Billigt och lyxigt – här är spabadet du har råd med

Det behöver inte kosta skjortan att investera i ett spabad, det får vi klart för oss efter ett möte med Pelle Rundqvist som är säljare på Folkpool i Järna. Han lägger korten på bordet – och tipsar om årets bästa köp!

Billigt och lyxigt – här är spabadet du har råd med

Tänk dig att ha ett uppvärmt bad på tomten, året om, där du kan glida ner när som helst. Ta ett djupt andetag från vardagens stress och inkassera livets goda. Det är en dröm som är i högsta grad överkomlig! Spabad är något så lyxigt som en vidareutvecklad bubbelpool som är byggd för att användas utomhus året om. Alltid med inbyggt reningsverk, massagemunstycken och belysning. De är välisolerade och har termolock som håller värmen instängd. Jämfört med vedeldade badtunnor betydligt mindre jobb och dessutom med ständig tillgång till sköna bad utan tidsödande förberedelser.

Hos Folkpool i Järna kan man känna och klämma på ett stort antal spabad, där det finns två stycken från NorthStar som är nya för 2014 och därför säljs till ett extra lågt introduktionspris. En rund för fyra och en fyrkantig för sex personer. Säljaren Pelle Rundqvist är ivrig på att berätta om alla fördelar med just spabad.
– Ja, om fler förstod hur enkelt det är och faktiskt inte alls dyrt så hade nog fler satsat på ett spabad. De här två baden är visserligen lite enklare utformade, men av hög kvalitet och samma material som systermärket Nordic Hot Tubs, berättar han.

Pool
Pool PoolPoolPelle Rundqvist menar att det finns spabad för alla plånböcker.

Vad kostar baden?
– Det lilla kostar 34.900 kronor istället för 43.790 kronor, det stora kostar 39.990 där ordinarie pris är 49.990 kronor. Så det finns pengar att spara för den som är kvick i svängarna! Det är väldigt konkurrenskraftiga priser.
> Läs mer om dem här

Hur funkar frakt och installation?
– Först och främst ser man till att ha ett plant och dränerat underlag, exempelvis packat grus där man kan ställa badet. Frakten sker till tomtgränsen, så det behövs några starka som kan bära badet dit det ska. Det lilla badet väger 160 kilo, det stora 225. Installationen med el måste skötas av en elektriker, sen är det i princip bara att fylla på badet direkt med trädgårdsslangen, och sen är det klart!

Vad kostar det att ha badet igång?
– Det är billigare än man tror. Lilla badet drar 184 kwh vilket blir ett snitt på 150 kronor per månad med ett elpris på 80 öre per kwh. Det är enkelt att själv jämföra elpriser online! Vi har fått hjälp av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut att ta fram verklig strömförbrukning på våra mest populära modeller.

> Läs mer om elförbrukning för spabad här

Hur ofta behöver man tömma och göra rent badet?
– Det brukar inte behövas mer än tre vattenbyten om året, så vattenkostnaden är försumbar. Det ingår ett polyesterfilter som tar bort skräp, och så kan man köpa till ett enkelt och billigt dammsugarkit för att få bort gräs och annat. När man har badat så ska man lägga i en matsked klor och låta det dra en kvart med locket av. Dessutom finns det en inbyggd ozonlampa som mellan baden hjälper till att hålla vattnet rent och bakteriefritt.

bild2

Hur gör man när man ska byta vatten?
– I botten finns en ventil som man kan koppla en slang till, och enkelt dra ut det till en brunn på gatan. Har man inte haft så mycket klor i vattnet går det förstås att låta det rinna ut i rabatten direkt, alternativet är en billig dränkpump så får man in det i vanliga avloppet i huset.

Är det någon skillnad på de båda spabaden bortsett från storlek och pris?
– Det större spabadet har lite större massagejets, annars är de ganska lika varandra.

> Besök Folkpools poolbutik i Järna, där kan du se ett tiotal spabad och fem pooler i miljö, klicka här för karta och öppettider!