Sundsvall – En blomstrande cykelstad

Det pratas mer mountainbike och motionscykling än någonsin Sundsvallsområdet. Intresset bubblar på flera håll och nu är en utmärkt tidpunkt att ta upp terrängcykling, en rolig och lagom utmanande fritidssysselsättning.

Fotograf: Philip Lundman

I november hävdes cykelförbudet på Södra Berget. Detta var en viktig del i att tillgängliga cyklingen för allmänheten, enligt friluftsstrategen på Södra Berget, Anders Erlandsson. Han framhäver även att det finns många bra stigar för mountainbike i Sundsvallsområdet, där man får uppleva naturen på nära håll.

Tillsammans med en extern utredare håller man nu på att utreda hur man på bästa sätt kan utnyttja Sundsvallsterrängen för cyklande och även hur man kan öka folks intresse för detta:
– Fokus är främst invånare i Sundsvall, men även våra besökare, säger Anders Erlandsson.

Det här följer trenderna i samhället då allt fler vill motionera på något sätt, då handlar det ofta om sådant här idrottande

Lokal expertis på cykling
Är man intresserad av att börja med mountainbike kan det vara en idé att besöka den lokala sportbutiken Sportringen i Sundsvall. Där kan man ta hjälp av kunnig personal som kan sin sak och som hjälper dig att skaffa rätt utrustning för dina cykelturer.
– Hos oss finns mycket kunskap och erfarenhet, då många jobbat här länge. Dessutom har vi också stort personligt intresse av terrängcykling och andra motionsidrotter, säger butikens Alexander Pettersson.
Butiken har också ett litet annat fokus än konkurrenterna, då man inriktar sig mycket på hårdvarorna och sporter åt det mer äventyrliga hållet. Alexander Pettersson märker av ett ökat intresse för både cykling och motion överlag bland Sundsvallsborna i alla åldrar. Där kan de ökade möjligheterna för terrängcykling vara en ytterligare pusselbit.
– Det här följer trenderna i samhället då allt fler vill motionera på något sätt, då handlar det ofta om sådant här idrottande, menar han.

Sugen på att köpa en mountain bike från Giant? Här hittar du öppettiderna!

Kom ut och cykla!
Många tror kanske att det är orimligt dyrt att införskaffa alla nödvändiga produkter som krävs för terrängcykling, men det finns ändå dyrare fritidssysselsättningar. Då det handlar om engångskostnader får man ändå ut många cykelturer av sina produkter.
– Det viktigaste är ändå att man kommer ut och cyklar, så lås dig inte i prisgränser och liknande. Det blir ändå som allra roligast när man har bra grejer och full utrustning, säger Alexander Pettersson. Han tipsar även om att man kan vidga sina vyer genom att testa ett lopp när man börjar bli mer varm i cykelkläderna. Funäsloppet är ett sådant lopp, som ger en härlig miljöupplevelse i fjällnatur.

Anthem 1 – En av Giants populära cyklar

 

En gigant inom MTB
En av de populäraste leverantörerna för mountainbike på Sportringen Sundsvall är Giant. Giant är världens största cykeltillverkare och en gigant inom MTB branschen. De har funnits med länge och inriktar sig mycket på high end-cyklar. På Sportringen lyfter man bland annat fram deras ständigt fina testresultat.
– Giant gör verkligen fina och konkurrenskraftiga cyklar och tack vare att de är en lokal leverantör har vi möjlighet att verkligen utnyttja deras fulla utbud, förklarar Alexander Pettersson.
Något som både Alexander Pettersson och Anders Erlandsson lyfter fram är det lokala engagemanget vad det gäller mountainbike i Sundsvall. Inte minst inom den nystartade klubben Sundsvalls stigcyklister, en förening som växer så det knakar.
– Inom vår utredning för vi även dialog med lokala cykelföreningar för att utnyttja Sundsvallscyklingens fulla potential, berättar Anders Erlandsson, friluftsstrateg på Södra Berget.

Läs mer om Giants produkter här