Ösby Naturbruksgymnasium – en naturlig väg till arbetslivet

Här finns det mesta för dig som gillar djur och natur. Hästar och kor i stall och lagård, reptiler, gnagare, kaniner och fåglar i djurhuset. Som elev på skogsprogrammet får du lära dig att köra skördare och skotare, och väljer du inriktningen häst eller djursjukvård kommer du att få samarbeta med veterinärer på plats.

Sara Bark och Isak Ottervald tar examen som maskinförare till våren. Isak hoppas på jobb i skogen efter studenten. Efterfrågan på yrkesfolk är stor och han har fått värdefulla kontakter genom skolan. Sara har lagt till högskoleförberedande ämnen i sin utbildning och vill studera vidare på skogsmästarskolan. ”Det bästa med skogsprogrammet på Ösby är variationen i utbildningen, kontakterna man får och lärarna. Och man känner sig verkligen skogsnära här.”

Ösby Naturbruksgymnasium är en skola där roliga aktiviteter avlöser varandra. Just den här dagen är djureleverna på studiebesök i Kolmårdens djurpark och lantbrukseleverna ska få lära sig hantera unga getabockar. Skolan håller nämligen på att restaurera en tidigare igenväxt betesmark där ett trettiotal inhyrda getter har fått agerat slyröjare.

Många elever har varit engagerade i projektet med betesmarken. Skogsprogrammets killar och tjejer har avverkat skogen och kört bort timret. Lantbrukseleverna har hägnat in hagen. Hästeleverna har haft projektet som specialarbete. De har tagit fram ett avtal och skött marknadsföringen för att få hästägare att boka bete för sina unghingstar över sommaren, och kan nu med facit i hand känna sig stolta över resultatet.

Det bästa med skogsprogrammet på Ösby är variationen i utbildningen, kontakterna man får och lärarna. Sara Bark

Skolan arbetar ofta programöverskridande och eleverna får nya kunskaper genom projekt i skarpa lägen.

Nytt för året är också samarbetet med hästveterinär Linda Perttula som har specialistkompetens i hästens sjukdomar. Liksom tidigare kommer även en smådjursveterinär och en djurskötare att finnas på skolans veterinärklinik en dag i veckan tillsammans med de elever som har djurvård på schemat.

Jesper Larsson, Sala, går tredje året på skolans bygg- och anläggningsprogram. Filip Strömberg, Västerås, går sista året på fyraårsprogrammet.

Jesper Larsson, Sala, går tredje året på skolans bygg- och anläggningsprogram. Jobb inom byggbranschen väntar. Jesper valde utbildningen för att, som han säger själv:
– Att få använda både händerna och huvudet.

På bilden ovan får han med beröm godkänt av bygglärare Calle Spång.

Filip Strömberg, Västerås, går sista året på fyraårsprogrammet och gör just nu praktik hos Oscar Fjärrstrand i Sala.
–  Det är händelserikt, dag för dag lär man sig något nytt. Hos Oskar får jag hålla på med lite av varje som till exempel skogen, djuren och en massa annat.

Oscar Bolander, Arboga, och Erik Engström, Västerås bor båda på internatet under veckorna.

Oscar Bolander, Arboga, och Erik Engström, Västerås, är båda uppvuxna på landet, Oscar på en gård med mjölkkor och Erik med spannmålsodlingar. Båda bor på skolans internat under veckorna.
– Det funkar bra. Man var lite orolig första dagarna, men så gick det en kväll och så satt man liksom ihop. Internatet är nästan det bästa av allt, tycker jag, säger Oscar.

Micaela Åhlberg är ny lärare på Ösby. Hon är utbildad hippolog och har haft hästar omkring sig hela sitt liv, både privat och yrkesmässigt

Micaela Åhlberg är ny lärare på Ösby. Hon är utbildad hippolog och har haft hästar omkring sig hela sitt liv, både privat och yrkesmässigt. Felicia Eketjäll, Enköping, och Felicia Dandeby, Stockholm, har sina egna hästar med på skolan.

– Jag har alltid haft ett stort hästintresse och jag ville gå en rolig utbildning. Därför sökte jag hit, säger Felicia Dandeby. Båda tjejerna bor på skolans internat.
– Gemenskapen är jättebra, och det finns vuxna som ordnar en massa aktiviteter för oss. Vi har bland annat provat lerduveskytte, säger Felicia Eketjäll.

Elever som har djursjukvård på schemat kan få hantera katter, hundar och andra smådjur tillsammans med veterinären på skolans veterinärklinik. Foto: Creative Mill

Ösby, Västmanlands Naturbruksgymnasium

På vårt internat bor idag ca 80 elever. Här finns personal som hjälp och stöd under både dagar, kvällar och nätter. För elever som bor långt ifrån skolan är internatet ofta det som avgör att man kan välja hit.

Gymnasiesärskolans 4-åriga utbildningar på Ösby förbereder eleverna för både yrkesliv, boende och fritid. Den trygga skolmiljön erbjuder många möjligheter till praktiska övningar inom skog-mark-djur.

Program och inriktningar:

  • Bygg- & anläggningsprogrammet
  • Naturbruksprogrammet
  • Gymnasiesärskola
  • Yrkesintroduktionsprogrammet

Kontaktperson/er:

Börje Andersson

Besöksadress:

Ösbyvägen 3,  73391

Telefonnummer:

0224-748803
0224-748804

E-post:

osby@sala.se

Hemsida:

osbygymnasium.se

Antal elever:

ca 250