Så ska du tänka när du byter spis
– Det som är bra om du vet när du kommer till oss är vilka mått det finns att ta hänsyn till och om det är 230 eller 400 volt du har. Sedan kommer vi in på det roliga, säger John.
Foto: Patric Leo
För att hitta rätt bland alla olika valmöjligheter ger de här en snabbguide på hur du ska tänka för att hitta den bästa lösningen sett till dina behov.
– Det jag tycker man ska börja med är att dra nytta av den tekniska utvecklingen för att bli bättre i köket och för att underlätta din vardagsmatlagning, säger John.
Det finns tre olika lösningar av plattor på de spisar som säljs idag, den klassiska gjutjärnsplattan, glaskeramikplattan och induktionshäll.
John och Felix rekommenderar varmt induktionshäll.
– Det är dags att slå hål på en myt, den att induktion är svårt och krångligt och att alla kastruller och stekpannor måste bytas ut. Det stämmer inte. Det är ytterst få som inte fungerar, säger Felix.
– I princip allt som tillverkas idag är anpassat för att fungera på alla lösningar.
John fyller i.
– Det är bara billiga aluminiumkärl och koppar, samt en del billigt eller gammalt rostfritt som inte fungerar på en induktionshäll. Du behöver inte oroa dig, du får god hjälp i butiken vilka kärl du kan behålla och vilka som behöver bytas ut.
”Använd tekniken för att få bättre resultat i köket.”
Induktionshällen är enkelt förklarat en modern och snabbare variant av en gasspis. Fördelarna är många.
– Du kan reglera temperaturen snabbt och utan restvärme med stor kontroll. Den håller en jämn nivå, från början. Om du till exempel ska sjuda något går det snabbt att reglera, jämfört med en gammal gjutjärnsplatta där du kokar upp på sexan, och sedan ska ner på trean och efter ett tag upp på fyran, säger John .
–Ja precis, om du märker att något håller på att koka över sänker du bara värmen och det ger omedelbar effekt. Du behöver inte längre lyfta av kastrullen, vrida ner plattan och vänta på att värmen ska gå ner på plattan innan du kan ställa tillbaka kastrullen, säger Felix.
Säkerheten är också en stor fördel med induktionshäll.
– Induktion är oerhört säkert. Om du skulle råka gå ifrån plattan och inget står på den slår den av sig själv. Dessutom, eftersom uppvärmningen sker genom magnetism blir det ingen värme på plattan. Den enda värme som finns kvar när du slår av plattan är den lilla värme som kärlet gett ifrån sig. Eftersom hällen inte alstrar värme bränner heller ingenting fast, vilket gör det enkelt att hålla hällen ren och fin.
Steget nedanför induktion i teknisk bemärkelse är glaskeramik.
– Där sitter det element under som värmer glaset i den zonen som plattan finns. Det är fortfarande något snabbare än gjutjärn när det handlar om att koka upp. Däremot kan det fortfarande koka över, det finns restvärme på plattan som du eller barn kan bränna dig på och om det skulle råka koka över så finns det risk att det bränner fast. Men det är fortfarande en väl fungerande lösning, säger Felix.
I vårt breda utbud av hällar hittar du både induktionshällar och keramiska hällar – se mer här.
Sedan finns också de klassiska gjutjärnsplattorna kvar, för den som vill ha det som det alltid har varit.
– Men gjutjärnsplattor är gammalt i teknisk bemärkelse, och var gammalt redan för 15 år sedan, säger John.
Som konsument finns det såklart en faktor till som är avgörande när du ska köpa en ny spis – priset.
– Det behöver inte skilja särskilt mycket i pris. Induktion har blivit vanligare och därmed gått ner i pris rejält. I nyproduktion idag används nästan bara induktion. Det drar mindre energi och är både säkrare och enklare, säger Felix.
– Det är svårt att säga prisskillnaden på en spis, det beror på vad man valt för övriga tekniska lösningar. Den billigaste induktionsspisen är mycket billigare än den dyraste glaskeramikspisen. Men ser man bara till hällen så skiljer det max en tusenlapp, säger John.
Matcha mikrovågsugnen med resten av köket
I en spis finns det såklart även en ugn, och även där finns en rad olika funktioner och finesser att välja mellan.
– Vi kan börja att prata om rengöring. Det är tråkigt men oerhört viktigt, säger Felix.
– Dels finns det emaljerade ugnar där du inte har någon hjälp alls med rengöringen, det vill säga den klassiska lösningen. Men det finns två funktioner till.
– Katalysugnar har en skrovlig emalj som gör att matrester, fett och matstänk fastnar på ytan och bränns bort under matlagningen. Det gäller dock inte botten på ugnen där man kan köpa till ett droppskydd eller göra rent på klassiskt vis.
– Det tredje steget är pyrolysugn. Den låser sig själv, går upp till ca 480 grader och bränner bort allt fett och all smuts, det enda du behöver göra sedan är att torka bort lite aska ur hörnen.
John fyller i:
– Idag finns det även vissa plåtar som tål pyrolys. När du bränt fast dina potatisar på ugnsplåten är det bara att köra ur plåtarna i pyrolysfunktionen så är de rena.
”Framför allt tycker jag det är skönt att ha ugnen i arbetshöjd”
En annan sak som Din Elon pratar varmt om vid spisbyte är varmluftsugnen.
– Det finns fördomar om den också, men det borde vara standard idag. Precis som alla klassiska ugnar har den över- och undervärme. Men dessutom sitter en fläkt i bakkant som blåser runt luften. Cirkulationen gör att du kan få samma effekt på lägre temperatur, säger John.
– Det blir en koncentrering av energin och tittar du på alla recept idag på nätet så är de nästan alltid anpassade för varmluftsugn, säger Felix.
– Jag tycker man ska titta om ugnen har en bra matlagningstermometer också. Det finns få saker som kan göra en så besviken som en köttbit eller fisk som stekts alldeles för länge. Nu finns möjligheten att göra väldigt, väldigt bra mat hemma med enkla medel. Jag använder termometern till allt och behöver aldrig höfta, eller känna efter, jag får samma resultat varje gång, säger Felix.
– Den går dessutom att använda till så mycket mer. När jag bakar matbröd hemma använder jag också termometern. När den gått upp till 96–98 grader vet jag att det är färdigt och det blir perfekt gräddat – varje gång, säger John.
– Använd tekniken för att få bättre resultat i köket.
Går du i tankar att renovera hela köket?
I så fall rekommenderar John och Felix på Din Elon att du tänker till en extra gång.
– Har du möjlighet tycker jag att du ska installera separat häll och separata ugnar. Då ökar dina möjligheter att få mer hjälp och fler funktioner än i en klassisk spis, dessutom kan du ha lite friare placering, säger John.
– Framför allt tycker jag det är skönt att ha ugnen i arbetshöjd, säger Felix.
Varför separata ugnar och inte separat ugn?
– Ska du till exempel tillaga en köttbit i ugnen och servera tillsammans med en gratäng ska de tillagas på olika temperaturer. Med en kompaktugn kan du enkelt lösa det, säger John.
– Hemma har jag en stor varmluftsugn som också går att använda som mikrovågsugn. Ovanför har jag en arbetsugn som också går att köra som ångugn. Det är helt perfekt, säger Felix.
Det finns naturligtvis mer funktioner och finesser man kan få men det här täcker in det viktigast. Resten reder vi ut när du kommer till oss och ser till att du får det som passar just era behov bäst!