Musik och skapande håller deltagarna aktiva på Glädjekällan i Västervik

Tänk att ha ett leende på läpparna både när du kommer till ditt jobb och när du går därifrån. Så är det för Rasmus Åkervall, deltagare på Glädjekällan i Västervik.
– Jag älskar verkligen mitt jobb, säger han.

Rasmus och Christoffer på Glädjekällan i Västervik.

Läs mer om Glädjekällan Västervik här

Glädjekällan är en daglig verksamhet för vuxna med funktionsvariation. Flera av deltagarna ser Glädjekällan som sin arbetsplats. De känner sig behövda och att de gör nytta, samt att de via kommunen får en ersättning för den tid de deltar i daglig verksamhet.

– Det roligaste är samarbetet mellan alla, gemenskapen och glädjen. Här får jag chansen att träffa folk och vi har kul och spelar mycket musik ihop, säger Rasmus.

På Glädjekällan får deltagaren Rasmus spela musik och ha kul.

Glädjekällan Västervik inriktar sig på musik och skapande. Här finns möjlighet att spela instrument, sjunga, måla, dansa och mycket mer.

Varje vecka är det ett visst tema på skapande och det kan handla om alltifrån att göra smycken, tova, baka, skriva dikter och egna låtar till att göra tvål, skapa figurer, virka och mycket mer.

–Allt är möjligt och vi har även morgonmöte där deltagarna kan komma med önskemål om vad de vill göra. Även rytmik, lite gymnastik och promenader finns på schemat.

Christoffer Karlsson, som är musikhandledare på Glädjekällan, berättar att det viktigaste är att människor trivs och att de känner sig välkomna. De mjuka värdena är oerhört viktiga och sedan 2015 har konceptet artisteri och musik varit grunden i verksamheten tillsammans med skapandet.

– Vårt mål är att vi ska åka ut med vårt härliga gäng och spela live så ofta vi kan, vilket vi också gör. Nästa vecka ska vi spela på ett äldreboende och i september spelade vi på en Silja Line-kryssning. Vi har också uppträtt på PRO, äldre-dagar och olika centrumjippon, säger Christoffer.

Följ Glädjekällan i Västervik på Instagram här

Konsert till havs.

Den två dagar långa kryssningen med Silja Line är ett återkommande event. Rasmus berättar att han varit med sex gånger. Människor från hela Sverige med funktionsvariationer möts och lyssnar på musik och dansar. I år uppträdde bland annat Nanne Grönvall och gänget från Glädjekällan Västervik uppträdde förstås också.

– Det är alltid lika spännande att åka dit för man vet inte vad som händer. Det är trevligt att hitta nya vänner och vi börjar följa varandra på sociala medier. I år var det roligt att träffa Linda Hammar och tv-teamet från ”En annan del av Köping”, säger Rasmus.

Se mer av Glädjekällan i Västervik på YouTube

Christoffer Karlsson, musikhandledare på Glädjekällan.

Christoffer som jobbat på Glädjekällan sedan starten drivs av att se när människor kommer ut ur sina skal och vågar ta plats. När någon som kanske inte vågat stå på scen tidigare tar för sig och känner att det är okej att synas.

– I ett scenframträdande delar alla en form av lycka med varandra och att kunna göra det tillsammans ger väldigt mycket tillbaka. Jag försöker sätta mig själv åt sidan och låta deltagarna få ta plats. Att se när folk mår bra, trivs och vill vara en del i en gemenskap är härligt. Det behöver heller inte ligga så mycket prestation bakom. Vi ställer inga krav på prestation och har en väldigt tillåtande atmosfär på vår arbetsplats, vilket jag tror att människor känner, säger Christoffer.

Läs mer om Glädjekällan Västervik här

 

Vill du veta mer om Glädjekällan i Västervik? Välkommen att kontakta föreståndare Lena Koffed

Fakta: LSS

LSS, eller daglig verksamhet, är en sysselsättningsform för dem som är i yrkesverksam ålder och inte kan få arbete eller utbilda sig pga. intellektuell, fysisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Daglig verksamhet ska ge en meningsfull sysselsättning utifrån personens specifika förutsättningar och kan utformas på olika sätt. Den ska anpassas till individuella behov och ge deltagaren goda levnadsvillkor, främja jämlikhet i levnadsvillkor och fulldelaktighet i samhällslivet. Verksamheten ska erbjuda den enskildadeltagaren stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter dennes önskemål och utformas så att den stärker dennes förmåga att leva ett självständigt liv. Det är kommunen som beslutar vem/vilka som får tillgångtill daglig verksamhet, men verksamheten kan drivas såväl i kommunal som privat regi.