Skaffa nytt kök? Här är tipsen för dig

Kökstrender är inget som snabbt ändras. Och vitt har varit trend länge. Men nu verkar det som om de vita köken fått konkurrens. Av naturnära nyanser som grågrönt och trärent. Samtidigt som hållbarhet ligger som en underliggande supertrend i köksvalen.

Skaffa nytt kök? Här är tipsen för dig

Kök som håller över tid har varit ett signum för Ballingslöv i alla de 90 år företaget funnits. Och i år firar företaget med lanseringen av den fina luckan Stil.
– Stil har en helt ny vacker gröngrå kulör, som är lika klockren till den ljusa skandinaviska stilen som till mörka träslag. Extra kul är att Stil ligger i Ballingslövs lägre prissegment, vilket gör den tillgänglig för fler, säger Jörgen på Elon i Falun.

Stil stämmer väl överens med de inredningstrender som råder just nu med en färgskala hämtad från naturen och där mycket fokus ligger på hållbara material som trä, sten, läder och ull. Och det är ingen slump att Jörgen och övriga medarbetare på Elon har koll på trenderna.
– Ballingslöv är företag med en välutvecklad känsla för stil, tradition och design. Köken är jättefina och håller rakt igenom en hög kvalitet.

”Vi brinner för att hitta den köksstil som är din”

Om du går i tankar på nytt kök tycker Jörgen att du först ska fundera på dina förutsättningar.
– Vilken tidsplan och budget har du? Plus hur ser rummets mått ut? Fakta som inte går att bortse ifrån när ett nytt kök ska planeras, menar Jörgen och fortsätter:
– Ta också från början reda på om det är möjligt att flytta vatten, avlopp och fönster i det nya köket. Eller eller om det går att riva väggen in till vardagsrummet. Det är bättre att göra detta innan du börjar planera för lösningar som förutsätter det.

Köksinredningen ger självklart ett avtryck i ditt hem och att hitta en stil att ha som förebild och målsättning är ett enormt hjälpmedel.
– I början tycker jag att du ska strunta i de funktionella lösningarna och fokusera bara på känslan. Vad är det du gillar? Ett industriellt och funktionellt kök?  Ett klassiskt eller modernt? Eller kanske målade köksluckor i en gammeldags stil? Eller möjligen ett kök med massiva träluckor?

Kökets planlösning kommer sedan självklart att bli helt unik. De kunniga köksinredarna på Elon skräddarsyr köket efter just dina önskemål och förutsättningar.
– Det finns dock ett antal generella planlösningar som är vanliga och effektiva. Fundera exempelvis över hur många personer som ska få plats i det nya köket och hur ni vill röra er, säger Jörgen. Det är viktigt att planlösningen blir så praktisk som möjligt för det påverkar ofta hur nöjd du blir.

När väl tanken på ett nytt kök fått fäste brukar man se kök överallt.
– Visst är det så. Mitt råd är att samla på dig alla intryck och låta processen ta lite tid. Plus ta hjälp av oss på Elon som är vana att planera snygga och funktionella kök efter de behov kunden har. Vi älskar kök och kan detta med kombinationen av ett snyggt och funktionellt kök. Som passar i ditt hem. Det tycker vi är jätteroligt att jobba med, avslutar Jörgen på Elon i Falun.

Köksråd innan du besöker Elon

  • Tänk på att ta mått i ditt eget kök innan du besöker butiken.
  • Gör en enkel skiss med fönster, avlopp och fläktuttag markerade.
  • Visualisera den stil du vill ha, gärna med bilder och en lista på lite olika idéer med saker du tycker om. Både vackra och funktionella.
  • Eller kom till butiken helt oförberedd för att diskutera fram lösningar helt utifrån dina önskemål.