Ösby Naturbruksgymnasium – en roligare väg till arbetslivet

Oavsett om du väljer yrkesinriktning eller högskoleförberedande studier väntar tre härliga år med djur och natur runt hörnet. Skogsbruk, lantbruk, djursjukvård, häst, hund och smådjur är bara några av skolans valbara inriktningar. Du kan bo inackorderad på skolan och ha med egen hund och häst.
Ira Moberg är intresserad av smådjur, och Elin Flood kombinerar praktiska kunskaper på djurvårdsinriktningen med högskoleförberedande studier. Hon har veterinäryrket som mål.

Ira Moberg är intresserad av smådjur, och Elin Flood kombinerar praktiska kunskaper på djurvårdsinriktningen med högskoleförberedande studier. Hon har veterinäryrket som mål.

Ösby Naturbruksgymnasium går bra, fler och fler elever får upp ögonen för gymnasieskolan och många program är fullsatta. Gustav Djärv, Olivia Jonasson och Maciek Sulewski läser naturbruksprogrammet med inriktning lantbruk som de beskriver som en bred utbildning med lockande framtidsutsikter. Olivia kommer från Sveg hon tycker att det fungerar väldigt bra att bo på skolan.

William Grahn och Vera Persson har valt skogsbruk. William är med i skolans programråd, träffar branschfolk och vet att skogsbolagen har ett skriande behov efter maskinförare. Och som just maskinförare tänker William jobba efter studenten, men innan dess hinner både han och Vera med all säkerhet provköra den nya skotaren som just anlänt till skolan.
William Grahn och Vera Persson har valt skogsbruk. William är med i skolans programråd, träffar branschfolk och vet att skogsbolagen har ett skriande behov efter maskinförare. om just maskinförare tänker William jobba efter studenten, men innan dess hinner både han och Vera med all säkerhet provköra den nya skotaren som just anlänt till skolan.

I stallet har två av skolans travhästar blivit körda och håller nu på att selas av. Lovisa Hultén från Västerås har sin egen häst inackorderad på skolan och bor själv på internatet.
— Det är enklare och roligare att bo kvar, det finns oändligt med möjligheter här, säger Lovisa.

Varmblodet Kaxig får all uppmärksamhet som tänkas kan av Lovisa Hultén och Hannah Olsson.
Varmblodet Kaxig får all uppmärksamhet som tänkas kan av Lovisa Hultén och Hannah Olsson.

Hannah Olsson från Varmsätra valde hästinriktningen på Ösby dels för att skolan ligger nära, men framför allt för den nystartade veterinärkliniken där eleverna får arbeta praktiskt tillsammans med en veterinär och en djursjukvårdare.

I det fräscha hundstallet finns boxar för ett 20-tal hundar,  i den alldeles nya träningshallen kan skolans elever boka tid för exempelvis agility och rallylydnad. Hallen är uppförd av skolans bygglever och hyrs även ut till andra utanför skolan. Thomas Wallenberg är hundlärare, aktiv inom Svenska Brukshundsklubben och utbildad figurant på mentaltester. Han berättar att hundbranschen växer snabbt och allt fler får jobb inom den sektorn.

Johanna Adén och Gabriella de Jong i den nya träningshallen för hundar.
Johanna Adén och Gabriella de Jong i den nya träningshallen för hundar.

Ösby, Västmanlands Naturbruksgymnasium

Program och inriktningar:

  • Bygg- &  anläggningsprogrammet
  • Naturbruksprogrammet
  • Gymnasiesärskola
  • Yrkesintroduktionsprogrammet

Kontaktperson/er:
Börje Andersson

Besöksadress:
Ösbyvägen 3

Postadress:
733 91 Sala

Telefonnummer:
0224-748803, 748804

E-post:
osby@sala.se

Hemsida:
osbygymnasium.se

Antal elever:
230

Öppet hus:
7 december kl 10-14