Västerås Citygymnasium – där kunskaper och forskning möts

Hög trivselfaktor, stor hjälp av rektor, lärare, och bra gemenskap utmärker Västerås Citygymnasium. En elev får dessutom göra sitt gymnasiearbete i astronomi i samarbete med Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, ett faktum som gör alla på skolan väldigt stolta.

Fyra elever på Västerås Citygymnasium. Carolina började på språkintroduktion, trivdes väldigt bra och fortsatte på samhällsprogrammet. ”Det känns jättebra när jag får hjälpa andra”, säger Carolina som sneglar på yrken som psykolog eller socionom. Samsam och Abbas gjorde rätt val till vård- och omsorgsprogrammet och Mavildia är väldigt nöjd med hotell- och turismprogrammet. ”Det är mycket bättre än vad jag förväntade mig. Vi har praktik ute och många praktiska övningar i klassrummet, som gör att vi lär oss väldigt mycket om branschen”, säger hon. De beskriver skolan som varmt välkomnande med bra lärare och trevliga elever.

Rodas Negashe läser tredje året på naturvetenskapliga programmet och har astronomi som sitt specialintresse. Tre veckor på Chalmers forskarskola under sommarlovet 2018 fyllde på hennes kunskaper om planeter i andra solsystem. Nu tillbringar hon en kväll i veckan på KTH och får handledning i sitt gymnasiearbete tillsammans med doktorander där.
– Ställer jag en fråga förstår de vad jag menar och svarar väldigt utförligt. Vi använder samma ord och begrepp, säger Rodas.

Västerås Citygymnasium firade tioårsjubileum i fjol med festligheter, fika i studiehallen och underhållning av artisten Freddie Amigo. I och med tioårsjubileet passade skolan också på att byta logga.

En tillbakablick berättar om en mindre gymnasieskola som vuxit i både antal elever och antal personal under den här tioårsperioden. Västerås Citygymnasium grundades av Eliseo Soria Reátegui som själv kom som flykting till Västerås med sin familj. Han får beröm av eleverna. En närvarande rektor som pratar med alla, är hjälpsam, hör sig för hur det går med studierna och livet, och ger råd och tips.

I profilen mänskliga rättigheter närmar vi oss främlingsfientlighet, diskriminering utifrån olika perspektiv och aktuella konflikter runt om i världen.

Abbas Rezaie går tredje året på skolans vård- och omsorgsprogram. Han har jobbat inom industrin i sitt hemland och bestämde sig för att prova något annat i Sverige.
– Många rådde mig att fortsätta inom industrin, men jag ville lära mig något nytt. Jag fick praktisera på ett demensboende innan jag började på Västerås Citygymnasium. Då bestämde jag mig. Man lär sig också mycket om samhället på vård- och omsorgsprogrammet, säger Abbas. Samsam Ali är klasskamrat med Abbas. Vård- och omsorgsprogrammet blev rätt även för henne, akuten är en praktikplats hon skulle vilja prova och yrkesmässigt vill hon bli läkare.

Västerås Citygymnasium

Program och inriktningar:

  • Naturvetenskapsprogrammet (inriktningar Naturvetenskap, Naturvetenskap och samhälle),
  • Samhällsvetenskapsprogrammet (inriktningar Beteendevetenskap, Samhällsvetenskap),
  • Hotell- och Turismprogrammet (yrkesutgångar Hotelladministratör, Guide & reseledare),
  • Barn- och fritidsprogrammet (yrkesutgångar Personlig assistent, Väktare),
  • Vård- och omsorgsprogrammet (yrkesutgång undersköterska)

Intresseprofiler:
Mänskliga rättigheter och Räddningstjänst

Kontaktperson/er:
Mia Johansson
Eliseo Soria Réategui
Ivan Soria Vasquez

Besöksadress:
Port Anders Gata 5
722 12 Västerås

Postadress:
Västerås Citygymnasium
Box 444
721 08 Västerås

Telefonnummer:
021 – 480 78 99

E-post:
info@citygymnasiet.com

Hemsida:
www.citygymnasiet.com

Antal elever:
ca200

Öppet hus:

Höstterminen 2019
Torsdag den 14 november kl. 17-19

Lördag den 16 november kl. 12-14

 

Vårterminen 2020
Torsdag den 23 januari kl. 17-19

Onsdag den 29 april kl. 17-19