi en elevlön på 600 kronor i månaden som ersättning för att vi inte hinner jobba efter skoltid, säger Edvin.

Det arbetsplatsförlagda lärandet, APL, gör skolans elever på företaget Sandvik i Sandviken förutom fyra veckor i årskurs 3 som förläggs vid någon av Sandviks siter utomlands.
När vi är ute på APL blir vi placerade på en avdelning, det kan vara på kontoret eller i produktionen där man får lära sig mer om ett yrke rent praktiskt, lära känna nya människor och få ett större nätverk för framtida jobb. Vi läser kurser som är kopplade till APL och får olika uppgifter med oss från skolan, berättar Edvin.

Göranssonska Skolan är ett treårigt industritekniskt gymnasium där elever har möjlighet att läsa ett utökat program i Sandviken med närhet till Gävle och Falun.

I årskurs 3 gör eleverna fyra veckors APL utomlands. Maria Edring igen:
– I vanliga fall skickar vi elever över hela världen på APL, men på grund av pandemin är planen i år att vi i alla fall hoppas kunna skicka Edvin och hans kompisar till länder inom Europa till våren, säger Maria Edring.

I årskurs 2 arbetar alla elever med UF-företag, Edvin jobbade ihop med fyra klasskamrater.
– Vi blir placerade i en grupp. UF handlar väldigt mycket om samarbete, precis som ett vanligt jobb, men vi läser också kurser i företagande och entreprenörskap. I vårt UF-företag tillverkade vi inredningsprodukter i CNC-maskiner.

Efter studenten funderar Edvin på att ta ett sabbatsår innan han fortsätter till högskola eller universitet. Han kan tänka sig en utbildning till civilingenjör i framtiden.
– Jag är inte helt säker än, jag har lite planer, men vill nog jobba först. Som elev på Göranssonska Skolan kan man söka en visstidsanställning på 6 månader på Sandvik efter studenten.

Kort om Göranssonska Skolan:
• Treårigt industritekniskt gymnasium.
• Utökat program som ger grundläggande behörighet till högskolan.
• Finns också möjlighet att läsa till den särskilda behörigheten som krävs för teknisk utbildning på universitet och högskolor.
• Varvas teori och praktik.
• Ger goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning.

När vi är ute på APL blir vi placerade på en avdelning, det kan vara på kontoret eller i produktionen där man får lära sig mer om ett yrke rent praktiskt, lära känna nya människor och få ett större nätverk för framtida jobb – Edvin Jäderberg

Fakta – Göranssonska skolan

Program och inriktningar:
Industritekniska programmet

Kontaktperson:
Maria Edring

Besöksadress:
Hamngatan 12 (nås via Järnverksleden)

Postadress:
Internpost 2120, 811 81 Sandviken

Telefonnummer:
026-265000

E-post:
goranssonskaskolan@sandvik.com

Hemsida:
www.goranssonskaskolan.com

Antal elever:
198 stycken