Digital tandvård gör ditt leende personligt

När Amir Pirhayati öppnade sin tandläkarmottagning Estetikcenter i Örebro för tre år sedan var målsättningen klar. Han skulle använda de senaste teknikerna inom tandvård. Och så har det blivit.
– Det digitala sättet att skapa fasader och porslinskronor vid bett-rehabilitering och kosmetisk tandvård gör att varje patient får ett optimalt designat leende.

I VÄRLDSKLASS. – Jag drivs av det jag kan leverera till patienten. Jag vill känna att jag levererar det absolut bästa jag kan, säger Amir Pirhayati, tandläkare som driver Estetikcenter i Örebro. Då sover jag bra om nätterna.

Estetikcenter i Örebro är en allmän tandläkarmottagning med även en nischad mottagning för estetisk tandvård.
– Vi utför all slags tandvård, berättar tandläkare Amir Pirhayati som jobbar på mottagningen tillsammans med sköterskan Marika Höglund. Men mottagningen är också nischad på att designa personliga leenden som passar varje individ perfekt.

Som den perfektionist Amir är har det därför varit särskilt viktigt att omge sig med rätt teknisk utrustning. Och rätt samarbetspartners.
– Några av de riktigt duktiga tandteknikerna inom digital tandvård finns utomlands. De formger tänderna efter patienternas utseende, läpplinje, näsvingar etc enligt digital smile design konceptet. Utifrån det designar de tänder som passar patientens personlighet. Tänder som ser naturliga ut, också på riktigt nära håll.

”Digital tandteknik öppnar upp en annan värld av möjligheter”

Att jobba digitalt ger stora fördelar för patienten. Till att börja med slipper patienten dem konventionella avtrycksmaterialen men det går också snabbare att skicka arbetet och framställa det nya. I det första skedet skapas designade modeller i plast i den medicinska 3D-printern hos Estetikcenter.
– Det blir lite som att prova kläderna innan man bestämmer sig, säger Amir. Patienten får se sitt nya leende och samtidigt känna in hur tänderna känns och ser ut innan ytterligare åtgärder vidtas. Först när patienten är helt nöjd går vi vidare.

Amir tog examen på tandläkarhögskolan i Umeå 2009. Sedan dess har han gått närmare ett 40-tal kurser. Företrädesvis utomlands och på senare tid inom estetisk tandvård.
– Jag vill ha världsklass på det jag gör och utbildar mig hela tiden. Jag tror aldrig man blir fullärd och jag brinner för att skapa något nytt inom tandvården. Är perfektionist och ger mig aldrig förrän jag själv är helt nöjd.

VISUELLT ENGAGEMANG. Patienterna fotas före och efter. De får också med sig en videofilm hem. På Estetikscenters instagramsida ligger idag ca 215 före-och-efterbilder samt många videofilmer.

Idag jobbar Amir med några av de duktigaste tandteknikerna i världen.
– Det är kötid för tandläkare att börja samarbeta med flera av dem. Och teknikerna ställer också stora krav på oss som tandläkare. Liksom vi tandläkare ställer krav på dem. Tillsammans brukar detta ge ett bra resultat för patienterna.

I dagarna väntar Estetikcenter i Örebro hem en ny röntgenutrustning (volymtomograf). Med den blir mottagningen en av Sveriges mest uppdaterade klinker.
– Man kan inte modernisera en klinik mer än så i dagsläget, anser Amir. Röntgenutrustningen gör det exempelvis möjligt att planera implantatoperationer i förväg och optimera slutresultatet. Vi kommer även ha en radiolog som bedömer röntgenbilderna.

Läs mer om våra behandlingar här!

Det är en lugn atmosfär på kliniken.
– Vi månar om våra patienter och att de ska trivas hos oss. Är man tandvårdsrädd sätter vi alltid lite extra tid så patienten inte behöver känna att vi stressar. När vi utför fasader så slipar vi väldigt lite och enbart där det absolut behövs. Det innebär att vi på kan utföra fasadbehandlingar nästan helt utan bedövning då det inte känns något.

Prismässigt försöker Estetikcenter hålla i regel samma pris som Folktandvården i Örebro län gällande allmän tandvård för att alla ska ha råd. Dock är vi lite dyrare på vissa specifika åtgärder. Kliniken är självklart ansluten till försäkringskassan.
– När det gäller estetisk tandvård och digital smile design sker en första konsultation, säger Amir Pirhayati på Estetikcenter i Örebro. Välkommen!

Digital smile design

Enkelt uttryck går digital estetisk tandvård till så här:

  • Amir gör via digital scanner ett avtryck av befintliga tänder.
  • Patientens ansikte och leende fotas från olika håll.
  • Avtrycket och bilderna skickas digitalt till utvalda tekniker utomlands.
  • Teknikerna formger tändernas utseende och gör en ritning.
  • Ritningen skickas digitalt till en medicinskt avancerad 3-D-skrivare som finns på plats hos Estetikscenter i Örebro.
  • Den medicinska skrivaren printar ut tänderna som sedan provas av patienten innan behandlingen startar.