Kaminen är husets hjärta

För Mats-Arne Axelsson i Bollnäs har ved och vedeldning alltid varit en självklar del av livet. Från att arbeta med motorsågen i skogen till att tända en brasa i kaminen när han kommit hem. Men så flyttade han till ett hus utan någon möjlighet att elda.
— Bara kärleken kunde få mig att ta ett sådant beslut, säger Mats-Arne.

Mats-Arne valde en täljstenskamin som kan magasinera värme. Två kilo ved i timmen räcker med den här modellen.

Nu har han bott med sin fru Marie i det nya huset i några månader, så hur gick det då att bo i ett hus utan eldstad?
— Vi har ju installerat en kamin nu, så det är inga problem alls, säger Mats-Arne och skrattar.

Skog, ved och eldning. Självklara saker för Mats-Arne Axelsson. För honom har vedeldning varit nästan som en del av hans identitet berättar han. Att fälla träd, hugga ved och att elda för såväl värmens som mysfaktorns skull har alltid varit givet.
— Bara en enkel sak som att klyva upp veden man behöver är ju fantastiskt. Jag klyver alltid manuellt med yxa. Det är ren terapi för mig, berättar Mats-Arne.

Men när flyttlasset gick från Sveg till Bollnäs för några månader sedan stod han inför en obekant situation. Han och frun Marie skulle nu flytta in i ett hus helt utan eldstad.
— Det kändes ju märkligt. Men jag pratade med Eldabutiken här i Bollnäs och det var fullt möjligt att installera en kamin, så egentligen var det aldrig något stort problem, berättar Mats-Arne.

Ville ha det riktigt gjort
Även om Mats-Arne kan mycket om eldning och kaminer valde han att ta hjälp med monteringen.
— Hade jag varit 20 år yngre så hade jag försökt göra det själv. Nu valde vi att anlita proffs och det är jag glad för. Bara att montera skorstenen, gå igenom bjälklag, undvika ventilationsrör på vinden och allt vad det var. Det är inga enkla saker precis, så det är bäst att proffsen får sköta det där, konstaterar Mats-Arne.

Mats Hagman på Eldabutiken i Bollnäs berättar att det är fullt möjligt att installera en kamin själv, men att de flesta väljer att göra som Mats-Arne och ta hjälp med hela jobbet.
— Du kan installera själv, men du måste veta vad du sysslar med. De allra flesta vill faktiskt ha hjälp med installationen och många kunder uppskattar att vi tar hela ansvaret, fram till godkänd eldstad, säger Mats Hagman.

Mats Hagman på Eldabutiken i Bollnäs

Husets hjärta – både värme och mysfaktor
För Mats-Arne har vedeldningen alltid handlat både om både värme och mysfaktor.
— Främst är det för värmen jag har eldat, men samtidigt är det ju en enorm mysfaktor att ha en brasa sprakande i kaminen, säger Mats-Arne. Och när man placerar kaminen centralt i huset, som vi har gjort nu när den står här i hallen, då blir den som husets hjärta.

Placering
Det är många aspekter att ta hänsyn till när kaminen ska placeras i rummet. Vilket avstånd till vägg och tak som är tillåtet är en sak. Hur bjälklaget ser ut och om det finns dolda rördragningar som måste undvikas när skorstenen ska monteras är andra saker att ta med i beräkningen.
Med sneddragningar av rökrör och genom att välja rätt placering av skorstenen går det nästan alltid att få till den lösning som kunden önskar berättar Mats Hagman på Eldabutiken.
— Kunden väljer. Ofta finns det några givna alternativ för placeringen, men kunden väljer och nästan allt går att lösa, konstaterar Mats.

Har gått smidigt
För Mats-Arne flöt arbetet på riktigt bra. Han hade ju lång erfarenhet av kaminer och eldning och visste redan hur han ville ha det.
— Jag visste att kaminen skulle stå här i hallen, precis här, säger Mats-Arne och pekar en halvmeter till höger om kaminen.

Men det blev inte exakt så i slutändan.
— Grabbarna från Eldabutiken föreslog att vi skulle flytta den lite och tack vare det får jag plats med vedkorgen också och dessutom kan jag se kaminen från både köksbordet och från soffan i vardagsrummet, det blev ju underbart bra, säger Mats-Arne.

Det är under hembesöken som de små detaljerna brukar upptäckas berättar Mats Hagman, som ofta är ute och besöker kunder.
— Ofta ser vi någon liten detalj som kan göra lösningen ännu bättre, berättar han.

Så här går det till när en kamin ska installeras
Eldabutiken i Bollnäs installerar flera kaminer i veckan och har bra rutin på arbetet. Inför varje installation är det flera punkter som ska prickas av. De gör alltså hembesök, kontaktar sotare och kan hjälpa till med bygganmälan till kommunen. När kunden sedan har valt kaminmodell kan man se på exakt placering.
— Olika modeller har olika regler, exempelvis för hur nära en vägg de får stå, förklarar Mats Hagman.
När det är klart och alla papper är i ordning är det dags för montering. Mats och kollegorna bär in kaminen och provplacerar den. När kunden är nöjd sätter de igång.
— Då får kunden gå och koka kaffe eller något, för då kör vi på. En till två dagar tar det, sen är det klart, berättar Mats.

Kärlek, kamin och ved – i den ordningen
När Mats-Arne får frågan om hur länge de hann bo utan kamin tittar han snabbt ner i kalendern, han tystnar en kort stund.
— Men du, det är ju bröllopsdag i dag, utbrister han när han ser upp från kalendern och sällan har väl någon sett så stressad och så glad ut samtidigt.

Han stänger luckan till den nya täljstenskaminen och vi avslutar intervjun skyndsamt. Det finns trots allt något som är viktigare än både ved och kaminer, även för Mats-Arne. Och därför måste han skynda sig iväg för att köpa blommor och lite ingredienser till kvällens middag. Förmodligen kommer han hinna med att bära in ett rejält lass ved också innan Marie kommer hem från jobbet.

Fakta Eldabutiken i Bollnäs

*  Över 40 kaminer i utställningen
* Hembesöken är kostnadsfria
* Kaminer från flera tillverkare i Sverige, Norge och Danmark
* Har egen personal som gör installationerna
* Tar helhetsansvar ända fram till godkänd eldstad