Därför är det oslagbart att shoppa lokalt

Trivseln i Gävle City är beroende av dig. Det är den enkla sanningen. För när du väljer att shoppa lokalt händer något. Pengar som du handlat för omvandlas till något nytt. Och ur det kommer nya upplevelser. Som du kan njuta av i Gävle City.
  • 1/2

    #SHOPPALOKALT. När fler handlar lokalt i Gävle City vågar butikerna satsa på ett breddat sortiment. Som leder till fler anställda. Och nya upplevelser. Det är den lokala shoppingens häftiga kretslopp.

  • 2/2

    PÅ GÅNG. Nu är det julmarknader varje helg runt om i stan. Och första advent är det självklart dags för bockinvigning. Plus garanterat en och annan happening i butikerna.

Samspelet mellan Gävle City och dig som shoppar lokalt är som ett kretslopp. Varor, tjänster och upplevelser cirkulerar. Och ni blir så där lite lagom ömsesidigt beroende av varandra.
– Att du besöker och spenderar pengar i stadskärnan är helt avgörande för hur myllrigt mysigt det kan vara här, säger Daniel Swärd centrumutvecklare. När fler och fler väljer att shoppa lokalt händer något häftigt.

Han fortsätter:
– Genom din shopping kan och vågar butikerna satsa ännu bredare i sina sortiment. Och här någonstans uppstår det häftiga i samspelet där företagen kan bredda utbud och sortiment, bygga ut, anställa en till och när det sker hos en rad olika företag i city så stärks stadskärnan. Och det ger samtidigt en starkare arbetsmarknad, lättare att få praktik, lättare för en kompis eller ett barn att få sitt första jobb.

Att Daniel har viljan att fortsätta utveckla stadskärnan råder ingen tvekan om.
– Tänk dig att du som besökare kliver av tåget och blickar upp mot Drottninggatans livfulla gågata. Med känslan: ”Vilket mysigt ställe! Så skulle jag vilja ha det hemma”. Eller när du står där mitt på Stortorget. Och inte kan välja håll att gå åt. För att alla torgets sidor är lika attraktiva. Så istället slår du dig ner med en kaffe på uteserveringen. Och tittar på folk.

– Eller, fortsätter Daniel, vad sägs om att testa Rådhustorgets vintriga skridskobana? Fint omgiven av ljussatta paviljonger. För att lite senare titta in i Rådhusets anrika värme och kolla vad som är på gång där just idag?

”Tillsammans blir vi oslagbara när vi väljer att shoppa lokalt”

Nya mötesplatser. I tanken javisst – men redan idag är Gävle City den naturliga träffpunkten för väldigt många.
– 8,5 miljoner människor rör sig här varje år. Det är alltså till stadskärnan folk tar vänner, familj och besök för att uppleva pulsen och utbudet. Idag finns här 150 butiker och ett 80-tal restauranger och fik. Trenden nyetableringar är på uppåtgående. Även om den avstannat aningen 2017. Troligen på grund av allt byggande.

STÖRSTA SHOPPINGUTBUDET. – Idag har vi 150 butiker och ett 80-tal restauranger och fik i Gävle City, berättar Daniel Swärd, centrumutvecklare

Gävle City är en av det största arbetsgivarna i kommunen.

– Vi närmar oss 1700 anställda totalt i butiker, inom matsektorn samt när det gäller service. Det är lika många anställda som Billerud Korsnäs och Coop mitt-regionen har tillsammans.

Och få samlingspunkter är så välkommet mottagande som ett city med öppna butiker.
– Den livgivande handeln behövs. Det är ju så kul att shoppa med vännerna och få smakråd. Och att träffa kunniga engagerade anställda som brinner för butikens sortiment.

De lokala handeln i innerstan behövs.
– Så nästa gång du sitter ett klick bort från att beställa något på nätet, tänk till en gång extra. För går det att #shoppalokalt så bidrar du till den lokala shoppingens kretslopp. Det där vi tillsammans gör Gävle City oslagbart, avslutar Daniel.