Din ELON kock Anders Vestlund om midsommarsuccén: ”Ser lyxig ut men är jätteenkel att laga”

Laga Din ELON kocks lyxiga – fast enkla - räkbakelse till midsommarfirandet. Den kommer garanterat att göra succé.
– Du kan ha den som förrätt eller på buffébordet. Men du kan också servera räkbakelsen som plockmat, säger Dalarnas egen Din ELON kock Anders Vestlund.

Premiär för Dalarnas egen Din ELON kocks mästerrecept. – Räkbakelsen brukar alltid bli väldigt uppskattad och är lätt att förbereda, säger Anders Vestlund Din ELON kock som lovar komma tillbaka med fler recept under hösten.

Anders är en hängiven amatörkock som älskar att laga mat. Och kanske känner du också igen honom från Din ELON i Valbo där han är butikschef.
– Jag är inget proffs utan har lärt mig laga mat på fritiden. Framförallt gillar jag att skapa rätter som är lyxiga för ögat men som är enkla att göra. Som den här räkbakelsen till midsommar exempelvis, säger han.

Räkbakelsen består av rostat bröd och en härlig röra baserad på crème fraiche, färskost, räkor och stenbitsrom.
– Bakelsen är verkligen jättegod och brukar alltid bli mycket uppskattad. Jag har serverat räkbakelsen till midsommarbuffén, men också bjudit på den som förrätt i en trerättersmiddag. Halverar du brödet blir den också perfekt som plockmat exempelvis till fördrinken eller som en del i ett mingelmatupplägg.

Anders intresse för matlagning handlar också om att laga mat på nya sätt och med nya tekniker.
– Det är kul att experimentera med nya tillagningsmetoder i nya produkter men också genom teknik som redan finns idag. Brödet till räkbakelsen rostar jag exempelvis i varmluftsugnen. Det nya där är att jag ställer brödskivorna på kant i grillgallret för att kunna rosta många skivor samtidigt.

Men det finns mer nytänk i Anders räkbakelse. Den vispade crème fraichen exempelvis.
– Vispad crème fraiche påminner om vispad grädde. Konsistensen blir så härligt fast vilket är perfekt för en toast.

Här hittar du hela receptet – och kan läsa mer om Din Elon kocken

 

Hemligheten bakom den fasta konsistensen är att vispa crème fraichen riktigt länge.
– Ja det tar lite tid och därför brukar jag använda mig av en elvisp på stativ. En slags miniassistent som en prisvärd produkt som besparar mig tid. Under tiden den sköter vispningen gör jag annat. Hackar räkorna till bakelsen exempelvis.

Självklart har arbetet som butikschef på Din ELON i Valbo bidragit till Anders intresse för matlagning. Han kommer ju dagligen i kontakt med effektiva produkter som inspirerar honom.
– Jag är mycket intresserad av att laga mat enligt sous vide-tekniken exempelvis. Den används ofta på restauranger men blir allt vanligare i hemmen och är ett sätt att laga mat genom vakuumteknik. Varenda gång blir resultatet perfekt.

Din ELON kock Anders låter gärna matlagningen ta sin tid och säger samtidigt att han jobbar enkelt och låter maskinerna göra en del av jobbet.
– Unna dig också en bra kniv. Den förenklar verkligen matlagningen. Till denna midsommarbakelse använder jag mig av en skarp grönsakshackare från Global.

Anders lovar att komma tillbaka under senhösten med fler matlagningstips med nytänk och smarta tillagningssätt.
– Inför jul blir det ett flertal julrätter men nu är det sommar som gäller. Jag önskar dig en matglad och god sommar, avslutar Dalarnas egen Din ELON kock Anders Vestlund.

”Våga experimentera i köket”

Här är hela receptet – och Din Elon kockens bästa tips och tricks