Din Elon kock Anders Vestlund är tillbaka med tre smarriga röror till påskbordet och en överraskning: ”Koka det perfekta ägget i din airfryer”

Nu är Din Elon kock tillbaka! Denna gång ger han dig tips på hur du enkelt twistar till det klassiska påskbordet.
– Påskbufféns lena smaker blir garanterat fräscht utmanade av receptens tre enkla smårätter med sting. Och så vill jag visa dig hur du kan använda airfryern till annat än fritering.

Din Elon kocken Anders Vestlund visar sina bästa påskknep.

Det säger Anders Vestlund, Din Elon kock som brinner för att med nya enkla tillagningsmetoder tipsa om hur du kan nå restaurangnivå på smakerna när du lagar mat.
– Basen i klassisk påskmat är sill, lax, potatis och förstås ägg i alla former. Smaker som övervägande är lena och det enda som sticker ut är sillen. Jag tycker det behövs mer som sticker iväg smakmässigt, några fräscha smårätter som gör att det inte blir samma smaker hela tiden.

Pepparrotsstinget balanseras fint av citronkicken och äpplet

Anders har därför skapat tre nya röror till påskbordet, samtliga serverade i tunnbrödskorgar som små munsbitar.
– Två av rörorna är mer eller mindre klassiska medan en verkligen bryter av de traditionella påsksmakerna, säger han och berättar att röran med lax och pepparrot baserad på crème fraiche och philadelphiaost är den mest klassiska. Anders igen:

– Men i den finns också grovrivet äpple och citron. Det blir jättegott. Pepparrotsstinget balanseras fint av citronkicken och äpplet.

Ingredienser och recept till kockens röror hittar du här

Tunnbrödskorgarna gör Anders i fasta små formar i ugnen och det funkar att använda muffinsformar.
– Har du inga formar så skär brödet i små bitar och lägg dem platta i ugnen. Brödet blir då istället som ett kex som du brer ut röran på.

Den andra mer klassiska röran är en take på gubbröra men utan ansjovis eller sill. Istället har Din Elon kock valt att använda riktigt rökig skinka.
– I filmens gubbröra använder jag också två perfekt kokade ägg, vars krämiga gula blandar sig med majonnäsen och crème fraichen medan vitan ger tuggmotstånd tillsammans med tärnad potatis och skinka. Allt toppas med en rädisskiva och smörstekt kavring.

Värstingen bland rörorna är en avokadokräm kombinerad med en tomatsalsa som påminner lite om Pico de Gallo och som man vanligen har till kött eller tacos. Inget man precis brukar använda till påskbordet, men som verkligen blir en fantastisk smakbrytare på påskbuffén.
– Börja med att lägga avokadokrämen i tunnbrödskorgen och därefter på med tomatsalsan. Toppa sen med 2-3 kräftstjärtar och en limeskiva. Jättefräscha smaker som helt bryter smakpalletten.

Hitta fler succérecept här

Och så till det perfekta ägget. Hur är ett sådant egentligen? Jo enligt Din Elon kock har det en krämig gula som är aningen rinnig i mitten med en helt fast vita. Ett sådant ägg funkar perfekt att äta ur äggkopp, som en ägghalva eller att använda i röror. Och har du en aifryer så koka också ägg i den.
– En airfryer är otroligt mångsidig. Du kan fritera, baka, tillaga kött, pizza, kyckling – ja rubbet – i den. Den är som en liten varmluftsugn. Ägg kör du på 130 grader i 11 minuter och sen kyler du dem i kallt vatten. Vill du ha ägget lite fastare väntar du med avkylningen i 30 sekunder, säger Anders och tillägger:

– Har du mycket klassiskt på påskbordet är det kul att testa några nya detaljer som utvecklar maten. Det brukar bli väldigt uppskattat.

Här kan du se fler bilder på rörorna och äggen