Äntligen är det dags att söka till gymnasiet
Äntligen är det dags att söka till gymnasiet
Moa Karlsson går i årskurs 3 på Göranssonska Skolan, Sandvikens Tekniska Gymnasium. Och hon tycker att utbildningen hon valt verkligen är roligt och lärorik. Men från början var det inte helt givet att hon i 9:an skulle söka dit.
– Jag är egentligen inte särskilt teknikintresserad. Visste egentligen inte alls vad jag ville jobba med i framtiden, men tack vare utbildningen börjar bilden klarna.
Just nu är hon intresserad av att bli metallurg, något som inte fanns på kartan innan hon började på Göranssonska.
– Men det bästa är att jag inte behöver låsa mig för en inriktning under studietiden. Den industritekniska utbildningen är så bred. Du får en yrkesutbildning och en högskolebehörighet genom samma program. Det passar mig perfekt. Jag kan ändra idéer om framtiden många gånger utan att det är något problem.
Göranssonska Skolan ägs gemensamt av Sandvik och Sandvikens kommun.
– Sandvik är huvudägare och startade skolan 2002 för att säkerställa kompetens till företaget, säger Maria Edring som är rektor på skolan. Utbildningen sker i nära samarbete med företaget.
Alla har möjlighet att få sommarjobb på Sandvik
Industrilokalerna på skolan är fräscha och moderna.
– Skolans maskiner speglar den utrustning som finns på ett högteknologiskt företag. Det är en nödvändighet eftersom eleverna är färdigutbildade för ett jobb direkt efter att ha slutat 3:an.
Moa fyller i:
– Vi varvar teori med praktik och det gör att jag inte upplever skoldagarna som särskilt långa. Dessutom har vi APL – arbetsplatsförlagd praktik – i totalt 17 veckor. Den är superbra och inspirerar till framtida arbeten.
Just i dagarna är Moa på väg till Sandvik i Australien för 4 veckors praktik.
– Vi får praktisera i olika delar av världen i 3:an. Några ska till Finland, Tyskland respektive Ryssland. Andra till Nederländerna, Indien, Sydafrika, USA eller Kanada. Jag och en kompis ska bo i en lägenhet i Brisbane som Sandvik hyr och det ska bli spännande och lärorikt att komma dit.
Göranssonska Skolan är en liten skola med knappt 200 elever uppdelade på 6 klasser och ett 25-tal anställda. Stämningen är familjär.
– Redan första dagen kändes det bra. På våren hade skolan ordnat en pizzakväll för oss som skulle börja ettan. Självklart var jag nervös första skoldagen men det kändes bra att direkt känna igen folk som jag kunde umgås med, säger Moa och fortsätter:
– Efter de två första skoldagarna åkte vi iväg på teambuilding tillsammans med våra mentorer. Man hittade snabbt vänner man delade intressen med och idag är vi jättetajta.
Moas ansökan till Industritekniska programmet var alltså inte självklar från början. Men startade med ett besök på skolans Öppet Hus.
– Jag gick dit med en kompis. Vi blev guidade av andra elever, ställde frågor, fick träffa lärare och fikade. Jag kände mig hemma direkt.
Nu är det dags för Öppet Hus igen. Och Moa rekommenderar både killar och tjejer att gå dit.
– Ta reda på om Göranssonska är något för dig också. Det är en jättebra utbildning med en härlig stämning på skolan och bra gemenskap. Än så länge har det inte passerat en dag då jag inte skrattat i skolan, avslutar Moa Karlsson elev i åk 3.
Om Göranssonska Skolan
- 3-årigt industritekniskt gymnasium.
- Utökat program som ger grundläggande behörighet till högskolan.
- Finns också möjlighet att läsa till den särskilda behörigheten som krävs för teknisk utbildning på universitet och högskolor.
- Varvas teori och praktik.
- Många möjliga yrken direkt efter utbildningen. T ex: Produktionstekniker, automationstekniker, underhållstekniker, produktionsledare och operatör.
- Ger goda förutsättningar att gå direkt ut i arbetslivet efter avslutad utbildning.