Bromangymnasiet – en modern skola för framtiden: ”Vi ligger långt framme när det gäller hållbar utveckling”

På Bromangymnasiet börjar din resa mot framtiden. Här finns alla möjligheter att hitta just det du vill göra.
Skolan ligger i framkant när det gäller samarbete med näringsliv, forskning, internationalisering och hållbarhetstänk.

Bromangymnasiet erbjuder hela 14 nationella gymnasieprogram – 9 yrkesprogram och 5 högskoleförberedande program.

Internationalisering och hållbarhetsperspektiv löper som en röd tråd genom Bromangymnasiets olika program. På naturvetenskapsprogrammet arbetar eleverna just nu med ett flerårigt forskningsprojekt med alger, och tidigare har vatten varit temat. På studieresa till Irland fick eleverna delta i fältarbete. De samlade in material och fick en inblick i forskarnas vardag.

Läs mer om Bromangymnasiet och alla dess program och inriktningar här

Bromangymnasiet har både spets och bredd i sina utbildningar. Chansen är stor att blivande gymnasieelever hittar något som passar dem.

Elevutbyten ingår, elever träffar jämngamla från andra länder och knyter kontakter. I Danmark deltog de i en stor algkongress med föreläsningar och workshops av olika slag.
– Det är mycket praktiskt även i naturvetenskapsprogrammet som ger kopplingar till elevernas framtida yrkesliv, säger lärare Peter Lind.

Naturvetenskapsprogrammet riktar sig till dig som vill ha alla dörrar öppna. Utbildningen passar dig som är nyfiken på omvärlden och tycker om att lösa problem.

Möjligheter finns för elever på programmet att åka på studieresa till partikelfysiklaboratoriet i schweiziska CERN, delta i den årligt återkommande forskarfredagen likaså samt möta tidigare elever från Bromangymnasiet som doktorerat.

På Naturvetenskapsprogrammet fördjupar du dig inom naturvetenskap, matematik och språk.

På hotell- och turismprogrammet är delar av undervisningen förlagd till Stadshotellet i Hudiksvall två dagar i veckan. Att få arbeta nära branschen är mycket uppskattat av eleverna. APL ingår i varje årskurs.

Hotell- och turismprogrammet är ett yrkesprogram som vänder sig till dig som vill arbeta med turism, resor hotell- och konferensverksamhet.

Alla yrkeselever har möjligheter till APL utomlands och för hotell- och turismprogrammets elever väntar bland annat exklusiva hotell i Italien och guidning på en vandringsresa till vackra Zakopane i Polen. APL görs även på Irland och Mallorca.

Vi ligger långt framme när det gäller hållbar utveckling. Vi har redan startat en second hand-butik på skolan som eleverna driver. – Jonas Gustafsson, rektor på försäljnings- och serviceprogrammet

Malin Hånell, lärare på hotell och turismprogrammet som även undervisar i italienska, berättar att APL kan liknas vid en trappa där elevens ansvar på arbetsplatsen ökar för varje årskurs.
– Lärare finns med hela tiden. Eleverna får inte bara yrkesfärdigheter utan lär sig väldigt mycket om språket, om andra levnadssätt och kulturer, säger Malin Hånell.

Elever som läser moderna språk ger sig ut på en veckolång resa varje år. De som har valt spanska besöker Valencia i Spanien. De bor i familjer vars ungdomar ofta kommer på ett motsvarande besök till Sverige, de besöker gymnasieskolor, övar i språket och får ta del av den spanska kulturen.
– Under vintern kommer jag och en annan lärare ta tåget till Valencia för att vidareutveckla vårt resande ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Carolina Söderlund, lärare i spanska.

Före detta eleven Anton Lindqvist och hans tävlingsrätt i tävlingen Årets kockelev 2020, där han vann Sverigefinalen. Rätten innehåller variationer av pumpa & champinjoner, lagrad sveciaost, brynt smör, krasse och hasselnötter.

Eleverna får förutom ta del av språket även jämföra hur olika länder skiljer sig ur ett hållbarhetstänk.
Handelsprogrammet har bytt namn till försäljnings- och serviceprogrammet. Större fokus läggs nu vid service och bemötande. Handel och hållbar utveckling är en ny kurs i utbildningen.
– Människor kommer alltid att byta varor med varandra, men mönster och förutsättningar ändras över tid. Vi ser positivt på den här förändringen, säger rektor Jonas Gustafsson.
Skolan har haft fokus på hållbarhetsarbetet länge.
– Vi var tidigt ute med att starta en second hand-butik som eleverna driver, säger Jonas Gustafsson.

Tycker du att det är roligt med service och vill lära dig mer om kommunikation och hur man driver företag? Då är Försäljnings- och serviceprogrammet rätta valet för dig.

Louise Sandberg, biträdande rektor på Teknikprogrammet och Industritekniska programmet (HIT), berättar att eleverna kan välja ett fjärde år på båda programmen. Det Industritekniska special-året kallas HIT4 och innebär en 80-procentig anställning på ett företag och 20 procents studier. På Teknikprogrammet kallas det fjärde året för Mellanåret och syftet är att få prova på att ”jobba som en ingenjör” med en omfattning av 60 procent och att studera på högskola/universitet med en omfattning av 40 procent. Dessa specialår är ett unikt koncept i Sverige.

Industritekniska programmet (HIT) är en yrkesutbildning där du får följa hela kedjan – från idé till färdig produkt i samarbete med ortens industrier. Är du intresserad av teknik och tycker om att jobba praktiskt, då är det här ett program för dig.

Det goda samarbetet med världsledande företag på orten gör att eleverna under sina tre år kommer att ha stor kontakt med näringslivet genom fina APL-platser, föreläsningar och studiebesök.
– Företagen är med och formar utbildningarna så att eleverna får de kunskaper som krävs i yrkeslivet, säger Louise Sandberg

Fakta – Ett urval av framtidens jobb:

• Vårdyrken
• Yrken inom byggsektorn
• Yrken inom restaurangbranschen
• Ingenjörer

Fakta – Bromangymnasiet

Program och inriktningar:
14 nationella gymnasieprogram varav 9 är yrkesprogram och 5 är högskoleförberedande. Dessutom erbjuder vi Introduktionsprogram och nationella idrottsutbildningar fotboll och innebandy. Vi har även Gymnasiesärskola som har fyra program.

● Bygg- anläggningsprogrammet
– Plåtslageri
– Husbyggnad
– Måleri
– Mark- och anläggning, lärling
– Anläggningsfordon, lärling
● Ekonomiprogrammet
– Ekonomi
– Juridik
● El- och energiprogrammet
– Elteknik
● Estetiska programmet
– Estetik och media
– Musik
● Fordons- och transportprogrammet
– Karosseri och lackering
– Lastbil och mobila maskiner, lärling
– Personbil
-Transport år 2 och 3 i Söderhamn
● Försäljnings- och serviceprogrammet
● Hotell – och turismprogrammet
● Industritekniska programmet (HIT)
– Produkt och maskinteknik
● Naturvetenskapsprogrammet
– Naturvetenskap
● Restaurang- och livsmedelsprogrammet
● Samhällsvetenskapsprogrammet
– Beteendevetenskap
– Samhällsvetenskap
● Teknikprogrammet
– Design och produktutveckling
– Informations- och medieteknik
– Samhällsbyggande och miljö
● VVS- och fastighetsprogrammet
– VVS
● Vård- och omsorgsprogrammet
– Vård och omsorg

Besöksadress:
Gymnasievägen 4, Hudiksvall

Telefonnummer:
0650-197 00 (receptionen)

E-post:
bromangymnasiet@hudiksvall.se

Hemsida:
www.bromangymnasiet.se

Antal elever:
1500 stycken