Realgymnasiet – gör det roligt och lär på riktigt

Realgymnasiets utbildningar bygger på idén om att det personliga intresset är den bästa drivkraften. Så varför inte välja något du verkligen gillar under gymnasieåren? Här finns möjlighet att utvecklas som ryttare, få D9-behörighet som djurvårdare, ta ett internationellt certifikat som skidlärare eller ta ett kliv in i skönhetsbranschen.

Realgymnasiet – gör det roligt och lär på riktigt

Turismen i Sverige växer snabbt. Naturturismen omsätter cirka 3,6 miljarder kronor per år enligt Turismforskningsinstitutet ETOUR och fler utbildade guider behövs. Realgymnasiet kan hjälpa till att tillgodose detta behov genom den valbara profilen naturturism, det som tidigare hette natur & äventyr. Eleverna får prova på olika aktiviteter under första året, för att under följande två år fördjupa sig inom till exempel alpin skidåkning, naturguidning eller som paddlings- och klättringsinstruktörer. Alla elever som nu går årskurs 3 på natur- och äventyrsprogrammet i Västerås har redan jobb. Med den ledarskapsutbildning som ingår i programmet är eleverna eftertraktade även i andra branscher.

Realgymnasiets atmosfär skapar trygghet och bygger relationer. Sara Jenderlöv och Cornelia Örnberg har tidigare gått på samma skola i Sala men aldrig umgåtts. Nu är de bästa vänner.

91,7 procent (2019) av Realgymnasiets elever går ut med en gymnasieexamen, och 82,1 procent är i sysselsättning sex månader efter studenten, jämfört med cirka 61,5 procent för riket i övrigt. Det är siffror som talar för sig själv. Procentsiffrorna för Realgymnasiet i Västerås är exakta eftersom personal från skolan när sex månaderna har gått efter studenten, kontaktar alla elever som gått ur årskurs 3 och får veta vad de gör.

Realgymnasiet i Västerås är en skola som växer. Förhoppningar finns att utöka antalet program i framtiden.

Realgymnasiet är den enda gymnasieskola i Västerås som erbjuder inriktningen hund.  Utbildningen kan leda till jobb i en bransch som växer med stormsteg. Föreståndare för ett hunddagis, på ett hundtrim, arbeta med hunden som verktyg inom vård och omsorg – arbetstillfällena är många.

Anna Pettersson, häst, åk 2 ”Häst är mitt största intresse. Jag vill lära mig mycket, få en stadig grund så att jag kan jobba i branschen och även ha möjligheter att vidareutbilda mig. Utbildningen är superkul. Vi har fått prova på att köra trav, testa westernridning, prova dressyr, hoppning och terrängridning.” Foto: Privat

Inom inriktningen hästhållning kan eleverna vidareutvecklas i sin egen nisch inom ridsporten. Även här läggs stort fokus på ledarskap och entreprenörskap, och de tre åren innehåller många möjligheter att skapa egna kontakter i en växande bransch.

Väljer du inriktningen sällskapsdjur & djursjukvård ges kunskaper om de mindre djuren. På skolan får du lära dig allt om reptiler, gnagare, fåglar och andra mindre djur, kunskaper som bland annat zoobutiker och djurparker vill se hos sin personal. Med kursen i läkemedelshantering, D9, blir du behörig som djurvårdare på nivå 2 och kan söka jobb på djurkliniker.

Nancy Slaiwa och Ronja Forsman, stylist, åk 1  Som stylist på Realgymnasiet kan du förena nytta med nöje,  ha roligt samtidigt som du siktar på högre studier.

Hantverksprogrammets stylister utbildar sig inom skönhetsbranschen. Under årskurs två och tre fördjupar sig eleverna i antingen hår, makeup eller klädrådgivning. Stylister från skolan får ofta delta som assistenter i skarpa lägen vid fotograferingar, event och modevisningar. Utbildningen ger även kunskaper i entreprenörskap och eleverna lär sig arbeta miljömedvetet.

Vilket program och vilken inriktning du än väljer väntar spännande praktikplatser inom de olika verksamhetsområdena. Skolan har ett gott samarbete med näringslivet. Evidensia är ett exempel på en samarbetspartner som efterfrågar kompetent personal som gärna får vara utbildade på Realgymnasiet.

Att välja tre roliga gymnasieår utifrån sitt eget intresse hindrar inte planer på högre studier. Många elever väljer kurser som ger grundläggande högskolebehörighet för att hålla alla vägar öppna.

Tova Andersson och Therese Nilsson, äventyr, åk 3   Utbildning som gett resultat. Både Tova och Therese har jobbat inom äventyrsbranschen under sommaren och kommer även att jobba på klättercenter i respektive hemstad samtidigt som de går tredje och sista året på Realgymnasiet.

Realgymnasiet mentorer har till uppgift att skapa trygghet för eleverna, stötta och peppa vid behov och att ansvara för elevernas studieplaner. De sköter även kontakterna med föräldrarna och med elevhälsan, vilket bidrar till att lärarna kan lägga större fokus på undervisningen. En mentor på Realgymnasiet undervisar inte och sätter inte betyg.

Skolan ligger några minuters promenad från centralstationen i Västerås och gör det enkelt att pendla. Många elever kommer utifrån. Frukost erbjuds alla och genom matkortet kan eleverna själva välja att äta på olika lunchrestauranger och få en hälsosam promenad på köpet.

Bild 1: Cornelia Örnberg, djurvård, åk 2 berättar:

–  Jag har alltid varit intresserad av djur och vill arbeta med djur i framtiden. Då var djurvård på Realgymnasiet det bästa eftersom jag lär mig mycket genom att göra. Jag vill bli terapeut och arbeta med djur för att kunna stötta och hjälpa människor med mental ohälsa, men även rehabilitera skadade djur. Jag är väldigt nöjd med hur programmet är upplagt. Vi har gott om tid att lära oss och vi har inga läxor, men kommer man efter måste man ta hem böckerna.

Ida Lindh, Alvina Widell, äventyrsprogrammet, åk 2 berättar:
–Det är så speciellt att gå tre år på en skola, utbilda sig och ha så himla roligt under tiden.
Tre dagars skidintro som gav grunderna i utförsåkning ser både Alvina och Ida som det roligaste hittills.
– Det var så mycket mer än att bara åka skidor. Sammanhållningen var speciell. Man bor tillsammans, lagar mat tillsammans och lär känna elever från andra Realgymnasium.

Linn Strömberg, Alvida Forsman och Freja Lanbro, hund, åk 1  På inriktningen hund kan man göra som Freja, gå tre år på Realgymnasiet, få tid över för sina fritidsintressen och samtidigt läsa in högskoleförberedande ämnen och sikta på yrket som veterinär.

 

 

Realgymnasiet Västerås

Program och inriktningar:

5 olika profiler:

Hantverk:

  • Stylist

Naturbruk:

  • Sällskapsdjur & Djursjukvård
  • Hund
  • Hästhållning
  • Naturturism

Kontaktperson/er:

Paul Wilskier 0766–274070

Besöksadress:

Sigurdsgatan 14
721 30 Västerås

Telefonnummer:

Växel: 010-139 86 20

E-post:

vasteras@realgymnasiet.se

Hemsida:

www.realgymnasiet.se/skolor/vasteras

Antal elever:   

Cirka 200

Öppet hus:

Höst 2020

  • 19-21/11-20 Gymnasiemässan.se
  • 24/11-20 Se våra lokaler – inriktning Hantverk och Hund
  • 25/11-20 Se våra lokaler – inriktning Naturturism och Häst
  • 26/11-20 Se våra lokaler – inriktning Djur

Föranmälan krävs

Vår 2021

  • 4/2-21 Öppet hus
  • 9/2-21 Öppet hus
  • 29/4-21 Öppet hus