Småföretagaren Maria krävdes på 10 000 kronor efter cyberattack – så fick hon hjälp

Plötsligt kunde frilansfotografen Maria Fäldt inte komma åt sina egna bilder.
Hennes hårddisk hade tagits över av hackare, och hon riskerade att förlora tio års arbete. För att låsa upp hårddisken krävdes hon på omkring 10 000 kronor.
– Jag tänkte bara ”Haha, ni ska inte få några pengar av mig”, säger hon.

Frilansfotografen Maria Fäldt i Piteå drabbades av så kallad ransomware, ett utpressningsvirus, som krävde henne på motsvarande omkring 12 000 kronor i kryptovaluta för att släppa hennes bildfiler på datorn. Med hjälp av IT-konsulter kunde hon få ordning på sina bilder igen, och tack vare cyberförsäkringen hos Dina Försäkringar kostade det inte mer än självrisken.

Maria Fäldt var mitt uppe i ett stort uppdrag för en tv-produktion när hon en januarimorgon möttes av ett meddelande på sin datorskärm: Filerna är låsta men för motsvarande 10 000 kronor i kryptovaluta får du tillgång till filerna igen.
– Som tur var så visste jag att jag hade en bra backup i molnet, berättar hon.

Jag kan tänka mig att det är många som känner skam när de drabbas av sådant här.

Här kan du läsa mer om Dina Försäkringars cyberförsäkring

Maria Fäldt arbetar som frilansfotograf, med uppdragsgivare över hela Norrbotten och Västerbotten. Det digitala rånet, så kallat ransomware, var inte personligt riktad mot Maria och hennes enskilda firma i Piteå, utan mot det techföretag som tillverkar den externa hårddisk hon använder. Samtidigt som hennes filer hölls som gisslan kunde hon se en nyhet om hur människor över hela världen hade drabbats – sammanlagt rörde det sig om omkring 3 600 datorer.
– Jag såg hela världskartan och så den lilla pluppen uppe i norra Sverige, det var ju jag, säger Maria.

Bara några månader tidigare hade Maria tecknat en tilläggsförsäkring utöver hennes befintliga företagsförsäkring. Efter cyberattacken var hon väldigt tacksam över att Dina Försäkringars cyberförsäkring täckte kostnaden för de konsulter som hjälpte henne att få ordning på filerna igen.
– Vilken tajming att jag hade tecknat försäkringen, säger hon.

Nu ingår Cyber bas när du tecknar en ny företagsförsäkring hos Dina – klicka här och räkna ut ditt pris

Att betala lösensumman var aldrig aktuellt för Maria. Hon menar att den professionella hackerligan lika gärna skulle kunna kräva henne på ännu mer pengar en annan gång.
– Jag tänkte ”Ha ha, jag har backup på allting och en cyberförsäkring”, förklarar maria och fortsätter:

Men även om jag inte hade haft det så hade jag hellre betalat mina IT-konsulter för att lösa det än att stödja kriminell verksamhet.

Dina Försäkringar har sina rötter i Sockenbolagen som bildades redan 1768 – läs om företagets spännande historia här

Efter ungefär en timme hade Maria åter tillgång till sitt material i molnet. Men det krävdes ett omfattande arbete med själva hårddisken för att få ordning på alla bilder med hjälp av IT-konsulter.
– Det här är dyrt att fixa, försäkringen sparade mig nog omkring 25 000 kronor. Och det är en inte helt oansenlig summa för en liten företagare, konstaterar Maria.

I dag har hon, med hjälp av IT-konsulterna, garderat sig genom att inte längre tillåta att den externa hårddisken är uppkopplad mot nätet.
– Jag kan tänka mig att det är många som känner skam när de drabbas av sådant här. Vad jag har hört talas om så är det många som bara betalar, här finns nog ett stort mörkertal. Jag är glad att jag i stället får vara ett gott exempel, säger hon.