NTIG – med sikte på framtidens teknik

NTI Gymnasiet är en skola med öppen miljö där de senaste digitala framstegen gör avtryck i undervisningen. I fotostudion och musikstudion får elevernas kreativitet vingar med hjälp av modern teknik och i makerspace bjuds de in till nya världar genom VR och AR.

Jonathan Bäckström, till vänster, delar med sig av tips och trix i e-sport, en sportgren som redan nu har miljontals anhängare i världen.

96 procent av eleverna gick ut med gymnasieexamen i våras, en mycket respektingivande siffra. Trivseln är påtaglig, eleverna själva beskriver skolan som lagom stor och familjär.

Skolan har fyra program där teknik är den röda tråden. Tre av programmen är högskoleförberedande, i det fjärde yrkesförberedande el- och energiprogrammet kan högskoleförberedande ämnen väljas till. Skolan vill att eleverna ska ges chans att studera vidare.

Trivseln är påtaglig, eleverna själva beskriver skolan som lagom stor och familjär.

Hela kedjan av digital verksamhet är representerad genom de fyra utbildningsvägarna. Eleverna på el- och energiprogrammet drar kablar, kopplar och installerar, teknikeleverna programmerar och startar upp, och eleverna inom design och musik gör det användarvänligt och tilltalande för öga och öra.

Lova Hjortsberg är ambassadör på NTI-gymnasiet och Sebastian Jansson leder makerspace-gruppen.

Maker-space kan ses som skolans hjärta där det allra senaste inom informationsteknologin finns som VR, AR, 3D-skanner och 3D-skrivare.  Här kan eleverna också utöva e-sport, som är en valbar profil på alla fyra programmen. Jonathan Bäckström från företaget Learn2Esport är utbildare och inspiratör för e-sport på skolan.
– Vi vill kunna erbjuda något som verkligen motiverar eleverna. Men för att kunna bli utvald till e-sportare måste man ha tagit stort ansvar i studierna och närvaron, förklarar rektor Anders Tegerhult

Lärare och elever på skolan kommer under hösten att utbildas i den nya tekniken i makerspace av en grupp makerspace-elever. Just så fungerar NTI Gymnasiet. Elever blir ofta oerhört kunniga inom sina intresseområden och många är anställningsbara redan innan de tagit studenten.

Höstterminens nyutsedda elev-ambassadörer har fått kunskaper i marknadsföring och retorik på Bosön. De marknadsför NTI Gymnasiet i olika sammanhang och är förebilder på skolan.

Anders Tegerhult har varit lärare på NTI Gymnasiet sedan 2006 och tillträdde i april 2019 som rektor. Ny på skolan är lärare, mentor och marknadskoordinator Sofia Fors. ”Vi arbetar gärna ämnesöverskridande. Våra lärare är enormt yrkeskunniga och har branschvana”, berättar Sofia.

NTI Gymnasiet Västerås

Program och inriktningar:

 • El- och energiprogrammet, Dator- och kommunikationsteknik
 • Estetiska programmet, Estetik och media
 • Estetiska programmet, Musik
 • Teknikprogrammet, Informations- och medieteknik

Kontaktperson/er:

 • Rektor, Anders Tegerhult 021-403944
 • Studierektor, Annette Tynn 021-403941
 • Marknadskoordinator, Sofia Fors 070-2031834

Besöksadress:

Ingenjör Bååths Gata 47
(T6 våning B)
722 12 Västerås

E-post:
vasteras@ntig.se

Hemsida:
www.ntigymnasiet.se/vasteras/

Antal elever:
212

Öppet hus:

 • 16 NOVEMBER 2019 13-15
 • 28 NOVEMBER 2019 17-19
 • 21 JANUARI 2020 17-19
 • 22 APRIL 2020 17-19