Deltagaren Julias ord om Glädjekällan i Linköping: ”Det roligaste jag gjort”

Glädjekällan Musik i Linköping är en daglig verksamhet med inriktning på musik, kreativt skapande och matlagning. Verksamheten har funnits i 15 år och drivs av Medborgarskolan på uppdrag av Linköpings kommun. Här kan deltagarna göra det mesta. Alltifrån att skapa sin egen sång och musik, till att dansa, laga mat och uppträda.

– Det är så kul här på Glädjekällan, berättar ”Golden” Julia Knutsson, deltagare i den dagliga verksamheten Glädjekällan i Linköping.

Anna Frylmark, Ulf Andersson, Terése Bornehav och Maria Lundberg.

Läs mer om Glädjekällan Musik i Linköping här

Deltagarna jobbar också med rörelse, där bland annat dans, pingis, bollspel promenader och olika gympaövningar är en del av vardagen. På fredagar är det avslappning med lugn musik och där deltagarna kan ligga i ett nedsläckt rum och titta på vackra stjärnor i taket.
– Vi har ett öppet klimat och om deltagarna har olika önskemål om vad de vill göra, brukar vi oftast lösa det. Det är viktigt att skapa trygghet för att deltagarna ska kunna slappna av. Den sociala samvaron är viktig och något som många uppskattar, berättar Maria Lundberg som är föreståndare på Glädjekällan Musik.

Det är mycket glädje och ett väldigt givande jobb där vi får vara med och se hur deltagarna utvecklas

En återkommande och uppskattad aktivitet är de lunchkonserter som genomförs varje vecka på restaurang Stångs i Linköping. På tisdagarna uppträder 5-6 deltagare och sjunger låtar som ”Välkommen in i musiken” och ”Diggi-Loo Diggi-Ley”.
– Musiken fyller en viktig social funktion samtidigt som det ger en känsla av grupptillhörighet. Under våren uppträdde vi på en kulturkväll på stadsbiblioteket, något som var väldigt uppskattat. Den glädje våra deltagare utstrålar när de får visa upp något de arbetat med länge eller framföra en sång de övat på är oslagbar, säger Maria.

”Golden” Julia Knutsson, deltagare, med sin ”Huggie woggie”.

”Golden” Julia Knutsson har svårt att välja en aktivitet som är roligast eftersom det finns så mycket att göra. Hon syr, pärlar, skriver egna böcker i datorn och både sjunger och spelar blockflöjt i musikrummet. I snart ett halvår har hon kämpat med tygfiguren ”Huggie woggie”.
– Det har tagit ganska mycket tid och jag är väldigt nöjd med den. Det är en tygfigur med pärlor på munnen som jag har pärlat själv, säger hon.

Matlagning är en annan viktig del i verksamheten. Varje dag lagar gruppen mat tillsammans och äter också lunch tillsammans. Deltagarna har möjlighet att delta i en matgrupp där de ordnar med dukning, matlagning och bakning. På utflykterna tar de med sin egen fika och ibland ordnars större fester. Halloweenpartyt brukar vara väldigt uppskattat.
– Det är alltid roligt att komma till verksamheten för att träffa deltagarna. Det är mycket glädje och ett väldigt givande jobb där vi får vara med och se hur deltagarna utvecklas. Följ oss gärna på Instagram och se hur vår vardag ser ut, säger Maria.

Anmäl ditt intresse på mail till Maria Lundberg här

Sommarfest i Linköping.

Lyssna och upptäck Glädjekällan Musik i Linköping:

Fakta: LSS

LSS, eller daglig verksamhet, är en sysselsättningsform för dem som är i yrkesverksam ålder och inte kan få arbete eller utbilda sig pga. intellektuell, fysisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Daglig verksamhet ska ge en meningsfull sysselsättning utifrån personens specifika förutsättningar och kan
utformas på olika sätt. Den ska anpassas till individuella behov och ge deltagaren goda levnadsvillkor, främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet. Verksamheten ska erbjuda den enskilda deltagaren stimulans, utveckling, meningsfullhet och gemenskap efter dennes önskemål och utformas så att den stärker dennes förmåga att leva ett självständigt liv. Det är kommunen som beslutar vem/vilka som får tillgång till daglig verksamhet, men verksamheten kan drivas såväl i kommunal som privat regi.