Så här väljer du rätt tvätt- och torkutrustning hemma – experten Elin på Din Elon i Söderhamn: ”Rätt maskiner underlättar enormt i vardagen”

Behöver du ny tvättmaskin? Tänk då till på vad du tvättar, hur du tvättar och vilken typ av plagg du tvättar. För när tvättutrustningen blir personligt rätt så underlättar den ditt vardagsliv. Här är frågorna du ska ställa dig innan köpet. Guide på vägen är Din Elons expert Elin i Söderhamn.

Så här väljer du rätt tvätt- och torkutrustning hemma – experten Elin på Din Elon i Söderhamn: ”Rätt maskiner underlättar enormt i vardagen”

Det är ingen hemlighet att skötseln av kläder är ett evighetsgöra som tar massor av tid. Men med rätt tvätt- och torkmaskiner kan du minimera tidsåtgången.

– Den tekniska utvecklingen har gått framåt enormt de senaste åren. Idag är maskinerna så effektiva och känsliga att också ett byte av en fungerande maskin med några år på nacken kan bli aktuellt.

Framförallt handlar utvecklingen om maskinernas förmåga att anpassa sig till det tvättbehov du har.

Vill du ha hjälp med att hitta rätt tvättmaskin? Kontakta oss

– För att välja rätt utrustning börja med att analysera vilken sorts hushåll ni är som ska använda tvättmaskinen och tumlaren? Det är en gigantiskt stort skillnad på behovet hos en familj med många barn och ett hushåll med två vuxna, säger Elin och fortsätter med fler frågeställningar:

– Vilken typ av tvätt har du och hur brukar du sköta plaggen efter tvätt? Det finns exempelvis maskiner som är väldigt bra om du har dyrare kläder som är känsliga att tvätta. Precis som det finns maskiner som helt är anpassade efter barnfamiljens behov av att snabbt och enkelt kunna tvätta och torka massor av plagg.

Valet av en optimal maskin för dig beror alltså på din livssituation.  Hur ser den ut? Antal barn? Ålder? Och hur ofta brukar jag tvätta?

– Har du exempelvis särskilda tvättdagar kanske du vill ha en maskin som tvättar riktigt snabbt. Men tvättar du varje dag så gör det inget om maskinerna håller på i flera timmar, exemplifierar Elin.

Det är en myt att torktumlare krymper och förstör kläder

Och när du tvättat klart – vad händer då? Hänger du upp tvätten på tork? Tumlar du den? Och brukar du stryka plagg?

– Har du mycket skjortor så finns det tvättmaskiner med särskilda skjortprogram så känsliga att du inte ens behöver stryka kläderna. Bara att hänga upp på galge och sen är det klart.

Tvättmaskinens livslängd beror till stor del på doseringen av tvättmedlet. Slagget som bildas av resterna minimeras vid rätt dosering.

– De flesta fyller på med lika mycket tvättmedel oavsett om de tvättar underkläder eller arbetskläder. Med självdoserande maskiner löses detta. De doserar efter plaggen i maskinen och den funktionen rekommenderar jag. Maskinen håller längre och dessutom kan du spara 11 liter tvättmedel och 7000 liter vatten per år.

Se hela Din Elons utbud av tvättmaskiner

De nya maskinernas specialprogram finns anledning att uppmärksamma lite extra. Fläckborttagningsprogrammet tar bort svåra fläckar, jeansprogrammet gör att jeansen slits mindre och det finns program för mörka plagg som gör att de inte blir grådaskiga exempelvis.

– Det finns en tvättmaskin för alla och därför är det så viktigt att utgå från den livsstil du har när du väljer maskin. Och samma sak gäller i valet av torktumlare. Idag finns det tumlare som är så avancerade att du kan köra ylle i dem, säger Elin på Din Elon i Söderhamn och tillägger avslutningsvis:

– Det är en myt att torktumlare krymper och förstör kläder.

Tre saker att tänka på är du ska välja tvätt- och torkutrustning

>> Hur ser mitt tvättmönster ut?

Tvättar jag ofta eller sällan?

>> Hur ser min livsstil ut?

Familj? Vilka plagg ska tvättas? Dyra kläder, skjortor eller massor av barnkläder? Vilket behov har jag av olika tvättprogram?

>> Hur ser platsmöjligheten ut?

Har jag plats för torkskåp, tumlare och tvättmaskin? Eller är det trångt?