Guld slits – Så här räddar du dina smycken

Smycken kan tappa sin glans och skadas, i allt från hårt arbete till trevliga fritidsaktiviteter. Mikael Kalling har arbetat som guldsmed under snart 45 år och i hans butik i centrala Härnösand arbetar han och hans duktiga medarbetare dagligen med att ge goda råd för att få dina smycken att hålla längre, och självklart hitta rätt bland smak och trender.

Här är Guldsmed Kallings glada gäng: Daniel, Emma, Filip, Ingela, Karin, Mikael, Eleonor.

En person som rör sig i en smutsig miljö kan slita ut en guldkedja på ett fåtal år. Men en person som har ett stillasittande arbete och rör sig lite även på sin fritid, kan ha sin kedja i många många år. Hur gör man då för att kedjan inte skall slitas så fort om man dagligen befinner sig i en tuffare miljö? – Svaret är rengöring! Tvätta med diskmedel, alternativt skölj under rinnande hett vatten. Då får man bort hudfettet med de smutsiga partiklar som sliter på kedjan, berättar Mikael Kalling, guldsmed och ägare till Guldsmed Kalling. Hudfett sliter inte på guld, men det gör till exempel grus och damm  som fastnat i och kring ditt smycke.

Vilket smycke slits mest: 14, 18, 21 eller 23 karat?
18 karats guld innehåller 75% guld och slits lättare än 14 karat som bara har 58% guldhalt. Ju högre guldhalt desto mjukare och desto snabbare slits det. Varför använder man då inte mer 14 karat i Sverige? Det enkla svaret är tradition, lika väl som att det är tradition i flertalet arabländer att använda 21 eller till och med 24 karat. Dessa smycken slits mycket fortare och blir lätt buckliga och deformerade.

Varför är det då bäst att använda 18 karat?
Svaret är att det inte missfärgas så enkelt som 14 karat kan göra. Färgen på 18 karat, anser många, är också mycket finare. I Sverige, fram till 1960-talet, var det inte ovanligt att man hade släta ringar av 23 karats guld. Det är klart mjukare och slits mycket fortare än 18 karat. Idag är det mycket sällsynt att man gör smycken av 23 karat i Sverige.

Tips och råd: Så här tar du hand om dina smycken

Titan och guld bredvid varandra
En missuppfattning som många har är att om man har en titanring bredvid en guldring så kommer titanringen slita ner guldringen mycket fortare än om man har två guldringar bredvid varandra. Mikael förklarar att: –Det kommer bara att se ut så, då titanringen inte slits i samma takt som guldringen. Guldet är helt enkelt mjukare än titanet.

Mikael har lång erfarenhet av just titan då han på 80-talet började utvecklade smycken i materialet. 2001 var tillverkningen av titansmycken igång på allvar . –Vi var först i landet med det. Det här var innan internets genomslag men trots det spreds ryktet om Kallings allergivänliga accessoarer från norr till söder. Det kom folk från Stockholm upp hit till Härnösand för att titta på tillverkningen och ringarna – för det var främst ringar vi gjorde.  Det var helt otroligt, berättar Mikael med ett leende.

Diamanter – Hur skyddar man dom?
–Se till att kontrollera fattningarna på dina smycken, kom in till oss så gör vi det oftast snabbt medan du väntar. Du får då besked om fattningarnas status och om något måste åtgärdas., berättar Mikael. Det kan bli dyrt att tappa en eller flera stenar.  Försäkringsbolagen vill ofta inte ersätta en förlorad sten om fattningen som håller stenen är utsliten. Guldsmed Kalling har kunskapen. –Vi är specialister på smycken och klockor sedan många år och hjälper dej alltid till rätt beslut med dina smyckesfunderingar. Vi hjälper dej med glädje oavsett om det gäller en fråga om dina smycken, reparation av dina smycken eller klockor, val av vigsel- eller förlovningsringar, köp av den viktigaste finaste presenten eller hjälp med något egendesignat smycke. Vi ger dej råd angående dina smycken och ser till att du har glädje av dem i många många år, försäkrar Mikael Kalling.

Läs mer: Det här hjälper Guldsmed Kalling till med