Slottegymnasiet i Ljusdal – brett utbud av kvalitetsutbildningar: ”Den lilla skolan med de stora möjligheterna”

Slottegymnasiet är ett kommunalt gymnasium i Ljusdal med god och familjär stämning. Skolan är känd för sitt breda utbud av kvalitetsutbildningar och höga andel behöriga lärare.
Både elever och lärare trivs väldigt bra och känner sig trygga i skolan och med varandra.

Idag går runt 500 elever i Slottegymnasiet.

På Slottegymnasiet finns såväl yrkesutbildningar som förberedande program för vidare studier. Här kan man välja att läsa ekonomi, teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap, idrott, vård & omsorg, barn & fritid, industriteknik och naturbruk. Idag går drygt 500 elever i Slottegymnasiet men här finns rum för fler. Ambitionen är att bli 600 elever inom några år.

En nyhet på Slottegymnasiet är Teknikprogrammet. En utbildning som ligger helt rätt i tiden och som skolan är unik med i mellersta Norrland. Programmet ger en god grund i teknikvetenskap och dessutom ges möjlighet att fördjupa sig inom programmering eller AI. Ansökan öppnar i vår och första terminen startar i augusti 2021.

Ett program som fått en ny nationell programstruktur i år är Vårdprogrammet. Den nya strukturen ger en bredare bas att stå på och möjlighet att söka flera olika inriktningar.
Efter utbildningen blir du undersköterska med goda möjligheter att få jobb direkt på ett sjukhus, vårdcentral, äldreboende eller inom hemtjänsten. Programmet ger också en bra grund för vidareutbildning.
– Vår skola är ett certifierat Teknikcollege och Vårdcollege, säger Åsa Sundström, rektor på Slottegymnasiet. Det innebär att våra yrkesutbildningar inom industriteknik, naturbruk och vård uppfyller de krav branschen ställer och matchar de behov av kunskap och kompetens som finns. Många elever kan tack vare detta skriva kontrakt med ett företag redan första året i gymnasiet, få sommarjobb mellan terminerna och ett jobb direkt efter skolan.

För den som drömmer om att spela fotboll eller bandy på elitnivå är Slottegymnasiet rätt skola. Här finns nämligen Nationell Idrottsutbildning – NIU Bandy och NIU Fotboll.
Idrottsutbildningen väljs och läses parallellt med något av de andra programmen på skolan.
– Vi har en väldigt bra utbildning med tränare som spelat på hög nivå inom sina respektive idrotter. Eleverna får ett hållbart träningsupplägg, anpassat just för dem, som går bra att kombinera med övriga studier, säger Åsa Sundström.

Slottegymnasiet är också ett bra val för den som längtar ut i världen. Alla elever på yrkesutbildningarna erbjuds möjligheten att praktisera minst fyra veckor utomlands under sista året.
Vad sägs exempelvis om att göra praktik på en fritidsskola på Teneriffa, ett skogsbruk i norra Italien eller på ett industriföretag i Spanien? På Slottegymnasiet har du chansen!

Slottegymnasiet i Ljusdal 

Program och inriktningar: 
● Ekonomiprogrammet
Ekonomi
Juridik

● Teknikprogrammet
Teknikvetenskap

● Naturvetenskapliga programmet
Naturvetenskap

● Samhällsvetenskapliga programmet
Beteendevetenskap

● Idrott
NIU Bandy
NIU Fotboll

● Naturbruksprogrammet
Naturturism
Skogsbruk

● Industritekniska programmet
Produkt & maskinteknik
Svetsteknik

● Vård & Omsorg
Akutsjukvård
Psykiatri/funktionshinder
Äldreomsorg

● Barn & Fritid
Fritid & hälsa
Pedagogiskt arbete

Kontaktperson: 
Åsa Sundström, rektor. Telefonnummer: 072-468 79 35.

Hemsida:
www.slottegymnasiet.se

Besöksadress:
Verkstadsskolevägen 34.

Postadress:
827 34 Ljusdal.

E-post:
slottegymnasiet@ljusdal.se

Antal elever:
Cirka 500.

Ägare:
Ljusdals Kommun.