Bojan, 90, svarar på dina frågor om tv och teknik

Det finns möten med människor som lämnar en fylld av kraft och glädje – det här var ett sådant. Bojan Andersson fyller 91 i höst och kan snart räkna till 56 år på Gunnars Radio i Södertälje, radio- & tv-affären som hon och hennes man Gunnar startade 1958.

Bojan, 90, svarar på dina frågor om tv och teknik

Hon jobbar sex dagar i veckan, och gör det för att det fortfarande är roligt. Främst med support via telefon, från människor med funderingar kring tv-val, ip-telefoni och routerkrångel. Bojan har ett brinnande intresse för ny teknik, och ser till att hålla sig uppdaterad med allt som händer i branschen. ”Hade jag inte gjort det skulle jag inte ha något här att göra” menar hon. En del som ringer har varit i kontakt med flera andra handlare innan, och ingen har kunnat ge dem rätt svar förrän de kommit till Bojan.

Tre generationer i butiken
Vi träffar henne en solig eftermiddag, hennes son Rolf som numera driver företaget skrattar och säger att ”Bojan bestämmer allt här”. Yngsta barnbarnet Fredrik jobbar också där, han är fortfarande ungdom menar Bojan, han är 32 år. Sen har vi Pelle också som har jobbat där i 35 år. Och Linus som far runt och installerar utrustning åt kunderna har varit hos Gunnars sen han var 14 och praktikant. Rolfs fru jobbar också i företaget, och så har de några externa företag som används flitigt. Calle som jobbar med parabol och antennmonteringar sen över 30 år, och Ove Eliasson i Trosa som reparerar äldre apparater.

Bojan har just fått sitt första barnbarnsbarnbarn, och visar ett foto på hela härliga släkten med fyra barn, tio barnbarn och 21 barnbarnsbarn. Salige maken Gunnars porträtt hänger på väggen i Bojans kontor, han gick bort för drygt 20 år sedan.

Mer än ett halvsekel inom service
Den 17 november 1958 kunde man läsa den allra första annonsen de gav ut i Länstidningen att ”Här kommer Ni att finna en topputrustad fackhandel med resurser att tillfredsställa Era högsta krav på KVALITET och SERVICE”. Det är ord som i högsta grad gäller fortfarande idag, mer än ett halvt sekel senare.

Just inom service skiljer sig Gunnars Radio markant från de övriga aktörerna. Du vet, de som gör miljardförluster och har som enda mål att kränga iväg det billigaste som går att importera utan att tänka långsiktigt på kunden.

Hos Gunnars Radio får man installation och hemkörning av sin nya TV. Oavsett man vill det eller ej! Det uppskattas förstås av kunderna, många tycker det är krångligt med alla sladdar och andra enheter som ska kopplas ihop. De som handlat sin TV hos Gunnars och behöver få service på den får en låne-TV under tiden den är inlämnad. Hemlevererad och inkopplad! Och köper man en dator får man hjälp att föra över sina gamla filer till den nya, man får inkoppling av sin mail, uppdatering av operativsystemet, installering av virusprogram och mycket mer. Det där tänket är unikt, och är säkert en del av anledningen till att Gunnars Radio går plus år för år, i kontrast till övriga marknaden.

bild2

Med fokus på högre kvalitet
Vad gemene man inte vet är att stora tillverkare har en mängd olika kvalitetsnivåer på sina produkter, och de här stora kedjorna väljer oftast de billigaste som också är av lägre kvalitet. Trots att tillverkarens namn är detsamma.
– Tyvärr kollar folk ofta bara på priset när de handlar, men då får de ju produkter som mer eller mindre är gjorda för att gå sönder efter några år. Jämför man priserna på exakt samma produkter hos någon av de här kedjorna är vi oftast billigare!
Hos Gunnars Radio kan man dessutom lämna in sina elektronikprodukter för lagning. Det kunde man redan 1958. I första annonsen står det ”För en perfekt service svarar vår radio- och TV-tekniker, herr Nils Johansson, vilken till sitt förfogande har ett komplett reservdelslager och fullständig utrustning”.

Då som nu har man samma adress, Mariekällgatan 32A. Man hyrde in sig i ett litet rum med skyltfönster från första början, nu har man sedan länge fått mer plats tack vare att man tagit över lokalen i samma hus där Konsum låg tidigare.

Allt är sig likt, förutom den otroliga omsättning av apparater som hela tiden sker i branschen.Gunnars hänger självklart med och har det allra senaste, det ser väl Bojan till om inte annat. 90 fyllda – och twittrar med väninnorna på sin iPad på fritiden. Är det inte dags att trappa ner lite?
– Inte än! Det är så roligt att gå till jobbet. Alla är så positiva och vi har så fina kunder!

Kontakta Gunnars Radio & TV på:

Mariekällgatan 32A
151 44 Södertälje
08- 550 360 62

eller på www.gunnars.se
bild3