Orörd natur och skidåkning i världsklass: ”Fjätervålen är perfekt om man vill åka mycket skidor”

I norra Dalarnas storslagna omgivningar, precis på gränsen till Härjedalen, ligger den okända skidpärlan Fjätervålen. Här hittar man inte bara lugnet nära naturen utan också fantastisk skidåkning – helt utan trängsel.

I Fjätervålen hittar man 18 nedfarter i olika svårighetsgrader. Foto: Emil Sergel

Fjätervålen, som med sina 1002 meter över havet har Dalarnas högst belägna backe, ligger cirka två och en halv mil från Idre mitt i gnistrande vacker fjällnatur. Här hittar man 18 nedfarter i olika svårighetsgrader, som alla håller hög internationell standard.

– Pisterna, varav flera är FIS-klassade, är långa och välpreparerade, säger Sofie Andersson, vd och marknadsansvarig på Fjätervålen. Jämfört med de mer välkända skidorterna har vi sällan några liftköer vilket är perfekt om man vill åka mycket skidor, och även offpistskidåkningen är härlig och lättillgänglig. Att vi har många alpina klubbar som tränar här regelbundet är ett kvitto på skidåkningens kvalitet, och här har även arrangerats ett SM lite längre tillbaka i tiden.

Besök vackra Fjätervålen och njut av fin skidåkning – hitta mer information och boka din skidsemester här.

Foto: Emil Sergel

Även längdskidåkaren har mycket att hämta i Fjätervålen, konstaterar Sofie. Runt stugområdet och upp på kalfjället sträcker sig 48 kilometer längdskidspår som bjuder på milsvida vyer.

– Spåren går delvis genom ett naturreservat där man åker i helt orörd fjällnatur över myrar och vidder, men också nere i stugbyn där vi har upplysta sträckor. Bor man i någon av våra trevliga privatägda stugor eller lägenheter har man spåren precis utanför dörren så att man bara kan gå rakt ut och börja åka, och alla barn upp till 15 år åker dessutom längdskidor gratis. Här finns även en längdteknikpark där man kan träna upp sin teknik och balans, berättar Sofie.

Hyra stuga, gå i skidskola eller få mer koll på all skidåkning som erbjuds i Fjätervålen? Mer information här.

Foto: Emil Sergel

Lugn och avkoppling är synonymt med stämningen i Fjätervålen, som behållit sin småskaliga inramning ända sedan skidortens uppkomst på 1980-talet. Här finns skidshop, närlivsbutik och restaurang, samt skidskola, hundspann, toppturer och guidade skoterturer.

 

Foto: Hanna Wictorson

De närmaste åren finns spännande planer på hur Fjätervålen ska utvecklas, fortsätter Sofie, som samtidigt poängterar att alla förändringar sker i samklang med områdets ursprungliga karaktär.

– Målet är att inviga vår nya året runt-anläggning år 2025, som ska vara en klimatsmart fjälldestination med fokus på hållbarhet och innovativa lösningar. Vi vill behålla platsens unika atmosfär genom att prioritera den genuina känslan i allt ifrån byggmaterial till aktivitetsutbud. Hit kommer man med familjen för att åka skidor, äta gott och njuta av stillheten, och så kommer det alltid att vara, avslutar Sofie.

Besök vackra Fjätervålen och njut av fin skidåkning – hitta mer information och boka din skidsemester här.

Foto: Emil Sergel