Gävletravet bjuder in till familjefest

Med en historia som sträcker sig tillbaka till 1938 har Gävletravet etablerat sig som en stark aktör på marknaden. Deras årliga travdag i maj lockar tusentals besökare i alla åldrar och de har även byggt upp en stabil kurs- och utbildningsverksamhet.

Gävletravet bjuder in till familjefest

Trav har funnits i hundratals år och idag är sporten en del av Sveriges folksjäl. Gävletravets bana grundades 1938 och brukar kallas för ”Sveriges snabbaste bana”. Den ligger i stadsdelen Sätra i Gävle och drivs som en ideell förening med cirka 70 medlemmar.
–  Gävletravet är perfekt för dem som gillar hästar, fart och spänning. Den 18 maj är det dags för årets travfest och vi har aktiviteter för både stora och små. Det kommer att bli en riktig familjefest, säger Mathias Gustafsson,

Under dagen kommer bland annat H.K.H. Prins Daniels lopp avgöras där vinnaren tar en plats i Elitloppet på Solvalla. Dessutom körs Gunnar Wallbergs Minne för kallbloden. Mathias Gustafsson ser fram emot årets travdag.
– Kom och se flera topphästar med bland annat fjolårets elitloppsvinnare Ringostarr Treb och de bästa tvåbenta profilerna i svensk travsport. Vi har cirka 6 000 besökare varje år och det finns möjlighet att testa på att köra och rida, men även ett område för barn med hoppborg och andra roliga aktiviteter, säger han.

”Gävletravets största travdag är lördag den 18 maj – och det är en kanondag att avnjuta tillsammans med familj och vänner”

Årets stora nyhet är att de kommer att köra ”Vägen till Elitloppet – Gävle Lilla Pris” för ponnyhästar kategori A. Det innebär att travdagen utökar utbudet med ett ponnylopp under samma dag.
– I ett gemensamt samarbete med Solvalla kommer vi precis som i H.K.H. Prins Daniels lopp att köra loppet över distansen 1609 meter autostart med max tio startande där vinnarna tar en plats i Lilla Elitloppet på Solvalla söndagen den 26 maj. Det blir alltså två elitloppsplatser som står på spel i Gävle, säger Mathias

Följ oss på Facebook för att få veta mer om vad som händer hos oss

För dem som får mersmak för den anrika sporten eller är nyfikna på trav, erbjuder Travskolan en bred kurs- och utbildningsverksamhet för både vuxna och barn. Det innebär att de har deltagare som inte har någon som helst erfarenhet av häst- eller travverksamhet till de som är mer bevandrade inom ämnet.
– Vi har utbildningar från den första kontakten med hästar, fortsättningskurser och licenstagning för dem som vill tävla och träna trav och monté med ponny och stor häst, säger Frida Edin, utbildningschef.

Deltagarna behöver inte köpa egen utrustning under den första terminen. Travskolan lånar bland annat ut hjälmar och säkerhetsvästar.
– Det är viktigare att de får prova på att köra trav och känna efter om det är något för De som är intresserade av hästskötsel har även möjlighet att få hjälpa till i stallet, säger Frida Edin.

”Travskolan fyller 25 år och vårt arbete bygger på att förmedla, ge insikt och utveckla kunskap och kännedomen om hästar och trav”

I stallet finns shetlandsponnys, gotlandsruss samt varm- och kallblodiga travhästar som både går att rida och köra. Travskolan har även tillgång till travbanan, rakbana, körbana och en inhägnad körbana. De anordnar dessutom event för företag, kompisgäng och after work med mat och dryck.
– Tandemkörning är en populär aktivitet där deltagarna kan köra både enskilt eller flera, men vi anordnar även ponnyrace. Vi är på plats under travdagen den 18 maj för dem som har frågor om våra kurser och utbildningar, avslutar Frida Edin.

Vill du läsa mer om Sveriges snabbaste bana? Här hittar du vår hemsida