Funktion visade väg till familjen Westlings nya kök

När Per och Ann-Chatrin Westling gjorde slag i saken och bytte kök efter flera års funderande var det funktion och genomtänkta val som fick styra. Det nya ljusa köket har fått rymd, fria arbetsytor och gott om förvaring på en liten yta.

Funktion visade väg till familjen Westlings nya kök

Per och Ann-Chatrin Westling bestämde sig för att byta köket 1998 när de flyttade in i sitt hus men det kom annat emellan. Barnen var små och det var fullt upp. Nu har barnen flyttat ut och det finns både tid och kraft för nya projekt. Ändå var det en process på två år att komma till skott. Köksbytet skulle kräva förändringar i både planlösning och hall.

Det svåraste för oss var nog att bestämma oss för vad vi ville ha. Att titta förutsättningslöst hjälpte oss. Vi har kollat på många utställningskök, vi har varit överallt! Vi var öppna för att se vad som fanns, säger Per Westling.

SMART LÖSNING. En av anledningarna att Per och Ann-Chatrin valde kök från Ballingslöv

Per drar ut en lådhurts i ett av hörnbänkskåpen, den går att dra ut diagonalt. På så vis nyttjas hörnytan maximalt.
Det var den här lösningen som gjorde att vi valde just det här köket, från Ballingslöv. Vi gillade den här lådmodellen. Samtidigt fungerade måtten på stommarna bra med våra ritningar och vi kände förtroende för kvaliteten, säger Per.

Per och Ann-Chatrin hade ritat upp ett förslag när de vände sig till Alexandra som är kökssäljare på Gärdin och Persson.
Alexandra hjälpte oss med en ny ritning utifrån vårt förslag. Vi flyttade om så vi fick det här utdragbara kryddskåpet. Annars är det som vi tänkt.

Läs mer: Så går du tillväga för att boka en kostnadsfri köksplanering

Funktion har löpt som en röd tråd i familjen Westlings köksval, från utformningen av hela köket till valet av köksleverantör.
Vi ställde oss frågan ”vad vill vi ha?”. Vi ville framför allt ha större bänkyta. Sedan ”Vad vill vi ha för kök?” Det var lite svårare, det finns ju så många lådor, stommar, hurtsar — nästan för mycket, konstaterar Per.

Valet föll till slut på släta men falsade luckor i trä som smälter väl in huset som är från 30-talet. Familjen Westling var på det klara med att luckorna skulle vara vita vilket hjälper till att ge rymd på den förhållandevis lilla köksytan.

Till skillnad från många andra har Per och hans fru valt att sätta upp en till vägg istället för att slå ut. Det har gett dem mer förvaring och fler fria arbetsytor. Dessutom har frysen, som tidigare stod i matrummet, nu flyttat in i köket.

Det var värt varje krona att slippa det jobbet

Per och Ann-Chatrin valde att bygga köket själva. De rev ut det gamla köket under semestern, lade golv och gjorde sig redo för köksbygge lagom till höststarten.
Köksstommarna levererades färdigmonterade. Det var värt varje krona att slippa det jobbet, säger Per.

Han konstaterar att köksbygget löpte smidigt, mycket tack vare en god planering och att Per och hans fru hade tid på kvällar och helger att göra jobbet. Ändå är det en stökig tid att byta kök.
Vi hade fulla vardagsrummet och hallen med stommar och vitvaror. Att sätta upp stommarna tog cirka två veckor för oss. Men sammantaget var vi köklösa i två månader.

Per visar var de hade sitt tillfälliga kök i matsalsrummet utanför köket.
Här hade vi bänkspis, gamla bänkstommar och mikro. Vatten tog vi från badrummet. Det blev en hel del papptallrikar, konstaterar Per.

Ändå är han väldigt nöjd över att ha byggt köket själv.
Det var roligt att bygga också, särskilt när vi blev så nöjda med slutresultatet. Det blev som vi ville ha det, säger han nöjt.

Första stegen när du ska bygga kök

Alexandra Johansson-Wall, kökssäljare Gärdin och Persson tipsar om de första stegen som kan göra det lättare att komma igång med ditt nya kök.

  • Låt dig inspireras
    Kom gärna in till oss på Gärdin och Persson och titta på våra utställningskök eller titta på utställningsbilder på Ballingslövs hemsida. Vi som är kökssäljare hjälper gärna till med smakförslag.
  • Gör en ritning
    Det kostar inget att få en ritning. Med en ritning ser du och kan få nya idéer. Jag brukar göra ytterligare förslag med mina idéer. I slutändan kan kökets utformning bli något mittemellan.
  • Rätt mått
    Vi kommer gärna hem till dig för att ta mått.
  • Vatten och fläkt
    Ha koll på vatten och fläktsystem. Går det att flytta eller ska det vara på samma ställe?
  • Stil
    Ha koll på stilar men blanda gärna, ta det du gillar. Du kan välja ljusa luckor men en mörk köksö till exempel. Jag hjälper till med vilken färg som passar övriga färger i rummet. Vi kan titta gemensamt på luckor, bänkskivor och det du önskar.

Gärdin och Persson är återförsäljare för svensktillverkade Ballingslövs kök. Köken har 20 års garanti på skenor till lådor och gångjärn. De har 10 års hållbarhetsgaranti på alla skåpsstommar. Köken tillverkas efter kundens beställning vilket gör det möjligt med specialanpassningar och skräddarsydda kök.

www.gardinpersson.se/kok/ballingslov