Så här håller du sovrummet svalt i sommar

Bästa sättet att hålla huset svalt i sommar är att installera en luftvärmepump. Eller rättare sagt en AC-anläggning.
– Det är en myt att det kostar mycket att kyla huset med en AC. Tvärtom - det handlar bara om några hundralappar per månad. Men du måste ställa in pumpen på rätt sätt.

Så här håller du sovrummet svalt i sommar

Det säger Max på Din Elon i Hedemora och fortsätter:
– Jag sover illa när det är för varmt i sovrummet och vet att vi är många som delar den upplevelsen.  Tillhör du dem så satsa på en luftvärmepump för den är också en air-condition. Och att kyla huset kostar inte särskilt mycket i drift. Max ett par hundra kronor per månad för en normalstor villa.

Luftvärmepump som air-condition?
– Javisst med inställningen kyla, 23 grader och automatisk fläkt håller den själv koll på att huset förblir svalt och håller en jämn temperatur. Och vill du ha ytterligare lite svalare ökar du fläkthastigheten, det ger bra effekt. Ökad fläkthastighet är billigare än att sänka temperaturen ytterligare en grad.

Och just dessa inställningar är viktiga för det är då pumpen visar sin ekonomiska smarthet.
– Det du inte ska göra är att kyla ner huset kraftigt, stänga av anläggningen, sätta på pumpen igen för att kyla ner, stänga av etc. Istället ska du låta pumpen ge huset en jämn temperatur.

Max fortsätter:
– Tankesättet är detsamma som när du kör bil. Gasar du på så drar bilen mer energi medan en jämn körning gör bränsleförbrukningen lägre.

23 grader är en optimal inomhustemperatur sommartid. Då blir inte skillnaden mellan ute och inne alltför häftig.
– Luftvärmepumpen bidrar också till att inomhusluften blir torrare. Det gör att luften känns mindre varm och värmen blir inte lika tryckande. Dessutom finns olika slags rengöringsfilter i anläggningen som bland annat tar hand om pollen.

Viktigt att veta är att kylan från en AC-anläggning inte stiger. Därför kan man inte med en anläggning på nedervåningen för att kyla övervåningen.
– Vi på Din Elon i Hedemora installerar luftvärmepumpar hela sommaren. Montörerna är experter på var anläggningen ska sitta i huset. Läget skiljer beroende på om du enbart ska använda den för kyla eller för kombinationen kyla/värme. De certifierade installatörerna ger förslag på placering och går också igenom anläggningens alla funktioner.

Passa på: Boka ett gratis hembesök för rådgivning här!

Men visst finns det också portabla AC-anläggningar?
– Ja det är riktigt. De kan vara ett alternativ men de drar betydligt mer ström. Plus att ljudnivån är mycket högre. En luftvärmepump kan du utan problem ha på hela natten utan att ljudet stör dig.

Har man luftvärmepump slipper man dessutom med slangen utanför fönstret som en portabel anläggning måste ha.
– Den varma luften i en portabel AC måste ta vägen någonstans utanför huset. Den funktionen finns inbyggd i konstruktionen i luftvärmepumparna och man slipper helt den hanteringen.

Som fritidshusägare har man också all anledning att uppmärksamma luftvärmepumparnas funktioner.
– Med sms- eller wifi-styrning kyler du ner eller värmer upp huset några timmar innan du anländer beroende på årstid, avslutar Max på Din Elon i Hedemora.

Här kan du se vårt sortiment av luftvärmepumpar!