Äntligen dags – då går FT-cupen i Falköping av stapeln: ”Så gott som fullt”

Helgen den 13-15 maj är det äntligen dags för FT-cupen igen och i år firar man dessutom 25-årsjubileum. Redan nu är det så gott som fullbokat på deltagarsidan och arrangörerna ser fram emot en fullspäckad helg.

Den 14 maj går den 25:e FT-cupen av stapeln.

FT-cupen är en av Sveriges största tävlingar inom brottning och den 14 maj klockan 09:15 är det invigning av den 25:e upplagan. Falköpings ABK-brottning står som arrangörer precis som alla tidigare år och 25-årsjubileumet ska firas rejält med både defilering, musikkår och sedvanligt sjungande av nationalsången. Platsen är också densamma som tidigare, Odenhallen i Falköping. Men att det skulle bli just maj och att FT-cupen 2022 skulle bli den 25 i ordningen har inte varit helt självklart.

– På grund av pandemin ställdes 2021 års upplaga tyvärr in, och det är även på grund av detta som vi valt att flytta turneringen till maj. Vi har ju alltid köpt FT-cupen i mars annars, så det känns lite ovant, säger Kristina Edsberg som är tävlingsansvarig.

Senaste gången FT-cupen gick av stapeln, 2020, hade man ett större tryck än någonsin och fick tacka nej till flera klubbar. Många kom från Tyskland, Danmark, Norge och Finland. Man hade närmare 600 anmälda totalt och omkring 1000 matcher utspelade sig under helgen.

– Det är såklart jätteroligt att cupen har blivit populär även över landsgränserna, säger Kristina.

Läs mer och se hela programmet för FT-cupen 2022 här

Känslan inför årets turnering är bra och man ser fram emot en fullspäckad helg med många deltagare.

– Vi har ju gjort det här i 25 år nu, och har så gott som fullt på deltagarsidan så det är väldigt roligt, säger Kristina.

Fristil och grekisk-romersk stil är de två varianterna av brottning. Män kan tävla i båda och kvinnor tävlar traditionellt endast i fristil. Under FT-cupen i maj kommer publiken att få se alla åldrar från 7 år och uppåt tävla.

Vi sponsrar 25:e upplagan av FT-cupen – läs mer här

– I grekisk-romersk stil får man bara använda armarna och överkroppen och får inte ta grepp under höften, förklarar Kristina.

Det är en stor turnering med väldigt mycket publik. Nästan som ett SM eller EM

De senaste åren har barngrupperna växt väldigt mycket och sporten lockar många yngre utövare. Några av barnen , 7-8 år gamla, ska göra sina debuter i tävlingssammanhang på FT-cupen i år.

– Det är såklart väldigt speciellt för dem. Det är en stor turnering med väldigt mycket publik. Nästan som ett SM eller EM. Så de är säkert nervösa, säger Kristina.

Här kan du skicka in din anmälan till FT-cupen 2022

En nyhet för i år är att att både publik och deltagare kan njuta av mat från lokala leverantörer som går att köpa precis utanför Odenhallen.

– Det ger verkligen en extra  inramning till årets jubileum-cup.