Därför har Realgymnasiet rekordsiffror – 82 procent av eleverna jobbar eller studerar 6 månader efter studenten

Att välja tre roliga år på Realgymnasiet är inget du kommer att ångra. Här kan du som elev få en yrkesutbildning som leder till jobb direkt efter studenten.
Du kan också välja ett teoretiskt program som öppnar dörrar till högre studier. Ett exempel på det är den nya kombinationen naturvetenskaplig fördjupning inom Naturbruksprogrammet/Djurvård/Sällskapsdjur & Djursjukvård.

Nu finns möjlighet att även läsa en naturvetenskaplig fördjupning på Naturbruksprogrammets programfördjupning Sällskapsdjur och Djursjukvård. Det ger eleverna möjlighet att söka utbildningen till veterinär.

– I samtal med SLU:s personal framkommer det att elever som har gått en djurvårdsutbildning på gymnasiet, har tränat sig på att hantera djur och utvecklat ett bra djuröga. Det tillsammans med möjligheten till GKLH (grundkurs i läkemedelshantering) innebär att våra elever är väl förberedda för studier till tex veterinär, säger skolans rektor Anna Giljam Nilsson.

På många av yrkesprogrammens inriktningar får eleverna med sig flera diplomeringar som är kopplade till branschen. På så sätt tränar de upp sin yrkesskicklighet och är anställningsbara direkt efter studenten. Alla elever kan läsa högskolebehörighet inom ordinarie 2 500 poäng, eller helt sonika välja ett högskoleförberedande program direkt. Bredden är stor och möjligheterna många på Realgymnasiet i Gävle.

Läs mer om Realgymnasiet och alla dess program och inriktningar här

De fyra värdeorden trygghet, utveckling, team och framgång genomsyrar allt som görs på Realgymnasiet Gävle.

Lärarna är kunniga och erfarna, men kanske viktigast av allt, de delar elevernas intresse för ämnet de undervisar i. Utbildningarna tas fram i nära samarbete med branschen och det lokala näringslivet, vilket har gett skolan ett brett kontaktnät och en stor bank av APL-platser.
– Det gäller hela tiden att ha örat mot rälsen, ha koll på den senaste forskningen och lyssna av branschens behov både idag och i morgon, säger Anna Giljam Nilsson. På så sätt kan vi alltid erbjuda våra elever relevanta och aktuella utbildningar med goda jobbmöjligheter.

En bra arbetsmiljö är viktig för både lärare och elever.

Eleverna på yrkesprogrammen gör minst 15 veckors APL under sina tre gymnasieår. En god genomförd APL leder ofta till anställning. Möjligheter kommer också att finnas för att göra internationell APL – om och när pandemin tillåter.

Skolans alla lokaler finns på promenadavstånd från buss- och tågstationen i Gävle.

På Realgymnasiet i Gävle är sex mentorer anställda som har till uppgift att skapa trygghet för eleverna, stötta och peppa vid behov samt ansvara för deras studieplaner. De sköter även kontakten med föräldrar och elevhälsa vilket gör att lärarna kan ha fullt fokus på undervisningen. Mentorerna undervisar inte och sätter inte betyg vilket uppskattas av eleverna.

Estetik & Media är utbildningen för dig som vill utveckla din kreativitet i mediavärlden. Som elev får du jobba i vårt moderna media-labb. Vi har fokus på framtidens medier och vi gör skarpa jobb tillsammans med branschen.

Atmosfären på skolan beskrivs som lugn och trygg. Läroplattformen Canvas används, ett digitalt verktyg som är omtyckt av både lärare och elever. Skolan håller till i ändamålsenliga lokaler i tre fastigheter på promenadavstånd från buss- och tågstationen i Gävle. Personal finns på samtliga våningsplan i alla hus.

Hantverksprogrammets inriktningar håller till i skolans egna salonger och makeupsalar. Där övas det praktiskt samtidigt som eleverna får träna på kundbemötande och service.

En ny djuravdelning är planerad att byggas och väntas stå klar lagom till skolstarten hösten 2022.
– Det är något vi verkligen ser fram emot, säger Anna Giljam Nilsson.
På djuravdelningen finns skolans smådjur, reptiler, fåglar och akvarium, samt en särskild avdelning för hundar.

Eleverna äter sin skollunch på Restaurang Karlssons i Gävle tillsammans med andra lunchgäster utifrån. Restaurangens lunchbuffé innehåller flera olika alternativ.
– Jag vill påstå att våra elever får den bästa skolmaten i Gävle, säger Anna Giljam Nilsson.

82 procent av eleverna jobbar eller studerar sex månader efter studenten. Det är drygt 20 procent högre än riksgenomsnittet.

Fakta – Realgymnasiet Gävle

Program och inriktningar:
● Teknikprogrammet
– Informations-och medieteknik
● Estetiska programmet
– Estetik & Media
● El & Energiprogrammet
– Dator-och kommunikationsteknik – IT-Support
– IT- Tekniker
● Naturbruksprogrammet
– Djurvård – Sällskapsdjur & Djursjukvård
– Hund
– Hästhållning – Ridning
– Trav
– Naturturism
● Hantverksprogrammet
– Frisör, barberare och hår- och makeupstylist – Hår- & Makeupstylist
– Frisör
– Barberare

Kontaktpersoner:
● Anna Giljam Nilsson, rektor: anna.giljamnilsson@realgymnasiet.se
● Jessica Wennerström, kommunikatör: jessica.wennerstrom@realgymnasiet.se

Telefonnummer:
010–1398277

Hemsida:
https://www.realgymnasiet.se/skolor/gavle

E-post:
gavle@realgymnasiet.se

Besöksadress:
Drottninggatan 29

Postadress:
80311 Gävle

Antal elever:
420

Ägare:
Lärande i Sverige AB