Per på Elon i Ludvika tipsar: ”Så här får du en fräschare luft hemma”

Du ser inte alla smutsiga partiklar och gaser som finns i luften. Men de finns där varje gång du andas. Pollen, kvalster, damm, mögelsporer, virus och annat som kan orsaka dig besvär. Men en luftrenare gör att du snabbt får mycket bättre luft inomhus. Här är Per på Elons bästa tips för renare luft hemma.

Det finns flera filtersteg att ta hänsyn till när du ska välja luftrenare. Från filter som enbart tar hand om de största partiklarna till filter som också får bort riktigt små och som eliminerar lukter och bakterier. Märkningen Asthma Allergy Nordic visar att luftrenaren är godkänd ur allergisynpunkt.

När solen skiner in genom fönstret kan du i motljuset ibland se partiklar som flyger. Det är i luftvårdssammanhang extremt stora partiklar.
– Grovt sagt är det som ögat kan uppfatta damm och det är inte särskilt farligt. Det är istället de små partiklarna – de som inte syns – som man vill eliminera för att få ett renare luftklimat inomhus, säger Per på Elon i Ludvika.

Många känner inte att inandningsluften är smutsig. Åtminstone inte här och nu. Men på lite sikt orsakar smutsig luft besvär för många människor oavsett om man bor i stan eller på landet.
– En pollenallergiker brukar direkt känna att besvären minskar när luften renas hemma.  Andra har besvär med luftvägarna utan att veta orsaken och de känner ofta också snabbt luftreningens effekt. Men för de flesta märks ingen omedelbar skillnad. Och det kan få oss att tro att luften är mycket renare än den egentligen är.

När du ska välja luftrenare är det flera faktorer du bör tänka på, menar Per. Först bör du fråga dig: Vad är det jag vill få bort ur luften hemma? Per igen:
– Det finns luftrenare som enbart tar bort större partiklar. Det finns sådana som också eliminerar riktigt, riktigt små och det finns luftrenare som dessutom reducerar gaser och lukter. Ja till och med minskar bakterienivån hemma. Ta hjälp av oss i butiken för att reda ut vad du behöver. Vi hjälper gärna till.

Se vilken luftrenare som passar ditt hem här

Det andra du bör ta hänsyn till är: Hur stor mängd luft ska renas? Alltså hur mycket luft förmår luftrenaren att flytta runt per timma.
– Ett mindre sovrum exempelvis kräver självklart inte lika stort luftflöde som ett kök och vardagsrum i öppen planlösning. Kolla gärna också faktorer som ljudnivå i detta skede. I ett sovrum tycker jag inte ljudnivån ska överstiga 25 dB.

”Luftrenare hemma behövs både i stan och på landet”

Designen är också en viktig faktor och det finns idag luftrenare med läcker formgivning för olika interiörer.
– Det finns till och med luftrenare som sätts på väggen som en snygg dekoration.

Och vill du så väljer du en luftrenare som går att koppla upp till en app från vilken du styr luftrenaren på distans.
– I appen kan du också kolla exakt vilken luftkvalitet du har hemma. Sensorer i luftrenaren mäter kontinuerligt hur mycket partiklar i olika storlekar som finns i luften och reningsprocessen följer du via en graf i appen, säger Per och fortsätter:
– Passa också på att kolla hur lätt det är att rengöra och byta filtret i luftrenaren när du är i butiken. Det ska inte göras särskilt ofta men det ska ändå vara enkelt. Vi visar dig gärna hur luftrenarna i Elons sortiment fungerar, avslutar Per på Elon i Ludvika.

Här är luftrenarna som gör ditt hem lite fräschare