Bredd och spets på Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet – här är de nya inriktningarna och programmen

Är du på jakt efter en gymnasieskola som har bredd, hög kvalitet på undervisningen och god gemenskap?
Hälsinglands Utbildningsförbund är huvudman till Staffangymnasiet i Söderhamn och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs.

På Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet finns allt från yrkesutbildningar i tiden med god arbetsmarknad till högskoleförberedande program av hög klass och massor med valmöjligheter.

– Vi har ett brett utbud av både yrkesprogram och högskoleförberedande program i kombination med idrottsutbildningar på olika nivåer, säger Maria Leonardsson, verksamhetschef, och avslöjar att de har flera spännande nyheter inför höstterminen 2022.

Staffangymnasiet i Söderhamn och Torsbergsgymnasiet i Bollnäs erbjuder allt från högskoleförberedande program, yrkesutbildningar, lärlingsbaserade utbildningar, estetiska program och inriktningar. Maria Leonardsson, verksamhetschef, berättar att deras lärare är kompetenta, välutbildade och erfarna.
– De kommer att tro på dig, utmana dig och anpassa lärandet efter just dina förutsättningar.

Läs mer om Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet och alla dess program och inriktningar.

Två program med stora jobbmöjligheter direkt efter gymnasiet – Restaurang- och livsmedels­programmet och Fordon- och transport­programmet.

Maria Leonardsson framhåller de nya inriktningarna lite extra.
– Vi är även glada över att kunna presentera tre nya inriktningar, säger hon och börjar med att lyfta fram inriktningen frisör, stylist och barberare som finns under programmet Hantverk på Torsbergsgymnasiet.

Frisör, stylist och barberare är nya inriktningar under Hantverkprogrammet på Torsbergsgymnasiet.

Inriktningen i fråga passar dig som vill arbeta inom frisörbranschen. Utbildningen kan leda till jobb som till exempel frisör, stylist, barberare, frisörtekniker – eller säljare av skönhetsprodukter.
– Du får öva upp din kompetens både i skolan och på salong samt arbeta kreativt och praktiskt med styling, trender, hårdesign och mode. Du har även möjlighet att läsa kurser för att få grundläggande behörighet för studier på högskola, säger Maria Leonardsson.

Till vänster: Bygg- och anläggnings­programmet finns både på Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet. Till höger: Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning medier, information och kommunikation finns på Staffangymnasiet.

En annan spännande nyhet är; särskild variant musik. Det är en inriktning för dig som vill utveckla ditt musikintresse och samtidigt kombinera det med studier på Naturvetenskaps- och Samhällsvetenskapsprogrammet på Staffangymnasiet.
– Du får spela och sjunga tillsammans med andra samtidigt som du får en bred utbildning med möjlighet att studera vidare på universitet och högskola, säger Maria Leonardsson.

Estetiska program finns både på Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet, men med olika inriktningar.

Hälsinglands Utbildningsförbund är också stolta över att kunna presentera ett helt nytt program. Det handlar om Naturbruksprogrammet på Staffangymnasiet med inriktningen djurvård. Det är en inriktning för dig som drömmer om att arbeta med hundar i framtiden – och som vill kombinera dina gymnasiestudier med ditt stora intresse.
– Du kommer bland annat att lära dig hur man sköter olika djurarter, få kunskap om djurens beteende och behov samt samspelet mellan djur och människa. Under utbildningen kommer du att varva teori med praktik ute på olika arbetsplatser, som till exempel ett hunddagis eller en djurbutik, säger Maria Leonardsson.

Till vänster: Alva och Felicia går båda tredje året på Staffangymnasiet och studerar Teknikprogrammet med idrottsprofil. Till höger: Naturbruksprogrammet med inriktningen djurvård är ett nytt program på Staffangymnasiet.

Fakta – Staffangymnasiet och Torsbergsgymnasiet

Program:
● Barn & fritid
● Bygg & anläggning
● Ekonomi
● El & energi (SG)
● Estetiska
● Fordon & transport
● Försäljning & service
● Hantverk
● Hotell och turism
● Industritekniska (TG)
● International Baccalaureate (TG)
● Naturvetenskap (SG)
● Naturbruksprogrammet (SG)
● Restaurang och livsmedel
● Samhällsvetenskap
● Teknik (SG)
● Vård & omsorg
SG – Bara på Staffangymnasiet
TG – Bara på Torsbergsgymnasiet

Kontaktperson:
Kontaktuppgifter till SYV hittar du på våra hemsidor

Telefonnummer:
● Staffangymnasiet 010-454 11 20
● Torsbergsgymnasiet 010-454 11 10

Hemsida:
staffangymnasiet.se
torsbergsgymnasiet.se

Besöksadress:
● Staffangymnasiet: Norrtullsgatan 3, Söderhamn
● Torsbergsgymnasiet: Läroverksgatan 36, Bollnäs

E-post:
staffangymnasiet@hufb.se
torsbergsgymnasiet@hufb.se

Antal elever:
● Staffangymnasiet: Cirka 700
● Torsbergsgymnasiet: Cirka 500

Huvudman:
Hälsinglands Utbildningsförbund