Mäklaren: Här är de mest efterfrågade objekt på Örebros bostadsmarknad

Nya siffror från Svensk Mäklarstatistik visar att priserna på bostadsrätter har ökat i Örebro under hösten, medan priserna på villor har sjunkit något.

Här förklarar Andreas Getzman på Fastighetsbyrån varför – och berättar vilka objekt som är mest efterfrågade på den lokala marknaden.

Nu har Svensk Mäklarstatistik släppt siffrorna för höstens bostadsförsäljningar runt om i landet. Statistiken visar att priserna på bostadsrätter har ökat – medan priserna på villor har sjunkit i Örebro.
– Det är inte vår känsla att priserna på villor har sjunkit i Örebro. Även om statistiken visar att priserna sjunkit något under de senaste tre månaderna har siffrorna det senaste året stadigt klättrat uppåt. Så jag skulle säga att villapriserna är på stadigt uppåtgående, säger Andreas Getzman, franchisetagare och nyproduktionsansvarig på Fastighetsbyrån i Örebro, och fortsätter:
– Gällande bostadsrätterna har de varit svajiga under en tid. Men den senaste tiden har priserna varit stabila. Det är också värt att notera att de är tillbaka på samma prisnivåer som 2016.

Här är de mest efterfrågade objekten 

Svensk Mäklarstatistiks siffror visar att medelpriset för en villa i Örebro var 26 736 kronor per kvadratmeter under perioden augusti till oktober, vilket är en minskning med en procent jämfört med de tre föregående månaderna.
– Gällande villorna handlar det till stor del om ett lite mindre utbud i inledningen av året. De senaste månaderna har utbudet, sett till hela året, varit mer normalt. Men som sagt har det begränsade utbudet tidigare i år har drivit på priserna uppåt. Vi ser stor efterfrågan på mindre villor eller radhus nära city.

Priserna på bostadsrätter har däremot stigit med cirka sex procent de senaste tre månaderna och för dem är medelpriset nu 25 775 kronor per kvadratmeter.
– På bostadsrättsidan är utbudet jättestort. Det beror på att människor ser att priserna börjat återhämta sig och då vågar fler sälja, i kombination med att det är väldigt mycket nyproduktionsobjekt som ligger ute. Vi ser att förfrågan på nyproduktion är stor och tycker att det går att sälja till de priser som bestämts men att det tar lite längre tid, säger han.

Andreas Getzman tror att den positiva utvecklingen på bostadsmarknaden kommer att fortsätta.
– Då vi verkar på en tillväxtmarknad tror jag att vi ser en positiv utveckling framåt där priserna för både villor och bostadsrätter kommer att fortsätta stiga, säger han.

Det är extra stort utbud av bostadsrätter i Örebro just nu. Foto: Pressbild/Fastighetsbyrån

Det här är Fastighetsbyrån

  • Fastighetsbyrån är Sveriges ledande mäklarkedja, sett till både omsättning och antal affärer.
  • Företaget har cirka 1 700 medarbetare på 255 franchiseägda kontor runt om i Sverige.
  • Under 2018 förmedlade Fastighetsbyrån cirka 44 000 bostadsaffärer till ett försäljningsvärde av cirka 95 miljarder kronor.
  • Företaget har även verksamhet utomlands med cirka 150 medarbetare i Spanien och Portugal.
  • Fastighetsbyrån grundades år 1966 och är ett helägt dotterbolag till Swedbank.

Här kan du läsa mer om Fastighetsbyrån och hitta ditt närmaste kontor.